Úvaha: ACTA padla, vyhráli jsme! Ale oni to nevzdají
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: ACTA padla, vyhráli jsme! Ale oni to nevzdají

Úvaha: ACTA padla, vyhráli jsme! Ale oni to nevzdají

Michal Rybka

Michal Rybka

6. 7. 2012 03:00 36

Seznam kapitol

1. Victory! 2. Fiasko „autorů“ 3. Nebylo to nevinné 4. A co ochrana nás? 5. Jak z toho 6. Ze života autora

Jak hlasitě se v lednu tohoto roku podivovali komentátoři, že spousta divných lidí vyšla do ulic! Na okamžik se zdálo, že Anonymous zahájili svého druhu novou revoluci a bylo jich všude plno. A přesto: když 4.7. ACTA padla, moc pozornosti tomu média nevěnovala. Asi je to méně sexy než zatýkání „Kim Dotcoma“ s prohlídkou jeho garáže.

Reklama

Vyšlo to přitom docela hezky na Independence Day (Den nezávislosti) oslavovaný v USA. Tím, že europoslanci shodili ACTA ze stolu, vyhlásili náš vlastní den nezávislosti na amerických autorskoprávních subjektech, které nám balíček v tichosti téměř protlačily.

Úvaha: ACTA padla, vyhráli jsme! Ale oni to nevzdají
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední měsíc přinesl dva docela zásadní zvraty. Prvním bylo rozhodnutí novozélandské soudkyně Helen Winkelmannové, že razie u Dotcomů byla nelegální, protože příkaz k domovní prohlídce byl nedostačující, neuváděl přesně o jaké obvinění jde a co se má najít a zabavit. Toto rozhodnutí samo o sobě neznamená, že by kauza Megauploadu zmizela pod stolem, ale bude komplikovat rozhodování o tom, zda Kim Dotcom bude a nebo nebude vydán do USA. Navíc se zdá, že kopie dat, které novozélandská policie udělala a odeslala do USA, jsou vlastně ilegální a pirátské, jak poznamenal jeden vtipný čtenář v debatě.

Není to poprvé, co procopyrightoví lobbisté porušili sami autorská práva; jednou z docela vtipných historek je to, že udělali plakát na podporu ACTA, který využil fotku dopravní lodi skupiny Hamburg Süd, která ovšem směla být využita třetí stranou jen se správnou citací zdroje, což lobbisté opomenuli, ergo porušili jejich autorská práva.

Celá operace kolem Megauploadu se tak pozvolna mění ve fiasko, rozhodně z propagandistického hlediska. To je taky pravděpodobně důvod, proč se o tom moc nemluví. Když zatkli Kima Dotcoma, všude se o tom psaly články a nadšení procopyrightoví lobbisté malovali tuto velkou akci spravedlnosti tak, jako by šlo o dramatickou scénu z filmu Apocalypse Now – motory útočných helikoptér duní a za kvílení Jízdy Valkýr se vyprazdňují raketnice, zatímco agenti zajímají vyžraného bondovského autorskoprávního zloducha a zajišťují důkazní materiály. Na digitální zločince dopadá ruka spravedlnosti i v cizí zemi, nikam se neschovají, zkrátka super akce v duchu prohibičního zátahu či War on Drugs v Kolumbii.

Úvaha: ACTA padla, vyhráli jsme! Ale oni to nevzdají
i Zdroj: PCTuning.cz

Alcatraz, zdroj wikipedia.org

Jenže dnes to je tak, že policie odmítla vrátit i záznamy z Dotcomových bezpečnostních kamer během zásahu, což by dle rozhodnutí soudkyně učinit měla. Navíc se jeví čím dál tím pravděpodobněji, že USA skutečně poškodily platící zákazníky Megauploadu, kteří tam měli uložena svoje data. Jedna věc je, že vám Američané můžou nadobro zabavit laptop, když se rozhodnete vkročit do Země Svobody, věc trochu jiná je, když mažou data lidem, kteří na jejich území nikdy nevstoupili.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama