Testy herních sestav za 40 tisíc: Mironet Level 4
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Testy herních sestav za 40 tisíc: Mironet Level 4

Testy herních sestav za 40 tisíc: Mironet Level 4

Z. Obermaier

Z. Obermaier

7. 3. 2016 03:00 114

Seznam kapitol

1. Pravidla testu a zadání 2. Mironet Level 4 – Představení 3. Osazené komponenty a specifikace 4. Syntetické testy – 3D Mark a PCMark 8 5. Výkon CPU, pamětí a disků
6. Herní testy 7. Provozní vlastnosti sestavy 8. Přetaktování 9. Závěr

Sháníte nový počítač na hry, a nemáte čas nebo chuť ho stavět sami? Dobrou volbou mohou být hotové sestavy. Oslovili jsme tři jejich velké české prodejce s jednoduchým požadavkem — rádi bychom si koupili co nejvýkonnější počítač na hry za čtyřicet tisíc korun s daní. Dnes se podíváme na to, co s daným rozpočtem zvládl poskládat Mironet.

Reklama

Pravidla testu a zadání

Testy herních sestav za 40 tisíc: Mironet Level 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Test hotových sestav je spíše artiklem, který najdete na magazínu před vánoci, kdy je zájem o počítače nejvyšší z celého roku. Vloni jsme testovali trojici levných PC do maximální ceny 25 000 Kč s daní. Teď sice nejsou Vánoce, ani konec roku, ale příležitost se vždy najde. Právě teď může být impulsem pro koupi nového počítače herní rok, který je plný náročných a velmi očekávaných titulů.

Už vyšel nový Tomb Raider a vypulírovaný původní Gears Of War Ultimate. Také Far Cry Primal může být pro mnohé lákavou hrou. Následovat bude v dohledné době Doom, Quantum Break, Tom Clancy's The Division, přídavek pro Witcher 3, Need For Speed, Deus Ex: Mankind Divided, nové Mirrors Edge Catalyst. Také česká hra Kingdom Come: Deliverance bude jistě bomba. A to jsme mnohé vynechali. Rok 2016 bude plný hraní, her náročných na hardware a také ve znamení VR (virtuální reality) ve hrách. A k tomu všemu potřebujeme výkon, který to zvládne. Koupě výkonného herního PC je nyní možná aktuálnější než vloni před Vánoci. Nové grafické karty v highendu jsou vzdálené minimálně půl roku a více, takže bychom se ještě dlouho načekali, a vybrat si ze současné nabídky není problém. I když Nvidia i AMD nějaké nové čipy (14nm a 16nm) letos na trh uvedou, v první vlně můžeme čekat spíše menší čipy než rovnou náhradu výkonných karet dneška.

Výrobci sestav se už také poučili a byli zákazníky donuceni dělat i hotové sestavy pořádně, tudíž se nesnažit za každou cenu zákazníka „odrbat“. Lidé v ČR se mění, tak jako chtějí kvalitnější potraviny, lepší bydlení a třeba úspornější auta, tak i na elektroniku jsou kladeny vyšší nároky. Dříve prodejci prodali jakýkoliv šrot, a ještě se snažili vám namluvit, že je to výhodné pro vás. Už to tak většinou není. Všechny sestavy v testu jsou solidně sestavené, s velice dobrými komponenty a výbavou. Proto jsem se chtěl každému počítači věnovat zvlášť a prozkoumat jej detailněji než v hromadném testu. Čekají vás tedy tři testy, ve kterých bude každá sestava mít svou samostatnou recenzi.

Limitem je vždy cena, my jsme tentokrát zvolili hranici 40 000 Kč s DPH. To už solidní částka, za kterou pořídíte počítače opravdu herní, zcela dostačujícího pro monitor s Full HD i více (2560 × 1440). Pro výrobce je samozřejmě cenové omezení výzva, jelikož výkon dnes neleží jen na CPU a GPU. Důležitý je také disk, množství paměti a třeba i operační systém (hlavně u herního stroje). Zadání bylo následující:

  • počítač s co největším výkonem ve hrách v dané ceně
  • maximální cena 40 tisíc korun včetně daně, limit by neměl být překročen
  • v ceně musí být licence na operační systém Windows 7 nebo Windows 8-10
  • hodnotit budeme i příslušenství a nebo hry zdarma, vše navíc se počítá
  • počítač musí být možné reálně zakoupit
  • hodnocen bude výkon nejen ve hrách, kvalita sestavení a provozní vlastnosti

Nabídka na počítač přišla od tří velkých výrobců, budeme mít tedy trojici testů. V této cenové relaci už jsem čekal solidní skříň, výkonnou grafiku, kvalitní desky vyšší třídy a procesor Skylake. Jako disk jedině výkonný SSD a druhý disk s větší kapacitou jako úložiště. V tomto ohledu ani jeden z počítačů nezklamal.

Výrobci v podstatě neudělali při výběru komponent žádnou zásadní chybu a všechny systémy jsou opravdu solidními herními stroji. Dá se říci, že všechny počítače jsou skoro stejné. Dva mají výkonnější procesor Core i7-6700 v základu, ale nejde taktovat. Třetí počítač má Core i5-6600K, sice slabší ale odemčený – tudíž si ho můžete přetaktovat sami. Ve dvou najdete GeForce GTX 980, jeden stroj je vybaven GeForce GTX 970. Všechny mají SSD disky, solidní zdroj i skříň. Jak uvidíte v testech, jde o vskutku pěkné stroje. Podívejme se nejprve obecně, co první z nich nabízí:

Testy herních sestav za 40 tisíc: Mironet Level 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už víte, první recenze se týká počítače Mironet Level 4, který spadá do Platinového programu Intelu. To je jakýsi kartel výrobců počítačů, kdy jim komponenty pro všechny kategorie doporučí Intel, Asus a Nvidia. Všechny tyto počítače jsou postavené na komponentách zmíněných firem. Zajímavostí jsou přibalené dárky, které stojí za pozornost. Dostanete totiž příslušenství za 2240 Kč zdarma (teda spíše než zdarma je to v ceně počítače). Jedná se o celý herní set od Asus, klávesnice a myš Cerberus. K tomu kabel HDMI, napájecí kabel a UTP kabel. To se jistě může hodit každému. Klávesnici a myš ocení spousta lidí. Pokud navíc máte novou GeForce, měli byste mít nárok na zdarma kód na The Division. Výsledkem je slušný bonus s celkovou cenou dárků nad 3000 Kč.

Druhou zajímavou možností je kompletní úprava počítače na přání. Pokud kliknete na tlačítko na stránce produktu, otevře se konfigurátor. Vybrat si můžeme z desítek základních desek, procesorů, pamětí, grafických karet a disků. Také je možné změnit chladič, operační systém a připlatit si za delší záruku a nadstandardní služby. Sestavit si v podstatě můžete úplně cokoliv, nechat si to odborně nainstalovat a se zárukou na celý počítač koupit. V ceně počítače je každého půl roku zdarma vyčištění počítače. To je hodně slušná nabídka.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama