ThinkPad W700ds - profesionál se dvěma displeji
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek ThinkPad W700ds - profesionál se dvěma displeji

ThinkPad W700ds - profesionál se dvěma displeji | Kapitola 5

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

1. 5. 2009 00:00 16

Seznam kapitol

1. Lenovo ThinkPad W700ds - hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy TFT displeje
7. Testy procesoru 8. Testy operační paměti 9. Testy grafické karty 10. Testy pevného disku 11. Test výdrže baterie 12. Vyhodnocení a závěr

V pravidelných recenzích notebooků se zaměřujeme většinou na stroje, které jsou vhodné pro běžné uživatele. Dnes se však podíváme na něco extrémního. Jde o Lenovo ThinkPad W700ds, který nedávno proběhl internetem jako notebook s dvěmi displeji. To však zdaleka není jediná přednost tohoto stroje.

Reklama

Kvalita zvuku a reproduktorů

I přes 17" provedení jsou i u tohoto ThinkPadu osazené jen dva malé reproduktory nad klávesnicí. Kvalita zvuku proto obzvlášť při vyšších hlasitostech není vysoká, reproduktory praskají a naprosto nezvládají. V nižších hlasitostech je zvuk sice v rámci možností čistý, ale na nějaký zážitek také rychle zapomeňte. Chybí basy i výšky. Celkově proto vestavěné repro doporučuji jen jako nouzové řešení, v praxi se na něj rozhodně nespoléhejte. 

Chlazení - provedení

ThinkPad W700ds - profesionál se dvěma displeji
i Zdroj: PCTuning.cz


-pro zvětšení klikněte-

Protože jsou v laptopu osazené opravdu výkonné komponenty, rozhodl se výrobce udělat vlastní chladící okruh pro procesor a vlastní chladící okruh pro grafickou kartu. Heatpipe od obou komponent proto vede na vlastní pasiv, který profukují ventilátory umístěné vzadu. Ty jsou logicky také dva. Ostatní komponenty nijak chlazené nejsou.

  V klidu V zátěži
Procesor 42 °C 57 °C
GPU 43 °C 63 °C
Pevný disk 36 °C 40 °C

Teploty jednotlivých komponent v zátěži jsou vzhledem k jejich výkonu výborné. Také za odvod tepla musím výrobce pochválit, protože šasi se na žádném místě výrazněji nezahřívá. Jediné místo, kde je v dlouhodobé zátěži teplá, je v okolí reproduktorů nad klávesnicí, ale to při práci ničemu nevadí.

Chlazení - hlučnost

Kancelářská práce ve Windows

I přesto, že jsou ve W700ds osazeny dva ventilátory, je při nenáročné práci poměrně tichý. Tedy uslyšíte jej i přes den, ale hlučnost obou větráků bych přirovnal k průměrnému kancelářskému počítači.

Plné zatížení notebooku

Ve 3D větráky o něco zrychlí, ale díky velkým pasivům nemusí zrychlit o mnoho. I při zatížení všech čtyřech jader procesoru a zatížení grafické karty se proto hluk ventilátorů dá bez problémů snést a přes den vám nebude výrazněji vadit. Horší je to večer, kdy pro někoho mohou být ventilátory nepříjemné.

Záruka

Hned pří koupi na notebook dostanete nadstandardní záruku tři roky typu Carry-in. Notebook musíte zaregistrovat na stránkách Lenovo a reklamace už řešíte s výrobcem samotným, přesněji se zastoupením pro Českou Republiku, kdy notebook posíláte do servisního střediska, které má na opravu 30 dní dle zákona.

Rozšířit záruku lze několika způsoby. Buď prodloužit Carry-In až na čtyři roky nebo změnit na on-site záruku, tedy oprava na místě u zákazníka.

Lenovo nabízí i možnost dokoupení záruky pro krytí náhodného poškození například při pádu ze schodů a to opět buď formou Carry-in nebo on-site na tři nebo čtyři roky. Za tu nejlepší variantu (čtyři roky, on-site, krytí náhodného poškození) zaplatíte Lenovu přes 5000Kč, za levnější varianty je cena samozřejmě nižší.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama