Test: třináct 64GB USB 3.0 flashdisků s cenou do 1000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Test: třináct 64GB USB 3.0 flashdisků s cenou do 1000 Kč

Test: třináct 64GB USB 3.0 flashdisků s cenou do 1000 Kč | Kapitola 19

Petr Kupský

Petr Kupský

13. 7. 2015 03:00 45

Seznam kapitol

1. Úvod 2. ADATA S102 PRO 64 GB 3. ADATA S107 64 GB 4. Corsair Voyager Slider X1 64 GB 5. Kingston DataTraveler 100 G3 64 GB 6. Kingston DataTraveler I G4 64 GB 7. Kingston DataTraveler MicroDuo 64 GB 8. Kingston DataTraveler R3.0 G2 64 GB 9. Kingston DataTraveler SE9 G2 64 GB 10. SanDisk Ultra 64 GB 11. SanDisk Ultra Dual 64 GB 12. SanDisk Ultra Fit 64 GB
13. Silicon Power Blaze B05 64 GB 14. Silicon Power Jewel J10 64 GB 15. Jak se testovalo 16. HD Tune Pro 5.5 – File Benchmark, Random Access 17. ATTO Disk Benchmark 18. AS SSD Benchmark 19. Kopírování složky se soubory 20. Kopírování fotografií 21. Kopírování hudebních souborů 22. Kopírování souborů s videem 23. Celkové hodnocení, poměr cena/výkon 24. Závěrečné shrnutí

V dnešním srovnání se podíváme na aktuální nabídku levných flash disků s cenou pod tisíc korun s kapacitou 64 GB pro rychlé rozhraní USB 3.0 od známých výrobců. Prověříme je nejenom v obvyklých syntetických, ale také v praktických testech a poradíme vám, které jsou nejrychlejší, které nejvýhodnější a kterým se raději vyhnout.

Reklama

Kopírování složky se soubory

Po syntetických testech se nyní podíváme na výkon USB flash disků v testech praktických. Hlavní úlohou USB flash disku je bezesporu kopírování a přenášení datových souborů, takže na tuto úlohu jsme se v naší metodice zaměřili.

Pro účely testování jsem vytvořil čtyři složky obsahující vždy specifické druhy souborů. První složka obsahuje kombinaci souborů různých velikostí, většinou obrázky a zip archívy. V dalších složkách jsou již výhradně fotografie, zvukové a video soubory.

Aby nebyl test ovlivněn rychlostí média, ze kterého budou soubory na USB flash disky kopírovány, vytvořil jsem k tomuto účelu z části operační paměti testovací sestavy virtuální RamDisk o kapacitě 16 GB. Z tohoto virtuálního disku byly postupně jednotlivé složky kopírovány na testované USB flash disky. Kopírování jsem provedl celkem 3x a do výsledného hodnocení jsem použil průměrnou hodnotu ze všech tří měření. Mezi každým měřením proběhlo rychlé formátování cílového USB flash disku.

Poté jsem testoval rychlost kopírování opačným směrem, tedy z USB flash disku na virtuální RamDisk. Opět jsem měřil 3x a do výsledného hodnocení jsem použil průměrnou hodnotu ze všech tří měření. Navíc jsem mezi každým měřením restartoval počítač a tím dokonale vymazal obsah RamDisku.

Výsledek každé disciplíny jsem zpracoval do dvou grafů, kde v prvním je zobrazeno srovnání podle výsledného času a v tom druhém je zobrazeno srovnání přepočtených průměrných přenosových rychlostí dosažených během kopírování. Tak jak to dopadlo?

Kopírování souborů s různou velikostí

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

V první disciplíně jsem použil jednu ze složek z mé rozsáhlé knihovny 3D objektů do modelovacích aplikací. Složka o celkové velikosti 3,55 GB obsahuje dohromady 1.319 ks různě velkých souborů. Jedná se o zip soubory velikosti v jednotkách až desítkách MB, doplněné vždy několika doprovodnými obrázky o velikosti pouze v desítkách kB. Tato disciplína je do výsledného hodnocení započtena vahou 15% (2 x 7,5%).

Výsledky kopírování dat z virtuálního RamDisku na testované USB flash disky nejsou prakticky ovlivněny rychlostí čtení dat, která je z RamDisku mnohem rychlejší, než je reálná rychlost zápisu na USB flash disk. Jedná se tedy čistě o test rychlosti zápisu.

S obrovským náskokem v této disciplíně zvítězil disk ADATA S102, který test dokončil skoro za poloviční dobu, než USB flash disk ADATA S107 na druhém místě. Je zřejmé, že zápis směsice souborů s velmi odlišnou velikostí svědčí nejvíce diskům ze stáje ADATA. Velmi dobře si vedly také všechny disky SanDisk, které zaujaly následující příčky. Opačný konec výsledkové listiny patří diskům Silicon Power. Nejhorší disk pak test dokončil za takřka pětinásobně dlouhou dobu.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

V případě testu rychlosti čtení souborů o různé velikosti z USB flash disku ukazuje svou převahu ADATA S107, který výrazně odskočil zbytku startovního pole. Špatný výkon podaly disky Kingston Data Traveler R3.0 G2 a Silicon Power Jewel J10 na posledních dvou příčkách.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama