Test trojice herních PC do dvaceti tisíc — Alfa, Alza a HAL3000
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Test trojice herních PC do dvaceti tisíc — Alfa, Alza a HAL3000

Test trojice herních PC do dvaceti tisíc — Alfa, Alza a HAL3000

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

24. 10. 2012 03:00 51

Seznam kapitol

1. Vývoj sestav v Čechách, pravidla pro výrobce 2. Alfa Gamer N660 Military Class III 3. Alza GameBox XCOM 4. HAL3000 Gold 5. Parametry sestav, metodika testování 6. Testy procesoru 7. Alan Wake, ArmA II
8. Battlefield 3, Crysis 9. Crysis 2, F1 2012 10. GTA: EFLC, Just Cause 2 11. Max Payne 3, Metro 2033 12. Serious Sam 3, Sleeping Dogs 13. Provozní vlastnosti sestav, zhodnocení výkonu 14. Závěr

Váš starý počítač už na hry nestačí, sami se v hardwaru moc nevyznáte a nemáte ani šikovného kamaráda, který by vám s výběrem pomohl? Řešením může být koupě hotové sestavy od některého z velkých prodejců hardware. Jsou ale tyto počítače kvalitní a dobře navržené pro hraní her? Vyzkoušeli jsme trojici sestav Alfa, Alza a HAL3000.

Reklama
Test trojice herních PC do dvaceti tisíc — Alfa, Alza a HAL3000
i Zdroj: PCTuning.cz


zdroj: hls-systems.com

Kupovat před deseti lety hotovou sestavu pro hraní her bylo do značné míry riskantní. Tehdejší výrobci se totiž vesměs řídili pravidlem, že nejdůležitější je frekvence procesoru a musí to mít alespoň ten „gigahertz“. Ačkoliv měla být sestava určena pro hraní her a už tehdy byla nejdůležitějším elementem pro hraní grafická karta, její výběr byl v drtivé většině případů až na druhém nebo třetím místě. Velmi důležité totiž kromě gigahertzového procesoru bylo, aby měl počítač disk „s hodně giga“.

Doslova tragický byl výběr chladičů, počítače byly často nesmírně hlučné. Stejně tak jakýkoliv systém vyvazování kabelů tehdy neexistoval. Z toho však nelze vinit jen výrobce sestav, podobně vypadaly všechny tehdejší počítače a nikoho ani nenapadlo, že by to mělo být jinak.

Test trojice herních PC do dvaceti tisíc — Alfa, Alza a HAL3000
i Zdroj: PCTuning.cz


počítač Fox Cult X2 od Fox Computers, viz recenze z roku 2006

Situace se výrazně začala měnit po roce 2003, kdy na trh vstoupil nový výrobce sestav — brněnská společnost Fox Computers. Ze začátku neznámý výrobce si velmi rychle získal výbornou reputaci, sestavy totiž společnost stavěla s ohledem na skutečné priority (v herním počítači byla opravdu nejdůležitější grafická karta apod.) a potřeby zákazníka u ní byly na prvním místě. K dobrému výběru komponent připočtěte kvalitní odhlučnění a vyvazování kabelů, které na tehdejším trhu nemělo obdoby. Ještě dnes si pamatuji recenze vesměs plné superlativů, počítače Fox PC působily jako blesk z čistého nebe. Přesto však společnost udělala několik chyb, v jejichž důsledku se firma na přelomu let 2006/2007 dostala do velkých problémů a v roce 2008 skončila úplně.

Test trojice herních PC do dvaceti tisíc — Alfa, Alza a HAL3000
i Zdroj: PCTuning.cz


aktuální nabídka herních počítačů Comfor k 18. říjnu 2012, viz webové stránky Comfor

Po příchodu počítačů Fox Computers nastala menší revoluce. Výrobci sestav na tento fakt samozřejmě museli reagovat. Většina sestav i těch největších prodejců tak rázem začala dávat výrazně větší smysl a navrhovány byly s ohledem na skutečné priority. Výrazně se zlepšila také hlučnost a chlazení standardem se stalo i vyvazování kabelů.

Bohužel se tohoto trendu nechytli úplně všichni a podíváme-li se dnes třeba do nabídky herních sestav společnosti Comfor, mnoho se nezměnilo. Nejlevnější herní počítače jsou osazeny absurdní integrovanou grafickou kartou Intel a u těch dražších s cenou okolo dvaceti tisíc se při čtení parametrů dozvíte, že je v počítači grafická karta „NVIDIA GF 2 GB“. Až úplně na konci konfigurace je napsané, že jde o GeForce GTX 650, přičemž konkrétního výrobce karty vám Comfor neřekne vůbec, to vás přece nemusí zajímat. Nemluvím přitom o faktu, že do počítače za devatenáct tisíc s daní se dá osadit dvojnásobně výkonná grafická karta, viz dnes testované sestavy. Při výběru sestavy je proto třeba dávat dobrý pozor i dnes.

Test trojice herních PC do dvaceti tisíc — Alfa, Alza a HAL3000
i Zdroj: PCTuning.cz


sestava HAL3000 Gold

Abychom ověřili, zda smysluplné sestavy stavějí alespoň velcí a na první pohled důvěryhodní prodejci hardwaru a sestav vlastní konstrukce, trojici z nich jsme oslovili. Původním záměrem bylo článek koncipovat jako souboj tří největších českých internetových obchodů — Alfa.cz, Alza.cz a 100Mega, která vyrábí počítače HAL3000. Všem výrobcům jsme sdělili následující podmínky soutěže a bylo jen na nich, jak se s nimi vypořádají.

— počítač s co největším výkonem ve hrách
— maximální cena 20 tisíc korun včetně daně, limit nesmí být překročen ani o korunu
— v ceně musí být licence na operační systém Windows 7
— žádné příslušenství není požadováno, ohled bude brát jen na samotný počítač
— počítač musí být možné reálně zakoupit
— hodnocen bude výkon ve hrách, kvalita sestavení a provozní vlastnosti

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama