Test: třináct 64GB USB 3.0 flashdisků s cenou do 1000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Test: třináct 64GB USB 3.0 flashdisků s cenou do 1000 Kč

Test: třináct 64GB USB 3.0 flashdisků s cenou do 1000 Kč | Kapitola 16

Petr Kupský

Petr Kupský

13. 7. 2015 03:00 45

Seznam kapitol

1. Úvod 2. ADATA S102 PRO 64 GB 3. ADATA S107 64 GB 4. Corsair Voyager Slider X1 64 GB 5. Kingston DataTraveler 100 G3 64 GB 6. Kingston DataTraveler I G4 64 GB 7. Kingston DataTraveler MicroDuo 64 GB 8. Kingston DataTraveler R3.0 G2 64 GB 9. Kingston DataTraveler SE9 G2 64 GB 10. SanDisk Ultra 64 GB 11. SanDisk Ultra Dual 64 GB 12. SanDisk Ultra Fit 64 GB
13. Silicon Power Blaze B05 64 GB 14. Silicon Power Jewel J10 64 GB 15. Jak se testovalo 16. HD Tune Pro 5.5 – File Benchmark, Random Access 17. ATTO Disk Benchmark 18. AS SSD Benchmark 19. Kopírování složky se soubory 20. Kopírování fotografií 21. Kopírování hudebních souborů 22. Kopírování souborů s videem 23. Celkové hodnocení, poměr cena/výkon 24. Závěrečné shrnutí

V dnešním srovnání se podíváme na aktuální nabídku levných flash disků s cenou pod tisíc korun s kapacitou 64 GB pro rychlé rozhraní USB 3.0 od známých výrobců. Prověříme je nejenom v obvyklých syntetických, ale také v praktických testech a poradíme vám, které jsou nejrychlejší, které nejvýhodnější a kterým se raději vyhnout.

Reklama

HD Tune Pro 5.5 - File Benchmark

HD Tune Pro 5.5 je utilita pro testování a získávání informací o pevném disku, ale můžeme ji využít také pro testování USB flash disků. Obsahuje několik benchmarků, které testují přístupovou dobu a přenosovou rychlost disku během různých způsobů zápisu a čtení. Výsledky pak zobrazuje v přehledných grafech, které si můžeme prohlédnout v předchozích kapitolách věnovaných představení jednotlivých testovaných disků.

Stejně jako v případě předchozího testu 16GB modelů jsem nemohl provést porovnání výsledků USB flash disků v základním testu s prostým názvem Benchmark, neboť několik modelů si s tímto výchozím testem neporadilo a v průběhu jejich testování aplikace havarovala. Proto jsem pro porovnání použil následující test s názvem File Benchmark, který již všechny testované modely zvládly.

File Benchmark měří přenosovou rychlost během zápisu a čtení souboru o velikosti 500 MB. Výsledek zobrazí pomocí dvou křivek v grafu a také průměrnou hodnotou v číselné podobě. Je třeba si dát pozor na použité jednotky. V grafu jsou použity hodnoty v MB/s, průměrná hodnota je pak vyčíslena v kB/s. Jen připomenu, že při převodu jednotek na MB/s je třeba hodnotu v kB/s dělit číslem 1024.

Mimo měření rychlosti sekvenčního zápisu 500MB souboru otestuje File Benchmark také rychlost zápisu a čtení bloků dat o různé velikosti od 500 B do 8192 kB. Porovnání výkonu testovaných USB flash disků v této disciplíně si však následně uděláme pomocí specializované utility ATTO Disk Benchmark.

Měření pomocí File Benchmark jsem provedl 3x za sebou a mezi každým měřením jsem testovaný USB flash disk přeformátoval. Do srovnávacího grafu jsem pak použil nejlepší výsledek ze všech tří měření. Tato disciplína je do výsledného hodnocení započtena vahou 10% (5% za zápis a 5% za čtení).

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

V disciplíně File Benchmark v případě zápisu jednoznačně dominoval Kingston Data Traveler R3.0 G2 s rychlostí okolo 85 MB/s, která odpovídá možnostem 64GB modelů USB flash disků nižší cenové kategorie. Poměrně dobře si vedly disky Silicon Power Blaze B05 a ADATA S102 PRO, které byly pomalejší přibližně o 15 MB/s. Další skupina disků ve středu pole dosáhla rychlosti okolo 50 MB/s, která odpovídá nejlepším 16GB modelům z předchozího testu. Rychlost lehce nad 20 MB/s u posledního disku Corsair Voyager Slider X1 je na 64GB model velmi špatná.

V případě zápisu exceloval disk ADATA S107 s rychlostí nad 175 MB/s, následován dvojicí disků SanDisk Ultra Fit a Dual, pomalejších o cca 40 MB/s. Za uspokojivý výsledek v této nižší cenové kategorii můžeme považovat i rychlost nad 100 MB/s, kterou dosáhly další disky v pořadí. Opět poslední disk Corsair Voyager Slider X1 dokazuje, že HD Tune benchmark není jeho silnou disciplínou.

HD Tune Pro 5.5 - Random Access

HD Tune Pro 5.5 obsahuje také nástroj na otestování náhodného přístupu (Random Access). Náhodný přístup je v případě USB flash disku testován pouze při čtení v celém rozsahu jeho datového prostoru. Samostatně je měřena přístupová doba k datovým blokům o několika velikostech, konkrétně 512 B, 4 kB, 64 kB, 1 MB a nakonec k blokům o nahodilé velikosti.

Jelikož některé z testovaných USB flash disků měly problémy s náhodným přístupem k datovým blokům vyšších velikostí, porovnal jsem pouze hodnoty průměrné přístupové doby u nejmenší z přednastavených velikostí, kterou všechny disky zvládly bez problému. Měření jsem provedl 3x za sebou a mezi každým měřením jsem testovaný USB flash disk přeformátoval. Do srovnávacího grafu jsem opět použil nejlepší výsledek ze všech tří měření. Tato disciplína je do výsledného hodnocení započtena vahou 5%.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

V případě čtení nejmenších bloků o velikosti 512 B vítězí a získává nejvyšší bodové hodnocení USB flash disk Kingston Data Traveler R3.0 G2. V této disciplíně se v dobrém světle ukázal také Silicon Power Jewel J10 na druhém místě, těsně následován Kingstony Data Traveler SE9 G2 a 100 G3. Totéž můžeme říct o propadáku z předchozí disciplíny, disku Corsair Voyager Slider X1.

O slabších výsledcích můžeme hovořit v případě disků Kingston Data Traveler I G4 a MicroDuo. Nutno dodat, že přes markantní rozdíly v hodnotě přístupové doby se tento parametr v praxi na výkonu USB flash disku citelně nepodepíše. Jakákoliv hodnota pod 1 ms je stále výborná.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama