Úvaha: ACTA padla, vyhráli jsme! Ale oni to nevzdají
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: ACTA padla, vyhráli jsme! Ale oni to nevzdají

Úvaha: ACTA padla, vyhráli jsme! Ale oni to nevzdají | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

6. 7. 2012 03:00 36

Seznam kapitol

1. Victory! 2. Fiasko „autorů“ 3. Nebylo to nevinné 4. A co ochrana nás? 5. Jak z toho 6. Ze života autora

Jak hlasitě se v lednu tohoto roku podivovali komentátoři, že spousta divných lidí vyšla do ulic! Na okamžik se zdálo, že Anonymous zahájili svého druhu novou revoluci a bylo jich všude plno. A přesto: když 4.7. ACTA padla, moc pozornosti tomu média nevěnovala. Asi je to méně sexy než zatýkání „Kim Dotcoma“ s prohlídkou jeho garáže.

Reklama

Nepochybuji o tom, že se najde hodně autorů, kteří zase budou brečet v médiích, jak jsou lidé zlí, jak pirátí, jak neplatí a tak dále. Mně už z toho začíná být vážně trapně. Autorská díla vytváří hodně lidí, nejenom pár hvězdiček, které si myslí, že jejich účinkování ve filmu, písnička a nebo scénář je tak super, že by z něj měli vyžít až do konce života. Většina z lidí, která něco vytváří, to ve skutečnosti dělá pro někoho, takže o majetková práva přichází.

Úvaha: ACTA padla, vyhráli jsme! Ale oni to nevzdají
i Zdroj: PCTuning.cz

Když napíšete článek, dostanete za něj zaplaceno jenom jednou, i když vám ho vydavatel publikuje v nějakém jiném médiu a nebo dokonce přeloží a vydá v úplně cizí zemi. Stalo se mi obojí, dokonce moje články přeložili blbě a nešlo s tím nadělat nic. Drtivá většina smluv takhle funguje. Pokud vytváříte dílo jako zaměstnanci, tak za něj máte nárok jenom na mzdu – opět neexistuje žádný vztah mezi tím, kolik zaměstnavatel vydělá a kolik za to dostanete (ani pozitivní, ani negativní, ale to, aby on na vás vydělával, by mělo být součástí jeho strategie).

Úvaha: ACTA padla, vyhráli jsme! Ale oni to nevzdají
i Zdroj: PCTuning.cz

Nemám nejmenší představu o tom, kolik lidí si kopírovalo nebo opisovalo moje články nebo knížky – ale naučil jsem se s tím žít.

Každý autor není Michael Jackson, aby byl tak úspěšný, že ze samých peněz a slávy přijde o rozum. Většina z nich normálně funguje a bere pirátství jako určitou přirozenou ztrátu, možná i svého druhu projev respektu. Jakmile se stavidla digitálního trhu otevřou a bariéry zmizí, trh bude doslova zaplavený obrovským množstvím obsahu. A nejhůře na tom nebude ten autor, kterého kopírují, ale ten, kterého ani nekopírují. Ten je totiž úplně irelevantní. Ale takový zážitek většinu autorů, navyklých na pohodlí klasické distribuce, ještě čeká.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama