tpcast-2-0-umoznuje-bezdratove-pripojovat-vr-headsety-s-8k-rozlisenim-a-latenci-1-ms
Novinka TPCast 2.0 umožňuje bezdrátově připojovat VR headsety s 8K rozlišením a latencí 1 ms

TPCast 2.0 umožňuje bezdrátově připojovat VR headsety s 8K rozlišením a latencí 1 ms

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

15. 1. 2018 16:45

Jedním z hlavních omezení současných headsetů pro virtuální realitu je jejich zapojení pomocí kabelů, které omezuje do značné míry pohyb. Tyto kabely jsou potřebné jak pro napájení, tak pro přenos dat. 

Reklama

Právě onen druhý prvek je ale zásadní výzvou a problémem pro využití bezdrátového připojení, vzhledem k tomu, že o napájení se může postarat baterie. To se snaží změnit společnost TPCast, která již v loňském roce přišla se stejnojmenným zařízením s integrovanou baterií pro bezdrátové připojení VR headsetu HTC Vive pomocí 60GHz technologie Intel WiGig odvozené od standardu IEEE 802.11ad. Na veletrhu CES se ale objevila druhá generace tohoto zařízení.

TPCast 2.0 umožňuje bezdrátově připojovat VR headsety s 8K rozlišením a latencí 1 ms
i Zdroj: PCTuning.cz

Ta posouvá bezdrátové připojení headsetu na novou úroveň. TPCast 2.0 totiž sice nadále využívá 60GHz pásmo, ale nově podporuje standard 802.11ay pro velké vzdálenosti, který je sice stále ve fázi konceptu, ale měl by nabídnout mnohem lepší parametry. Měli bychom se dočkat podpory MIMO, mnohem větší šířky pásma a nových modulačních technik. Pro střední vzdálenosti pak TPCast 2.0 využívá standard 802.11ax pracující ve 2,4 a 5GHz pásmu. Nově také využívá kodek s nízkou latencí, díky čemuž má doba odezvy dosahovat na 1 ms a obrazová data mohou být komprimována poměrem 50:1. Přeneseně by to mělo znamenat možnost přenosu obrazu při rozlišení až 8K.

TPCast 2.0 umožňuje bezdrátově připojovat VR headsety s 8K rozlišením a latencí 1 ms
i Zdroj: PCTuning.cz

Podporováno má být dokonce i sdílení obsahu přes cloud na velké vzdálenosti pomocí mobilního připojení. Vzhledem k tomu, že oba zmíněné standardy IEEE jsou stále v plenkách, bude chvíli trvat než bude TPCast 2.0 skutečně použitelný v praxi. Pro nejnovější 802.11ay navíc ještě nebyl vyvinut žádný čip. Oproti první verzi má ale TPCast 2.0 další výhodu, kterou možnost připojení k headsetům Oculus Rift, HTC Vive a Windows Mixed Reality headsety. Ve finální fázi by navíc měla být podpora ještě širší. 

Kdy a za kolik dorazí zařízení na trh zatím není jasné. 

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama