Trendy a megatrendy: co nás čeká v roce 2019
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Trendy a megatrendy: co nás čeká v roce 2019

Trendy a megatrendy: co nás čeká v roce 2019 | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 1. 2019 03:00 30

Seznam kapitol

1. Trendy a megatrendy 2. Štíhlost jako technologická mantra a lepení 3. Bez portů a bez drátu 4. Internet je nová elektřina
5. Kyberválka a kyberšpionáž 6. Politická korektnost a aktivismus proměňuje hry 7. Ceny narazily na svůj strop

Rok 2019 je tady – a můžeme volně podumat nad tím, co nám asi přinese. Nemám na mysli jednotlivé produkty, ale trendy, které nám před očima mění technologie. Tedy takové ty fóry, jako že se jednou objeví komický výřez v displeji – a baf, najednou je výřez úplně všude!

Reklama

Ztráta fyzických portů a přechod na ryze bezdrátové technologie

Porty nám zásadním způsobem mizí – a v podstatě se blížíme době, kdy budeme rádi, že máme alespoň nabíjecí kabel. Všechno ostatní se vyřeší bezdrátově, od připojení myši, klávesnice, internetu až po přenos obrazu a zvuku. Tohle je příšerný trend, ale je tady. Je to technologicky náročné, v praxi problematické, ale stane se to, prostě to tu bude.

V praxi budeme používat dongly – asi jako v dobách osmibitů. Tam jste taky měli typicky jeden komunikační port a nikdo si moc nestěžoval.

Konec PC? Už se stalo

Prodeje PC vyvrcholily v roce 2011 a od té doby jdou dolů. To je prostě fakt. A dolů nejde jenom ekosystém Windows, ale i počítače od Apple.

Kdysi jsme prorokovali pád PC a jeho nahrazení tablety – a někteří se mi posmívali, že to je ujeté. Bylo to ve skutečnosti málo ujeté, protože lidi přeskočili formát tabletů a přešli rovnou na velké smartphony. Naše země je celkem PC pevnost, ale když se dívám na to, jak diváci sledují náš kanál Alzatech, celá polovina se dívá z mobilu. Už to je víc než lidí, kteří se dívají z počítače – a když k tomu připočtu tablety, je to výrazně více. V zahraničí je ten poměr mnohem horší, je to až 3:1 ve prospěch mobilů! Není divu, že pro YouTube je podstatné upravovat videa tak, aby se dala přehrávat na mobilech.

Věc se má tak, že většina „osobního computingu“ není o tom, že něco počítáte, ba dokonce ani ne o tom, že něco děláte. Většina lidí používá telefon pro sledování obsahu a relativně jednoduchou komunikaci. Není to platforma na tvoření, ale na čtení. Každý má telefon konstantně s sebou – dnes se bez něj v podstatě už ani neautentifikujete. Smartphone to vyhrál na celé čáře včetně všech negativ, které nám přinesl, jako je atomizace rodiny a závislost na neustálém připojení. Telefon je pro sociální život na sociálních sítích jednoduše důležitější než počítač.

Důvodů, proč už k tomu došlo je víc, jedním z nich je to, že propojení telefonu s PC není zcela triviální a pro řadu lidí je jednodušší vyřizovat věci přímo na něm anebo používat cloudové služby. A ty lze používat z jakéhokoliv připojeného zařízení. Pro řadu lidí je navíc jednodušší hrát na konzoli připojené k velké televizi, jako primární zařízení používat smartphone a laptop použít jen když je třeba něco napsat do práce anebo do školy.

PC stále má význam pro tvoření, ale svůj souboj o nejvýznamnější výpočetní platformu už prohrálo. Pokus Microsoftu o hybridní systém á la Windows 8 tomu spíš napomohl, stejně jako chromebooky, které přinesl Google. Do značné míry je dnes nejdůležitější PC aplikací browser, což je de facto systém sám pro sebe. Mnoha lidem to stačí – a tento trend se bude i nadále udržovat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama