Trendy a megatrendy: co nás čeká v roce 2019
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Trendy a megatrendy: co nás čeká v roce 2019

Trendy a megatrendy: co nás čeká v roce 2019 | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 1. 2019 03:00 30

Seznam kapitol

1. Trendy a megatrendy 2. Štíhlost jako technologická mantra a lepení 3. Bez portů a bez drátu 4. Internet je nová elektřina
5. Kyberválka a kyberšpionáž 6. Politická korektnost a aktivismus proměňuje hry 7. Ceny narazily na svůj strop

Rok 2019 je tady – a můžeme volně podumat nad tím, co nám asi přinese. Nemám na mysli jednotlivé produkty, ale trendy, které nám před očima mění technologie. Tedy takové ty fóry, jako že se jednou objeví komický výřez v displeji – a baf, najednou je výřez úplně všude!

Reklama

Ceny narazily na svůj strop

Tak dlouho se zvyšuje cenovka, až se Apple utrhne. Apple obecně experimentuje s tím, co všechno jeho zákazníci snesou – a experimentují mimo jiné i s cenou. Nad cenami nových jablečných kusů jsem sténal již dříve, leč tu se náhle ukázalo, že jsme možná narazili na cenový strop – a i skalní fanoušci se začínají zamýšlet nad tím, jestli opravdu chtějí platit o polovinu až dvakrát více než za Výrobky Běžných Značek. Plus kdo si chce v Číně koupit fake, má docela na výběr – a to za zlomek ceny originálu. Ve finále tak dochází po dlouhé době k poklesu nejen prodejů, ale i tržeb.

Možná čas popřemýšlet nad cenovou politikou a uvědomit si, že ani jablečný strom neroste do nebe. Existuje prostě strop daný konkurencí a cenu za hardware není možné šponovat do nekonečna. Vždyť i AMD dalo Intelu slušně pokouřit a nabídlo výkonné procesory za rozumnější ceny, což je pozitivní věc.

Těžko říct, co dalšího nám budoucnost přinese: Tak třeba nástup výchovy hráčů ze strany výrobců her jsem opravdu nečekal. Četl jsem celou řadu vizí v jiných médiích, ale abych řekl pravdu, přišlo mi to jako obecné plácání do vody (rostoucí význam blockchainu, vzestup platforem, digitální transformace nesená potřebami dvourychlostní IT struktury, ITaaS a podobně). Je tam na mě moc abstraktních slov s příliš vznešeným obsahem, než abych to dokázal plně ocenit.

Jistota jsou naopak stále větší televize a digitální záchod. Nejisté je, k čemu hackeři použijí ukradená data z digitálních záchodů, k čemuž dojde, to je téměř jisté. To, jestli se výrobci digitálních záchodů k úniku digitálních záchodových dat přiznají a zaplatí GDPR pokuty, tak to také není jisté. Vlastně není jisté, co všechno nám administrativní inovace přinesou – kromě nákladů a komplikací.

Ale nechme se překvapit, nechme se překvapit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama