Úvaha: 4K rozlišení je super, ale my bychom raději dobré filmy...
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: 4K rozlišení je super, ale my bychom raději dobré filmy...

Úvaha: 4K rozlišení je super, ale my bychom raději dobré filmy...

Michal Rybka

Michal Rybka

18. 1. 2013 03:00 106

Seznam kapitol

1. Ultra Super HD 4K 2. Pomalá data 3. Wow efekt 4. Možnosti využití
5. První fáze pro nadšence 6. Technologie pro skutečný posun 7. Obsah nad formou

A je to tu zas. Přišel CES, reklamní masírka, oslavné články. Technologický cirkus s televizemi se rozjel na plné obrátky – a 3D je už dnes passé, dnes podle vizionářů frčí 4K televize. Koho zajímá, že nabídka opravdu slušných filmů i pro „běžné HD“ je omezená? Koho zajímá, že se vlastně nemáme na co dívat? Seriály to nevytrhnou.

Reklama

Na letošním CESu byla představena řada 4K, neboli Ultra HD televizí. Kdepak Full HD, to je už tak včerejší! Dneska frčí telky s rozlišením 3840 na 2160 bodů, což jest to pravé velejemné rozlišení, které už začíná připomínat klasický vtip z Futuramy, že telka je lepší než realita, protože má vyšší rozlišení než realita. Taková 4K televize má už 8,3 megapixelu, což jest sakra mnoho. (Pamatuji si, jak mi jeden fotograf kolem roku 2000 vyprávěl, že pro běžného smrtelníka nikdy nebude mít smysl foťák s více než 2 megapixely, protože už to bohatě stačí na slušnou fotku formátu A4.)

Úvaha: 4K rozlišení je super, ale my bychom raději dobré filmy...
i Zdroj: PCTuning.cz

Což o to, vždycky je lepší mít jemnější rozlišení, protože obraz vypadá lépe, jemněji, prokresleněji. Bohužel to s sebou nese ten malý problém, že pro nové supertelevize není rozumný obsah. Co je ale mnohem horší, je fakt, že i když takový obsah vznikne, bude dnes i v blízké budoucnosti naprosto nerozumný. Tak kupříkladu dokument TimeScapes v 4096 × 2304 bodech zabírá údajně 160 GB – to je takový flák, že se mi to ani nechce stahovat. Pokud máte připojení tarifikované podle objemu, nepochybně se mnou bude souhlasit, že i zadarmo by byl takový film drahý. A pokud ho počítané nemáte, co s takovou kládou, až ji stáhnete? To se nedá rozumně nikam uložit, v podstatě můžete film po shlédnutí opět smazat.

U filmů s tak obřími objemy dat ovšem harddisk a „předstažení“ víceméně potřebovat budete, protože čistý streaming je naprosté scifi. Pokud bychom takový film streamovali, potřebovali bychom připojení schopné protlačit více než gigabyte za sekundu, což je opět otázka spíše vzdálenější než bližší budoucnosti. První 4K Ultra HD kanál na Eutelsatu má datový tok 40 Mbit/s. Představte si, že byste ho streamovali: Kolik lidí má doma připojení s takovou propustností, byť jen zcela teoretickou?

Navíc, pokud se takový formát skutečně rozšíří, celkem spolehlivě ucpe internetovou infrastrukturu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama