Úvaha: Byl příchod internetu revolučním krokem pro HW?
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Úvaha: Byl příchod internetu revolučním krokem pro HW?

Úvaha: Byl příchod internetu revolučním krokem pro HW?

Michal Rybka

Michal Rybka

9. 8. 2013 10:00 23

Seznam kapitol

1. Neúspěšný terminál 2. Jednoduchý od začátku 3. Malé nároky na výkon 4. Slepé uličky vývoje 5. PC za cenu terminálu
6. Chromebook 7. Že by tablety? 8. Nejistota v Síti 9. Takže ne

Odpovím rovnou: nebyl. Trochu překvapivé, vždyť se říká, že internet změnil vše! Jenže ne tak úplně. Zatímco se začalo měnit chování uživatelů a rozvoj služeb / aplikací, na hardware měl internet minimální vliv. Stále jsme se nikam neposunuli, ačkoli koncept terminálů připojených k internetu známe již desítky let. Je to dobře, nebo špatně?

Reklama

Když jsem napsal úvahu o technologických revolucích, padla poznámka, že jsem opomenul internet. Neopomenul, jenom ho považuji pro vývoj hardware za nepodstatný. Jako faktor, který mohl hardware ovlivnit, je možná dokonce neúspěšný. Na to, jak významný internet je, totiž zanechal ve vývoji hardware až překvapivě slabou stopu.

Úvaha: Byl příchod internetu revolučním krokem pro HW?
i Zdroj: PCTuning.cz

V žádném případě netvrdím, že internet je nepodstatný a nebo neúspěšný jako takový. Naopak – je to velmi významný fenomén, který modeluje kompletně celou společnost, počínaje celkovou podobou komunikace ve společnosti, přes zásadní proměny obchodu a logistiky a konče změnou pářících rituálů teenagerů. Jenom nesouvisí s vývojem hardware domácích počítačů, dokonce do takové míry, že lze skoro tvrdit, že koncept internetu a koncept osobního počítače jsou dvě zcela odlišné věci. Proč?

Stačí se podívat na koncepty Douglase Engelbarta, který ve svých vizích vlastně neustále operuje kolem představy zasíťovaných pracovních stanic, připojených k velkým serverům: Každý uživatel má svůj terminál, který je připojený ke sdílenému počítači. Ten rozděluje prostředky mezi uživatele, nicméně všechny počítačové prostředky jsou umístěné tam. Na výpočetní síle terminálu moc nesejde, protože opravdová výpočetní síla i úložný prostor se nachází na centrálním počítači. To, co se tomuto konceptu dnes podobá nejvíce, je asi Chromebook a nebo streamované hraní Onlive. Tak vypadá stará představa Douglase Engelbarta. Tak také vypadají moderní představy internetových revolucionářů.

Úvaha: Byl příchod internetu revolučním krokem pro HW?
i Zdroj: PCTuning.cz

Osobní počítač, tak, jak vznikl na konci sedmdesátých let, je na rozdíl od terminálu navržen jako zcela samostatná jednotka. Nemusí být s ostatními stroji propojený, protože si data skladuje uvnitř sama sebe a jeho výkon výpočetní je odvozen od jeho vlastních procesorů. Pokud není k ničemu připojen, tak to až tak nevadí, informace mezi uživateli mohou stále kolovat populární a efektivní metodou zvanou „Nike-networking“ neboli roznáškou dat na flashkách či harddiscích. Osobní počítač může fungovat i bez datového připojení, což terminál prostě nemůže. Terminál bez propojení se serverem je víceméně k ničemu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama