To nej pro vaše data: velký test 2TB pevných disků
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek To nej pro vaše data: velký test 2TB pevných disků

To nej pro vaše data: velký test 2TB pevných disků | Kapitola 21

Petr Kupský

Petr Kupský

25. 11. 2014 03:00 59

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Moderní pevný disk – horší než zajíc v pytli 3. Western Digital Desktop 4. Western Digital Green 5. Western Digital Red 6. Western Digital Black 7. Seagate Desktop HDD 8. Seagate SV35 9. Seagate NAS HDD 10. Metodika testování a testovací sestava 11. HD Tune Pro 5.5 - Benchmark
12. HD Tune Pro 5.5 – Random Access 13. HD Tune Pro 5.5 - Butterfly seek 14. AS SSD Benchmark 15. PCMark 8 16. Kopírování složky se soubory 17. Herní testy 18. Adobe Photoshop 19. Spotřeba a teplota 20. Hluk 21. Průměrný výkon a poměr cena/výkon 22. Závěrečné hodnocení

Nástup SSD v roli systémového disku odsouvá klasické disky do pozice datového úložiště. Kvůli nenažranosti her i multimédií nám na jejich rychlosti ale pořád záleží. Výrobci už přitom vlastnosti související s výkonem HDD doslova tají. Nevadí, v syntetických i praktických testech zjistíme, jak na tom populární 2TB disky jsou.

Reklama

Závěrečné hodnocení

Pokud jste se k této kapitole poctivě pročetli, tak si toho velmi vážím a nelituji mnoha desítek hodin strávených nad tvorbou článku. Pojďme se podívat, jak dopadlo celkové hodnocení, které je součtem bodů, jež disky získávaly za každé procento dosaženého výkonu v jednotlivých hodnocených disciplínách. Sečtené body jsem porovnal a výsledek v grafu vyjádřil v procentech.

To nej pro vaše data: velký test 2TB pevných disků
i Zdroj: PCTuning.cz

Následuje srovnání testovaných disků s ohledem na poměr ceny a dosaženého výkonu. Ve výpočtu byly použity nejnižší ceny, za které bylo možné disky zakoupit v době uzávěrky testu v největších českých internetových obchodech. Ceny jsou uvedeny v přehledové tabulce v úvodu článku a také v grafu celkového výkonu disků výše.

To nej pro vaše data: velký test 2TB pevných disků
i Zdroj: PCTuning.cz

V tomto srovnání se vítěz testu WD Black propadl na poslední příčku. Jeho vysoká cena je s ostatními testovanými disky prostě neporovnatelná. Druhý nejvyšší výkon a přitom druhá nejnižší cena znamená pro WD Green vítězství a pozici nejvýhodnějšího 2TB disku na trhu. Nejnižší cena zvýhodňuje také Seagate Desktop HDD (Barracuda), který se tak posouvá s malým odstupem na druhou příčku výhodnosti. Třetí nejnižší cena disku Seagate SV35 znamená třetí místo na stupních vítězů, ovšem již s větší ztrátou na vítěznou dvojici. Za retailové balení WD Desktop, které dosud není v nabídce všech prodejců, si musíme připlatit, takže výše než na čtvrtou příčku nedosáhne. Specializované NAS disky jsou obvykle prodávány dráž a s delší zárukou, takže se ve výhodnosti moc neprosadily.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama