trislotove-monstrum-asus-radeon-hd-6970-directcu-ii-2-gb
Novinka Tříslotové monstrum ASUS Radeon HD 6970 DirectCU II 2 GB

Tříslotové monstrum ASUS Radeon HD 6970 DirectCU II 2 GB

Jan Černý

Jan Černý

11. 2. 2011 09:00 2

Server HardwareHeaven.com si vzal pod drobnohled vylepšený Radeon HD 6970 od ASUSu. Ten je díky dvojici tichých ventilátorů a mírnému přetaktování velmi dobrým konkurentem GeForce GTX 570.

Reklama

ASUS patří mezi výrobce hardwaru s velmi širokou nabídkou grafických karet. Najdete v ní jednoduché modely určené pro obyčejné uživatele, ale i ty určené pro opravdové nadšence. Mezi nejvyšší řadu patří modely s chladičem DirectCU. Tento druh chladiče používá měděné trubičky heatpipe, které se dotýkají grafického jádra. Poslední generace grafických karet NVIDIA GeForce a AMD Radeon nese novější tříslotovou verzi – DirectCU II.

Tříslotové monstrum ASUS Radeon HD 6970 DirectCU II 2 GB
i Zdroj: PCTuning.cz

Karta Radeon HD 6970 DirectCU II je založena na decentně přetaktovaném grafickém jádru Cayman XT běžícím na kmitočtu 890 MHz (pouze o 10 MHz více, než referenční model) doplněném 2 GB GDDR5 paměti běžícím na efektivním taktu 5,5 GHz (stejně jako referenční model). Rezervu v napájení zajišťují dva 8pinové PCIe konektory – maximální příkon při extrémním přetaktování může být až 375 W. Nižší teploty a lepší možnosti přetaktování zajišťuje série vylepšení skrytá pod názvem Super Alloy Power.

Tříslotové monstrum ASUS Radeon HD 6970 DirectCU II 2 GB
i Zdroj: PCTuning.cz

Ta zahrnuje dvojici tichých 10cm ventilátorů snižující teplotu oproti referenčnímu modelu až o 35 °C. Dále se na kartě nachází SAP kondenzátory (nejspíše vícevrstvé kondenzátory na bázi tantalu) a kondenzátory s pevným dielektrikem na bázi polymeru. Díky nim bude zvlnění napájecího napětí podstatně nižší a karta půjde lépe přetaktovat. S přetaktováním také souvisí utilita Voltage Tweak, která umožňuje zvýšit napájecí napětí z prostředí Windows.

Hlavním lákadlem grafických karet AMD Radeon je technologie Eyefinity. U grafické karty ASUS Radeon HD 6970 je to realizováno sdílenými výstupy, kde mohou běžet jak v single-link, tak dual-link režimu. Celkově osadil ASUS šestici výstupů: dva DVI a čtyři DisplayPorty. Pro lepší přehlednost jsou výstupy očíslovány na zadním plíšku.

Tříslotové monstrum ASUS Radeon HD 6970 DirectCU II 2 GB
i Zdroj: PCTuning.cz

Díky všem výše uvedeným přednostem získala grafická karta ASUS Radeon HD 6970 DirectCU diamantové ocenění. Jedinou nevýhodou je pak mírně vyšší cena, kterou ASUS stanovil pro velkoodběratele na 375 dolarů. Přepočteno a zaokrouhleno na naši měnu je to 6 750 Kč neboli 277 Euro bez DPH a minimálně dalších 5 % bude marže. Celou recenzi naleznete na serveru HardwareHeaven.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama