Ukryjte svá data aneb šifrování disku s VeraCrypt a BitLocker
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Ukryjte svá data aneb šifrování disku s VeraCrypt a BitLocker

Ukryjte svá data aneb šifrování disku s VeraCrypt a BitLocker | Kapitola 8

Petr Šaroun

Petr Šaroun

17. 4. 2019 03:00 45

Seznam kapitol

1. Šifrování disku 2. BitLocker šifrování – USB disk 3. Práce s USB diskem šifrovaným BitLockerem 4. Příprava na zašifrování pevného disku (HDD/SSD) 5. BitLocker a šifrování nesystémového disku
6. Stav zašifrovaného disku, vypnutí šifrování 7. VeraCrypt (TrueCrypt) – představení 8. VeraCrypt – šifrování 9. VeraCrypt – použití svazku VeraCrypt

Důvod pro šifrování soukromých dat je stejný, jako proč mít ve dveřích zámek. Nechceme, aby se v našich věcech někdo šťoural. Známý ztratil notebook, bohužel tam měl choulostivé fotografie přítelkyně a řadu osobních věcí, které si rozhodně nepřál zveřejňovat a jen se modlil, aby je nikdo nenahrál na Ulož.to, nebo ho nevydíral.

Reklama

VeraCrypt – šifrování

VeraCrypt připojuje zašifrované „kontejnery“ jako disk. Podobně, jako když do počítače zapojíte externí disk. Kontejner se může tvářit jako soubor, celý disk nebo jeho část. My si teď jeden takový kontejner vytvoříme.

Klikněte na tlačítko „Vytvořit svazek“ a prohlédněte si dialog.

Vytvoření svazku VeraCrypt
i Zdroj: PCTuning.cz
Vytvoření svazku VeraCrypt

První možnost na pevném disku vašeho počítače vytvoří soubor, který půjde připojit jako pevný disk. Obsah tohoto souboru bude šifrovaný. A právě tuhle možnost zkusíme.

VeraCrypt se nás ptá, jestli chceme vytvořit obyčejný šifrovaný svazek nebo „dvojitý“ svazek. Při zadání „druhého – špatného“ hesla se zobrazí jiný obsah. Pokud vlastníte desetitisíce bitcoinů nebo počítáte s tím, že z vás bude někdo heslo páčit, uvažte právě druhou možnost. Jinak prostě klikněte na tlačítko „další“.

Výběr typu svazku
i Zdroj: PCTuning.cz
Výběr typu svazku

Následuje dotaz, kde má daný soubor vzniknout, já ho chci mít na disku E: a bude se jmenovat test.mkv. Asi není potřeba zmiňovat, že tenhle „videosoubor“ VLC playerem nepřehrajete.

Umístění souboru
i Zdroj: PCTuning.cz
Umístění souboru

Konečně se dostáváme k něčemu zajímavému! A sice k výběru šifrování. AES je pro domácí použití bezpečná šifra. Moderní procesory dokáží šifrování AES urychlovat, takže práce s takovou jednotkou nebude utrpení.

Výběr typu šifrování
i Zdroj: PCTuning.cz
Výběr typu šifrování

VeraCrypt umí šifrování řetězit, tj. obsah se nejprve zašifruje první, pak druhou, pak i třetí šifrou. V domácích podmínkách stačí AES. Každá další šifra zpomaluje a zatěžuje CPU. AES je zatím považováno za bezpečné.

Různé možnosti šifrování
i Zdroj: PCTuning.cz
Různé možnosti šifrování

Paranoici si nastaví třeba AES a TwoFish, nicméně proti běžným nenechavcům skutečně (zatím) AES stačí.

Po zvolení kapacity přichází na řadu výběr hesla.

Výběr hesla
i Zdroj: PCTuning.cz
Výběr hesla

Dobré heslo nemusí být komplexní, velké písmenko, malá písmenka, číslice, znak gangu, otisk čertova kopyta, vzorek krve, moči a stolice, to jsou nesmysly z minulého tisíciletí. Dobré heslo je dlouhé, upravené a snadno zapamatovatelné. Třeba sorryjakomamradserialbriCkleberry. Hesla o délce devíti znaků a kratší nejsou bezpečná. Jedno velké písmenko stačí, nemusíte se obtěžovat s číslicí. Hlavní je délka hesla.

Formátování svazku
i Zdroj: PCTuning.cz
Formátování svazku

Zvolíte formát svazku (já použil NTFS), svazek se naformátoval a je hotovo.

Můžeme se podívat, co takový soubor obsahuje, ale zjevně si moc nepočteme.

Obsah souboru
i Zdroj: PCTuning.cz
Obsah souboru

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama