ThermalTake VK6000 ElementS – skříň plná překvapení
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek ThermalTake VK6000 ElementS – skříň plná překvapení

ThermalTake VK6000 ElementS – skříň plná překvapení

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

27. 12. 2010 03:00 22

Seznam kapitol

1. ThermalTake (TT) 2. Elegance bez lesku 3. Představení pokračuje 4. Interiér a detaily 5. Teplotní testy 6. Celkové zhodnocení

Dnes tu máme k recenzi case od značky, kterou jsem já osobně v rukou několik let neměl, jedná se o ThermalTake a dnes konkrétně o model Element S. Propagace této skříně hlásá, že byla vytvořena pro profesionály, my se dnes pokusíme zhodnotit, jak se to ThermalTake povedlo a zdali by měli všichni profesionálové nyní zpozornět.

Reklama

Společnost ThermalTake podle mého názoru není třeba až tak představovat, pochybuji totiž, že tu je někdo, kdo by někdy neslyšel nebo neměl možnost vyzkoušet nějaký jejich výrobek. I přesto, nebo možná právě proto si myslím, že neexistuje v tomto segmentu trhu společnost, která by nabídla tolik inovací a zároveň tolik kontroverzních produktů. Alespoň takto to vnímám já.

ThermalTake VK6000 ElementS – skříň plná překvapení
i Zdroj: PCTuning.cz

Měl bych ale nejdříve začít historií společnosti. Ta se datuje od roku 1999, kdy byla v USA založena společnost Thermaltake Technology Co., Ltd. Ta se již od prvopočátku začala zabývat výrobou počítačových skříní, ale hlavně chladicích systémů pro počítačové sestavy. Hned následující rok totiž přichází na trh s absolutní novinkou, kterou je turbínový chladič (Golden Orb), jehož konstrukce se stane v následujících letech číslem 1 v chlazení počítačů. Každý jistě bude znát například nejznámější turbínu od Zalmanu - první byl ale ThermalTake.

ThermalTake VK6000 ElementS – skříň plná překvapení
i Zdroj: PCTuning.cz

ThermalTake, jako by chtěl každý rok přijít s nějakou bombou, tak v roce 2001 vstupuje na východoasijský trh stejně rychle, jako to udělal v roce 2000 s Evropou. A i zde se mu to podaří a dokonce se stane výhradním dodavatelem chladičů společnosti Intel pro Asii a Tichomoří. V tomtéž roce navíc na trh uvádí opět dnes už legendární chladič Volcano7.

ThermalTake VK6000 ElementS – skříň plná překvapení
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro nás je v tuto chvíli zajímavý až následující rok, tedy 2002, kdy ThermalTake konečně začíná pracovat i na exkluzivních počítačových case a nesoustředí se jen na chladiče. Výsledkem pak je model XaserII, který se stav ve své době v podstatě tím nejluxusnějším, co si mohl člověk pro PC pořídit. Heslem společnosti se stává „COOLall Your Life“ a v rámci této kampaně je do modelu XaserII poprvé instalován tzv. tool-less systém, tedy bezšroubková montáž komponent. To je věc do této doby naprosto nová, tedy alespoň u běžně dodávaných počítačových case.

V následujících letech se pak ThermalTake snaží rozšířit po celosvětovém trhu a velký podíl získává hlavně v Evropě. Produktová řada se rozrůstá navíc i o komerční vodní chlazení za zajímavé ceny a co se týká počítačových skříní, tak nejenom, že můžeme pořídit následovníky modelu Xaser za nemalé peníze, ale objevují se již také modely s výrazně zajímavější cenou, takže se ThermalTake stává dostupnějším výrobcem. Což je pravděpodobně dobře.

ThermalTake VK6000 ElementS – skříň plná překvapení
i Zdroj: PCTuning.cz

Neodpustím si ale také svůj osobní názor na tohoto výrobce. V dobách, kdy jsem se začínal věnovat casemoddingu a počítačovým case trošku podrobněji, byla právě společnost ThermalTake výrobcem toho nejlepšího, co si člověk mohl koupit. V podstatě snad jako jediná nabízela case v agresivním a odvážném designu, navíc vyrobenou z hliníku. Tomu odpovídala i cena, která se blížila částce 10tis. Kč, však jistě se najdou ještě jiní „pamětníci“ na model XaserII nebo XaserIII. Právě třetí generace podařeného modelu Xaser mi ještě teď stojí někde ve skříni v dílně a velmi příjemně se na ni vzpomíná. A to je dnes možné koupit dokonce už šestou generaci toho modelu, který je však i dnes podobně výstřední, jako byly generace starší.

ThermalTake VK6000 ElementS – skříň plná překvapení
i Zdroj: PCTuning.cz

My tu dnes ale nejsme kvůli modelu Xaser a už vůbec ne kvůli mému vzpomínání. Hlavním tématem dnešního článku není nic jiného, než model Element S, který jako by do portfolia společnosti ThermalTake ani nepatřil. I tak by se dal specifikovat můj pohled na tento model. V nabídkách obchodů jsem tuto case vždy jen rychle přešel, protože jen letmý pohled na její design na mě působil až extrémně obyčejně, nebo spíše lacině. Až po obdržení case k testu a reálném zhlédnutí designu musím konstatovat, že jsem se hluboce mýlil. Opravdu jsem si myslel, že se jedná o nejzákladnější case od výrobce, který dnes už jen hrne spousty produktů v abstraktnějším designu a zapomíná na kvalitu zpracování, ale právě tímto jsem asi k testu ze začátku přistupoval dosti pesimisticky.

ThermalTake VK6000 ElementS – skříň plná překvapení
i Zdroj: PCTuning.cz

Když však píši tento text zpětně po otestování, tak už v tuto chvíli mohu prozradit, že pesimismus nahradilo nadšení a můj pohled na produkty ThermalTake se opět vrátily do těch kolejí, kde byly před několika lety.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama