Upusťte páru o Vánocích – svátcích klidu a míru
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Upusťte páru o Vánocích – svátcích klidu a míru

Upusťte páru o Vánocích – svátcích klidu a míru

Jan Preclík

Jan Preclík

20. 12. 2018 03:00 4

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Vyvražďovačka Party Hard 1 & 2 3. Payday 2 – Uděláme banku! 4. Série Grand Theft Auto
5. Nájemní vrazi 6. Gangsterky 7. Opravdu staré klasiky 8. Závěr

Za pár dní jsou tu Vánoce, svátky plné pohody, klidu, míru a lásky. Což takhle si ten každoroční nudný stereotyp okořenit hektolitry prolité krve? V dnešním přehledu jsme se zaměřili na ty nejbrutálnější hry s kriminální zápletkou, u kterých si můžete zavzpomínat a během vánočního lenošení si pořádně zadovádět.

Reklama

24. prosinec, svátek Adama a Evy, mimo jiné příchod mýtického boha štědrosti Ježíška, je odedávna symbolem pohody a rodinného semknutí. V současných hektických dobách, kdy na vás číhá na každém rohu stres, je ale pro mnohé z nás předvánoční doba spíše o šíleném nervovém vypětí.

Dlouhé čekání ve frontách, bitky o poslední kusy chybějících dárků za rádoby akční ceny nekonečného Black Friday a neustálé běhání do sámošky pro chybějící ingredience při pečení cukroví. A když už si myslíte, že je všemu konec a lehce si od nervů ulevíte mlasknutím nebohého kapra tupým předmětem po hlavě, čeká vás svoz celé rodiny a nervy drásající moudré řeči prapředků o správné výchově jejich pra-pra-pravnoučat. Však to znáte, slovy klasika, ředitele Karfíka „Z toho se jeden nutně musí zbláznit…“

Upusťte páru o Vánocích – svátcích klidu a míru
i Zdroj: PCTuning.cz

A právě o svátcích vánočních je ten pravý čas všechen ten stres hodit za hlavu a odreagovat se u pořádné počítačové zabijačky. A protože vánoční šílenství skončí přibližně za 96 hodin polknutím a strávením kapřích kůstek (v tom lepším případě), připravili jsme si pro vás přehled brutálních her a sérií, které díky neméně zvrhlým vývojářům spatřily světlo digitálního univerza počítačových her.

Pixelartová akční řežba – Hotline Miami 1&2

Příběh téhle pixelartové série by vyšel na samostatný článek, takže ač je výborný a mezi oběma díly provázaný, nebudu se příliš rozepisovat. Celá hra se točí okolo válečných veteránů, v prvním díle je ústřední postavou chlapík jménem Jacket. Prakticky na začátku každé nové úrovně se probouzí ve svém bytě a ihned po rozlepení očních víček jde poslechnout vzkazy na záznamníku. Na základě těchto vzkazů nebo telefonních hovorů dostává mise, které vedou k vyvraždění celé lokace z veliké většiny tvořenou ruskými mafiány.
Upusťte páru o Vánocích – svátcích klidu a míru
i Zdroj: PCTuning.cz

Hra se odehrává v Miami v roce 1989 a je flashbackem do konce osmdesátých let. Ve hře vlastně není nic, co by na tuhle zlatou éru typických akčních béček neodkazovalo. Ať už jde o prvky typu kazeťák, telefon se záznamníkem nebo starý dobrý DeLorean, ze všeho, včetně ultimátního soundtracku, na vás bude dýchat osmdesátkový feeling. A to v obou dílech. Po nostalgické stránce jde o perfektní zážitek.

Upusťte páru o Vánocích – svátcích klidu a míru
i Zdroj: PCTuning.cz

Ale tím s nostalgií nekončíme. Zpracování hry s nadsázkou lehce připomíná první díly GTA. Ač se nejedná o otevřené světy a jednotlivé mise i mezihry jsou uzavřené mapy, ve hře je pohled pouze shora a hra je kompletně 2D. Pohyb postavy se ovládá klávesnicí a míření, včetně útoků a manipulace se zbraněmi, myší. Ovládání vám zpočátku přijde opravdu těžkopádné, po pár odehraných levelech se na něj dá zvyknout.

Upusťte páru o Vánocích – svátcích klidu a míru
i Zdroj: PCTuning.cz

I přes jednoduché grafické zpracování je hra neskutečně brutální. V každém levelu protečou desítky litrů krve, nepřátelé končí s produpnutými lebkami, rozsekanými hlavami mačetou nebo baseballovou pálkou, případně prostřílenými těly palnými zbraněmi. Při zpracování prostředí kladli autoři veliký důraz na detaily v komplet celém prostředí uvnitř budov, a to tak, aby odpovídaly právě osmdesátým letem.

Upusťte páru o Vánocích – svátcích klidu a míru
i Zdroj: PCTuning.cz

I přes jednoduché grafické zpracování je hra neskutečně brutální. V každém levelu protečou desítky litrů krve, nepřátelé končí s produpnutými lebkami, rozsekanými hlavami mačetou nebo baseballovou pálkou, případně prostřílenými těly palnými zbraněmi. Při zpracování prostředí kladli autoři veliký důraz na detaily v komplet celém prostředí uvnitř budov a to tak, aby odpovídaly právě osmdesátým letem.

Ačkoli hra vypadá opravdu jednoduše, opak je pravdou. Budete nadávat, brečet, doufat, prosit a roztřískáte nejednu herní periferii v momentech, kdy máte level skoro dohraný, a zabije vás poslední přeživší záporák. Obtížnost je totiž pekelně těžká. Stačí maximálně dva zásahy zbraní a celou úroveň musíte opakovat. Často se tedy nevyhnete desítkám průchodů a naučením levelů, než se vám podaří úspěšně všechny sejmout.

Upusťte páru o Vánocích – svátcích klidu a míru
i Zdroj: PCTuning.cz

Na heuréce je možné splašit každý díl za cenu kolem stovky. Na Steamu jsou podstatně dražší a nákup vzhledem k vysoké ceně spíše nedoporučuji – v tom případě se vyplatí počkat na 75% slevy. Přes zahraniční obchody třetích stran lze sehnat hry nejlevněji – za cenu okolo 60 korun.

Momentálně jsou oba díly o tři čtvrtiny ceny zlevněné v rámci vánočního GOG winter sale. Pokud se rozhodnete tuhle řežbu otestovat, za první díl zaplatíte směšných 2,39 dolarů (55 Kč), druhý se prodává v závislosti na edici od 4,29 dolarů (100 Kč).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama