Těžte Bitcoiny doma pomocí GPU – návod pro začátečníky 
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Těžte Bitcoiny doma pomocí GPU – návod pro začátečníky 

Těžte Bitcoiny doma pomocí GPU – návod pro začátečníky 

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 12. 2017 03:00 30

Seznam kapitol

1. Bitcoin roste do nebes... ale je už jiný! 2. Návod pouze pro začátečníky 3. Testovací sestavy a GPU 4. Co to je „hash pool“ a jak funguje
5. Nicehash a ti druzí – alternativní služby 6. Výdělek jednotlivých komponent 7. Výdělek celých sestav dle aplikace 8. Závěr – má to smysl?

Už dlouhé roky nemá smysl těžit Bitcoiny přímo pomocí grafických karet. Můžete ale těžit jiné měny s tím, že výplatu dostanete v Bitcoinu. Podíváme se, zdali se v tuto chvíli stále vyplatí koupit GPU a „pálit“ elektřinu pro zisk z kryptoměn i tím nejjednodušším způsobem. Nicehash je totiž opět v provozu. Podíváme se ale také na podobné služby.

Reklama

Bitcoin roste do nebes... ale je už jiný!

Bude na Nový rok cena 20 000 USD? - Můžete si na to vsadit ve Fortuně, kurs ale není zajímavý :(
i Zdroj: PCTuning.cz
Bude na Nový rok cena 20 000 USD? - Můžete si na to vsadit ve Fortuně, kurs ale není zajímavý :(

Pokud se zajímáte o kryptoměny dlouho, nebo krátce, jistě jste zaznamenali, že se jim (konkrétně Bitcoinu) věnuji už řadu let. Už v roce 2013 jsem napsal na PCT první článek o této měně, jelikož jsem jeden z mnoha Čechů, kteří vlastní Bitcoiny už od dob, kdy měly cenu 5 USD. Musím ale říci, že jsem je nikdy netěžil doma, ani v dřevních dobách, kdy to ještě šlo. Ještě k onomu čtyři roky starému článku, tehdy se cena pohybovala kolem 600 USD a doporučoval jsem nakoupit. Kdo to tehdy udělal, je už možná korunový milionář. Pokud jste v roce 2013 nakoupili třeba za 100 000 Kč, což bylo asi 8 BTC (a nikdo vám BTC nezcizil nebo jste neprodali), dnes, při kurzu kolem 14 000 USD, mají vaše Bitcoiny hodnotu 2,5 milionů korun. A takových příležitostí ke koupi bylo v posledních čtyřech letech požehnaně... například celý rok 2016 byla cena kolem 500 dolarů. Kdo vloni nekoupil, si teď jistě „trhá vlasy“ a proklíná své neučiněné rozhodnutí.

Bitcoin se změnil

když se ohlédnu několik let zpět, do časů zmíněného článku, situace se změnila, a to radikálně. Od prvního kolapsu Mt.Gox se Bitcoin řítí světem jako neřízená střela a nikdo na světě, neví co bude dál. Bitcoin se totiž změnil a je jiný. V podstatě se zpronevěřil své původní funkci a myšlence, zde se opravdu hodí parafráze legendární věty: Starý Bitcoin je mrtev, ať žije Bitcoin.

Původní myšlenka Bitcoinu „geeků“ je dosti známá, a nemá cenu ji probírat do hloubky. Jen v rychlosti: Bitcoin se měl stát alternativou běžným penězům, kdy by si určitá komunita příznivců (a časem i část veřejnosti) posílala platidlo mezi sebou a zdarma, nebo velice levně po celém světě, bez omezení a do několika málo vteřin. Zpočátku to tak fungovalo, platili jsme celými Bitcoiny (nikoliv částmi) za obsah na webu, v ČR byl známý František Fuka, který přijímal za obsah svého webu o filmech platbu v BTC. Nedávno prý někde na webu glosoval v tom smyslu, že děkuje dárci pěti Bitcoinů (tehdy bezcenných) z dávných let, jelikož nyní si za ty jeho BTC koupil nové auto.

Od prosince se na amerických burzách obchoduje s deriváty na kurs BTC
i Zdroj: PCTuning.cz
Od prosince se na amerických burzách obchoduje s deriváty na kurs BTC

Tohle všechno už ale není pravda, vše je jinak. Jak rostla cena Bitcoinů nabaloval se na něj zcela jiný uživatel, než ten, komu byl původně určen. Přišli běžní Číňané, kteří uviděli možnost uložit Juany do jiné měny, když jim stát USD zakazuje. Také tam probíhala masivní kampaň různých směnáren, burz a vykuků, kdy je zcela běžné, že i farmáři z čínského venkova mají nějaké Bitcoiny, byl to v Číně svého času neskutečný fenomén. Také přišli zločinci, mafie, prádelny peněz, odmítači placení daní a řada podobných živlů. Pro ně všechny Bitcoin splňuje vše, co není možné beztrestně dělat v běžném finančním světě – schovat peníze před autoritami.

Zálibu v Bitcoinu našli finanční spekulanti, ať už ty poctiví a zavedení, nebo ti pokoutní. Také samozřejmě veřejnost, malí střadatelé, hrstka lidí ze Zimbabwe, Korejci, Japonci a většina Asiatů. Nemalá komunita majitelů a obchodníků s Bitcoiny je v Čechách. Tento obrovský nárůst zájmu o Bitcoin zvýšil nejen jeho cenu, ale hlavně počet transakcí v Blockchainu, což je problém – Bitcoin už dnes není moc moderní, naopak je zastaralý, tedy z pohledu struktury a kapacity transakcí. Výše zmíněné vedlo k nárůstu ceny transakcí, a to do té míry, že už se malé transakce vůbec nevyplatí. Také se významně prodloužila doba schválení transakce. Alarmující je také ohromné množství nepotvrzených transakcí v Blockchainu. Proto také třeba Steam ruší platby BTC, jelikož poplatky už mnohdy překročí cenu hry. Bitcoin jako platidlo skončil, už je to jen komodita na spekulace a držení konvertovatelné měny (ideálně USD).

Nekupujte BTC, nějaké vytěžte!

Těžte Bitcoiny doma pomocí GPU – návod pro začátečníky 
i Zdroj: PCTuning.cz

Když jsem začal psát tento článek (ještě před pádem Nicehash), byla cena jednoho Bitcoinu kolem 16 000 USD, tedy 350 000 Kč. Ke 24. prosinci se cena pohybovala kolem 14 000 USD, což je 310 000 Kč. Za tyto ceny Bitcoin nekupujte! Osmnáctkrát už nikdy během jednoho roku nenaroste. Svou šanci jste promarnili, pokud jste koupili na jaře, jako třeba můj kamarád, který měl nějaký peníz navíc a nevěděl coby, dnes jste svou investici zhodnotili čtrnáctkrát! Kamarád má za svých tři sta tisíc v tuto chvíli 4,2 milionu korun, což není špatné za půl roku bez jakékoliv práce.

Když říkám, nekupujte, neznamená to, že nemáte BTC chtít. Nějaké si vytěžte pomocí hash pool webů, protože to vyjde levněji než je koupit. O tom bude dnešní článek, zdali se vyplatí těžit jednoduchým způsobem Bitcoin pomocí běžných GPU. Tento článek se nebude zabývat profi těžením, farmami, speciálním distribucemi Linuxu, těžením alternativních kryptoměn, úpravou BIOSů, laděním a obchodováním s výkonem. Tento návod je určen naprostým laikům s jednou nebo několika grafikami, kteří si zcela bez starostí a složitého nastavování chtějí (pokud nehrají hry) vydělat nějaké dolary, nebo lépe uložit pár setin (desetin) Bitcoinu měsíčně do své peněženky.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama