Tři TV tunery Leadtek Winfast – vybere si opravdu každý
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Tři TV tunery Leadtek Winfast – vybere si opravdu každý

Tři TV tunery Leadtek Winfast – vybere si opravdu každý

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

25. 8. 2010 03:00 35

Otestovali jsme pro vás hned tři digitální TV tunery společnosti Leadtek s různým zaměřením. WinFast DTV Pro HD je určený pro připojení k monitoru a funguje jako luxusnější set-top-box. Starší WinFast ExDTV2300 H s Express Card rozhraním je určený pro notebooky a PxDVR3200 H na PCIe zase využijete v běžném PC.

Reklama

Dnes se podíváme na trojici televizních tunerů, z nichž každý je pro jiný typ zařízení. Nejnovějším přírůstkem z dílny Leadteku je TV tuner WinFast DTV Pro HD, který se samotný připojuje k televizi popřípadě monitoru. Nejedná se tedy o klasický počítačový tuner, ale v podstatě set-top-box. Box má navíc USB port a můžeme tedy očekávat přítomnost nahrávání a přehrávání multimediálních souborů.

Tři TV tunery Leadtek Winfast – vybere si opravdu každý
i Zdroj: PCTuning.cz

Dalším testovacím kouskem je už trošku starší TV tuner WinFast ExDTV2300 H. Ten disponuje rozhraním Express Card a je tedy určený pro notebooky a slouží jako přenosná televize. Díky dnes už velkému rozšíření digitálního signálu, je opravdu málo míst, kde byste si televizi nespustili.

Tři TV tunery Leadtek Winfast – vybere si opravdu každý
i Zdroj: PCTuning.cz

Posledním dnešním testovaným, bude zástupce klasických počítačů. Tím je tuner WinFast PxDVR3200 H, který využívá moderního rozhraní PCI Express 1×. Tento tuner byl představen skoro před třemi lety a stále je to nejaktuálnější TV tuner s rozhraním PCI Express od Leadteku.

Tři TV tunery Leadtek Winfast – vybere si opravdu každý
i Zdroj: PCTuning.cz

Testovací metodika a sestava

Jistě se mnou budete souhlasit, že testovat tuner, který je dělaný pro velkou televizní anténu, s malou anténkou, je blbost. Proto jsem se rozhodl prověřit každý tuner s anténou, s kterou bude spojen. Pro tunery DTV Pro HD a PxDVR3200 H jsem tedy použil velkou anténu, která je společná pro všechny byty v paneláku v Praze a pro mobilní tuner ExDTV2300 H použil přibalenou přenosnou anténku. Všechny tunery tak nebudou mít stejné podmínky, ale budou otestovány s tím, na co byly navrženy.

Výsledky testování budou videa, nahraná jednotlivými tunery. Všechny chyby v obraze a další nesrovnalosti si tedy budete moci prohlédnout a názor udělat sami.

Televizní tuner PxDVR3200 H byl testován v počítači, který byl vybavený základní deskou Gigabyte GA-945P-S3 spolu s procesorem Intel Core 2 Duo E4500, který byl přetaktovaný na 2.86 GHz a kterému sekunduje 2×1GB DDR2 běžících na 667 MHz. Pro zobrazování byla použita grafická karta Gigabyte nVidia 8800GT s 512 MB paměti. Operační systém Microsoft Windows 7 ve 32bit verzi Ultimate byl nainstalovaný na pevném disku Western Digital Caviar Black 500GB. Celý počítač byl napájení zdrojem Tagan BZII 900W.

Tři TV tunery Leadtek Winfast – vybere si opravdu každý
i Zdroj: PCTuning.cz

Notebookový televizní tuner byl testovaný na notebooku Asus F80s, který je vybavený procesorem Intel Core 2 Duo T5800 s taktem 2 GHz, 2×2GB operační paměti na 800 MHz a grafickou kartou ATi Mobility Radeon 3470 s 256MB pamětí. Operační systém Microsoft Windows 7 ve 64bit verzi Ultimate byl nainstalovaný na pevném disku Western Digital Scorpio Blue 320GB.

Tři TV tunery Leadtek Winfast – vybere si opravdu každý
i Zdroj: PCTuning.cz

TV tuner DTV Pro HD byl testován na 37" televizi Samsung s Full HD rozlišením.


Tuner DTV Pro HD nám dorazil v obyčejné bílé krabici bez potisku. Po vybalení najdeme pouze tuner, dálkové ovládání, napájecí zdroj a komponentní kabel spolu s CVBS. V námi testované verzi chyběl manuál, ale ten zcela jistě v prodejní verzi je.

Tři TV tunery Leadtek Winfast – vybere si opravdu každý
i Zdroj: PCTuning.cz

Televizní tuner je lehounká krabička, která je srovnatelně velká s ostatními set-top-boxy. Na přední straně najdeme displej a tři tlačítka, která slouží pro změnu programů a zapnutí/vypnutí přístroje.

Tři TV tunery Leadtek Winfast – vybere si opravdu každý
i Zdroj: PCTuning.cz

Na zadní straně najdeme poměrně bohatou nabídku vstupů a výstupů. Zleva je to vstup pro anténu, vedle výstup pro anténu, USB port, HDMI výstup, digitální zvukový S/PDIF výstup, výstupy pro komponentní a CVBS kabel spolu s analogovým audiem a nakonec zdířka pro zdroj.

Tři TV tunery Leadtek Winfast – vybere si opravdu každý
i Zdroj: PCTuning.cz


Přístroj je vyrobený z obyčejného černého plastu. Většina je v matné barvě, ale vršek je v populární lesklé variantě, což má za následek zanechané viditelné otisky prstů, pokud se ho omylem dotknete.

Nakonec tu pro vás mám tabulku s kompletní specifikací.


Při prvním připojení k televizi a spuštění se vás zeptá, z jaké jste země a jaký si přejete používat jazyk. Po té, co obě věci zvolíte, sám zvolí rozlišení a začne automaticky vyhledávat všechny televizní kanály a rádia. V našem případě proběhlo v pořádku a našel všechny kanály i rádia.

Na výběr máte rozlišení 1080i, 720p, 576p, a 576i s poměry stran 4:3, 16:9 nebo automaticky přepínaných na 16:9, pokud tak je pořad vysílaný.

Tuner podporuje EPG (Elektronický programový průvodce) v kterém funguje diakritiky bez problémů. Horší je to s českým překladem. Například v jedné z přítomných her Tetris, která navíc nebyla plně funkční (nešly otáčet kostičky). Doufejme, že to vyřeší příští firmware.

Zařízení obsahuje také přehrávač médií a měl by umět přehrát MP3, video soubory a obrázky. MP3 soubory a obrázky otevřel bez problémů, ovšem video nepřehrál. Zkoušel jsem různé formáty a kodeky, ale ani je na disku neviděl. Jediné co bylo možné přehrát, byly nahrané záznamy.


Pro nahrávání můžete použít tzv. Živé nahrávání, které využijete pokud nečekaně chcete něco nahrávat anebo si nahrávání naplánovat v TimeShiftu (ne, nejedná se o hru TimeShift)

Kvalita příjmu

Kvalita signálu byla podle přístroje 89% což je pro kvalitní a ničím nerušený příjem dostačující. Žádné artefakty se v obrazu neobjevovaly a přehrávání bylo plynulé. Ještě dodám, že byl připojený na společnou velkou panelákovou anténu v Praze. Nahrávání fungovalo dobře, ale pouze u klasických programů. U HD programů (používající MPEG-4) se nahrály pouze 2 audio stopy, ale bez videa. V testu uvidíte tedy pouze klasické DVB-T vysílání.


Dalším tunerem je notebookový tuner ExDTV2300 H, který má rozhraní Express Card. TV tuner přišel v plnohodnotném balení, jehož obsah byl samotný tuner, TV anténka, FM anténa, redukce pro antény, dálkové ovládání, kabel 7v1, manuál a cd s ovladači a programy.

Tuner má pouze 2 porty. Jeden sloužící pro obě antény a druhý, ke kterému připojíte celý svazek kabelů, pokud potřebujete komponentní nebo kompozitní vstup. Takto vypadá plně osazený tuner.

K tuneru dostanete plnohodnotné dálkové ovládání se 44 tlačítky. Nechybí ani uspání počítače, spuštění MCE (Media Center) a plno dalších.

Nakonec vám nabídnu pohled na zapnutý televizní tuner, který je na svém místě - v notebooku. Na rozdíl od integrovaných TV tunerů musíte počítat s tím, že vám budou 2cm vyčuhovat.

Nakonec tu pro vás mám tabulku s kompletní specifikací.


První věc, kterou musíte udělat, když tuner připojíte k notebooku, je nainstalovat ovladače a potřebný software, ať už z přiloženého CD nebo nejnovější z internetu. Po té už stačí vyhledat programy. Bohužel pro mě, pokud byla anténa na nejlepším místě, byl jsem schopen chytit pouze tyto kanály.

Dodávaný program je velice jednoduchý a nenajdete v něm moc nastavení. Obsahuje tři vzhledy a umí také hardwarově akcelerovat televizní příjem a ulehčit tak práci procesoru.

Jak jsem již napsal, je možné zapnou hardwarovou akceleraci, která ulehčí práci procesoru. Pokud byla hardwarová akcelerace vypnutá, byl procesor vytížen skoro na 100%. Pokud jsem ji zapnul, zátěž jednoho jádra spadla na 20%, ale druhé zůstalo plně vytížené.

Pokud vlastníte operační systém Windows 7 nebo Vista, můžete také využít jednu ze dvou miniaplikací na plochu.

I tento tuner má fungující EPG. České znaky v něm fungují bez problémů a je pěkně navržen.

Další nevýhodou, je nadměrné zahřívání. Po chvilce používání bylo místo nad tunerem opravdu horké. Navíc TV tuner dokázal ohřát o několik stupňů i pevný disk pod ním.

Kvalita příjmu

Co se týče kvality příjmu, tak ta nebyla úplně optimální. Ovládací software nenašel všechny vysílané programy a některé se trhaly. Na to se můžete podívat na tomto nahraném videu o kousek níže. 


Tentokrát  se jedná o klasický interní TV tuner určený do moderního PCIe slotu. V balení PxDVR3200 H nalezneme už standardní výbavu - CD s ovladači a programy, manuál, dálkové ovládání FM anténu, kabel 7v1. Co je zde navíc oproti ExDTV2300, je kabel s infračerveným čidlem, low profile záslepka pro umístění do skříní s nízkým profilem (typicky HTPC) a kablík pro propojení TV tuneru se zvukovou kartou. Navíc je přibalený ještě software Ulead VideoStudio 11.

Televizní karta je provedená ve formátu low profile a má tedy na výšku 6.5cm. Na délku už je to více, konkrétně 17cm.

K tuneru dostanete plnohodnotné dálkové ovládání se 44 tlačítky. Nechybí ani uspání počítače, spuštění MCE (Media Center) a plno dalších.

Nakonec tu pro vás mám tabulku s kompletní specifikací.


Software pro tento tuner je úplně stejný, jako pro předchozí model. Zde tedy pro zopakování.

První věc, kterou musíte udělat, když tuner zapojíte, je nainstalovat ovladače a potřebný software, ať už z přiloženého CD nebo raději nejnovější z internetu. Po té už stačí vyhledat kanály. Bohužel pro mě, i když byla anténa na místě s nejlepším příjmem, byl jsem schopen chytit pouze tyto kanály.

Dodávaný program je velice jednoduchý a nenajdete v něm moc nastavení. Obsahuje tři různé vizuální skiny a umí také hardwarově akcelerovat televizní příjem a ulehčit tak práci procesoru.

Pokud byla hardwarová akcelerace vypnutá, byl procesor vytížen na 47% u obou jader. Grafická karta byla v nečinnosti, ale nebyla podtaktovaná v tom nejšetrnějším 2D režimu. Pravděpodobně ovládací software používá pro přenos obrazu některé 3D funkce rozhraní DirectX a ne dříve běžný overlay. Když jsem zapnul akceleraci, zátěž CPU klesla na 23% a výpočty přebrala grafická karta. Zajímavé je, že v tomto případě se už podtaktovala na běžné hodnoty odpovídající provozu na desktopu. Z toho vyplývá, že hardwarová akcelerace se v tomto případě určitě vyplatí...

Pokud vlastníte operační systém Windows 7 nebo Vista, můžete opět využít jednu ze dvou miniaplikací na plochu.

I tento tuner má fungující EPG. České znaky v něm fungují bez problémů a je přehledně zpracovaný.

Software umí i různé spuštění dvou různých kanálů, jako PIP, PAP a POP.

Kvalita příjmu

Přesto, že byl tuner připojen na velkou anténu, našel opět jenom některé kanály. S největší pravděpodobností je asi na vině nedostatečné odstínění od rušení uvnitř počítačové skříně, což je u interních tunerů celkem běžný problém. Jsou připojené na železnou kostru počítače a elektromagnetické rušení uvnitř skříně také kvalitě signálu nepřidá. V tomto případě se alespoň obraz netrhal a byl bez artefaktů, což se nedá říci o nahraném videu, konkrétně HD verze.

Klasické vysílání:

HD vysílání (MPEG-4):


DTV Pro HD

Tento TV tuner je spíše set-top-boxem, to už jsem napsal několikrát. Jako jediný našel všechny kanály a obraz byl v pořádku. Po hardwarové stránce není tedy co vytknout a je bezpochyby dobrá. Ovšem horší je softwarová stránka a překlad. Zařízení je nové a ještě nebyla vydaná nová verze firmwaru, která ty drobnosti může napravit. Přesto mi chyběla zmiňovaná podpora přehrávání videosouborů z disku. Pak se už totiž dá používat mnohem víc. Co se týče češtiny, jsou tam menší chybičky, ale ty určitě opraví v další verzi firmwaru. Kdybych měl hodnotit v procentech, dostane tento tuner 80%.

Graf ceny produktu Leadtek Winfast TV PRO HD TunerTV poskytuje server Heureka.cz

ExDTV2300 H

Pokud máte notebook, který nedisponuje integrovaným televizním tunerem, určitě je ExDTV2300 H dobrou volbou, pokud máte Express Card slot. Dodávaná anténa bez problémů fungovala, pouze tuner nebyl schopen najít všechny kanály. Pokud vám navíc nabude vadit zahřívání notebooku v místě, kde je umístěný tuner, máte vyhráno. Jenom škoda použitého Stream Trasnportu pro ukládání HD kanálů, protože nefunguje úplně nejlépe. Oceňuji také skvěle fungující hardwarovou akceleraci, která (obzvlášť v notebooku) pomůže slabému procesoru. Abych ho zhodnotil také číselně, dávám mu 77%

Graf ceny produktu Leadtek WinFast EXDTV2300 H ExpressCard poskytuje server Heureka.cz

PxDVR3200 H

Televizní karta, od které jsem toho čekal nejvíce a přišlo zklamání. Hledání kanálů dopadlo stejně jako s malou anténkou a notebookovým tunerem, v nahraných videosouborech špatný obraz (trhání), které ve skutečnosti při nahrávání nebylo. Opět ale musím pochválit hardwarovou akceleraci, která ale v mém případě změnila takty grafické karty, pokud byla vypnutá. Tento TV tuner dopadl jednoznačně nejhůře z toho testu a nepomůže mu ani plná verze programu Ulead VideoStudio 11. Mé hodnocení je 70%

Graf ceny produktu Leadtek WinFast PxDVR3200 H poskytuje server Heureka.cz

Za zapůjčení testovaných televizních tunerů děkujeme firmě LEADTEK


Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama