Úvaha: Co vede k technologickým revolucím?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Co vede k technologickým revolucím?

Úvaha: Co vede k technologickým revolucím? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

26. 7. 2013 09:00 27

Seznam kapitol

1. Boj se zákazníkem 2. Nenápadné aplikace 3. Pohodlnost a hravost 4. První grafika a start PC
5. Příchod her a pirátství 6. Mobilní revoluce 7. Jak se nenechat podojit

Když jsem tak popisoval už asi desátou výstavu historických počítačů, všiml jsem si, že se v nich opakuje jedna zvláštnost: Každý výrobce opravdu uspěl jen s jednou nebo dvěma řadami počítačů. A tahle úspěšná řada vzdorovala pokusům o inovaci i od výrobce samotného. Nakonec úspěšná řada mizí – a opět navzdory pokusům o inovaci. Čím to?

Reklama

V řadě případů má jeden výrobce několik úspěšných řad, které existují vedle sebe, ale navzájem se v podstatě neovlivňují. U Atari to je osmibitová řada 800, šestnáctibitová řada ST, Commodore má vedle sebe po sedm let Amigy a C64, u Amstradu jsou to rovnou čtyři řady, osmibitové CPC, Spectra +2 a +3, domácí poloprofesionální osmibity PCW a řada skutečných PC kompatibilů 1512, 1640 a PPC. Vývoj v rámci těchto jednotlivých řad je velmi malý, charakteristická je pouze panika na konci vývoje, když se prodeje začaly propadat, výrobce inovuje, ale chaoticky, jako by nevěděl, co si má vlastně počít. Řada zajímavých nápadů, charakteristických pro jednotlivé řady (jako například sdílení trafa mezi monitorem a počítačem, typické pro CPC / PCW a PC 1512/1640), přitom alespoň dočasně mizí.

Úvaha: Co vede k technologickým revolucím?
i Zdroj: PCTuning.cz

Zajímavé je, že se zdá, že operační systémy jako takové nepředstavují v technologické evoluci žádný významnější faktor. Obecně lze říci, že operační systémy nejsou hardwarem příliš omezené – chytře navržený graficky ovládaný operační systém GEOS se podařilo úspěšně implementovat i na tak slabé systémy, jako je Commodore 64 se 64 KB RAM a nebo úplně nejstarší IBM PC XT s 512 KB RAM a jednou disketovou mechanikou. Zlé jazyky by naopak mohly říci, že jsou to naopak operační systémy, které se hroutí před dobře vybaveným hardwarem, Windows 98 se sypaly na počítačích s více než 512 MB RAM a dodnes máte velký problém připojit k 32ti bitovým Windows XP moderní harddisk s kapacitou větší než 2 TB.  Takže bychom mohli dokonce říci, že úspěšný operační systém, jakým 32ti bitové Windows XP doopravdy jsou, může vývoj naopak zpomalit.

Ve skutečnosti se mi zdá, že ty opravdu zásadní změny nebyly nikým plánovány – ani výrobci hardware, ani software. Vyplývají z aplikací, z toho, že se objevila nějaká přelomová funkčnost, kterou nebylo možné na předchozích strojích dělat a jejíž rozšíření si vyžádalo změny v hardware a software.

Úvaha: Co vede k technologickým revolucím?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jednoduchý pohled na vývoj nám navíc říká jenom to, že složitost systémů roste, ale nepopisuje, jak se vyvíjejí a proč v některých případech dochází k razantním změnám. Je to skoro jako v evoluci: Karbonský ekosystém si žije, bují – pak najednou přichází katastrofa a nový systém se tomu starému nepodobá. Něco se stalo. V biologické evoluci jsou podobné změny často destruktivní, většinu starého systému prostě vyhladí. V technologické evoluci spíš znamenají příchod nějaké nové funkčnosti, které se výrobci buď přizpůsobí (což je velmi typické pro PC ekosystém) a nebo vymizí a jsou nahrazeny novými formami zařízení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama