Úvaha: Copy&Paste + Google. Jak se ztrácí naše znalosti
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Copy&Paste + Google. Jak se ztrácí naše znalosti

Úvaha: Copy&Paste + Google. Jak se ztrácí naše znalosti

Michal Rybka

Michal Rybka

1. 12. 2012 13:00 46

Seznam kapitol

1. Arabské jaro 2. Věrohodnost informací 3. Copy&paste nesmyslu 4. Vzpomínkové klamy 5. Proces zapomínání
6. Objevovat už objevené 7. Ztráta jedinečných vědomostí 8. Absence databáze 9. Dobrovolníci nestačí

Byl jsem vyzýván, abych napsal nějaký názor na to, jak se nám ITU pokouší cenzurovat internet. Protože o tom teď píše každý. Jenomže stejně jako každý jiný o tom, co se na zasedání ITU odehraje, vím prdlajz a nehodlám jako každý jiný tepat prázdnou slámu. I bez cenzorů má internet problémů dost!

Reklama

V hrubých rysech si střet zájmových skupin v rámci debatních kroužků ITU dovedu představit: Irán bude chtít, aby se internetem linul pouze zpěv muezzinů, Čína bude chtít povolit jen oslavy úspěchů Strany a Lidu, Taliban bude žádat o povinné vysílání poučných poprav pro děti, Británie bude prosazovat povinné nahrávání uživatelů přes webkamery, Francie bude tlačit systém „třikrát a dost“, protože byl vynalezen ve Francii a co je vynalezeno ve Francii, to je nejlepší.

Úvaha: Copy&Paste + Google. Jak se ztrácí naše znalosti
i Zdroj: PCTuning.cz

Vatikán bude chtít zakázat veškeré hardcore porno s výjimkou Umučení Krista od Mela Gibsona. Indie bude protlačovat zákaz propagace hovězího a veganské feministky pak zákaz zobrazování veškerého masa, hovězího, kuřecího i ženského. A nezapomínejme na americké korporace, které si chtějí rozporcovat svět na market segmenty a budou chtít, abyste při připojení vložili do mašiny rovnou kreditku, aby vás mohly příhodně stáhnout o prachy pokaždé, když se podíváte na nějaký klip.

Zkrátka – klasické pandemonium. Můj názor je jasný, vzal bych velké koště a celou tuhle cenzorskou bandu ohavných přežilých pavouků bych hnal do pryč. Nechme je, ať se pohádají a zatím vám doporučuji podepsat nějakou petici, která těmto poslům starého světa sdělí, kam si myslíme, že by měli jít – třeba tu od Googlu: Až se nějak dohodnou, tak můžeme zase vyrazit protestovat do ulic, ale zatím bych jim dal šanci, ať se ideálně nakrmí na rautech, popláčou si, že cenzura už není co bývala, a rozejdou se bez jakýchkoliv závěrů zase v míru domů.

Úvaha: Copy&Paste + Google. Jak se ztrácí naše znalosti
i Zdroj: PCTuning.cz

Pravdou je totiž to, že internet má dost problémů s misinformacemi i bez lidí, kteří je chtějí účelově překrucovat ve jménu toho či onoho světonázoru. Internet vytváří svůj vlastní informační mikrosvět, kde běžně opisuje každý od každého a tím vytváří virtuální realitu, která nemá skoro nic společného s reálným světem. Úplně klasickým příkladem může být tak zvané arabské jaro, které díky části arabských internetových aktivistů vypadalo jako prodemokratické a moderní hnutí, takhle tyto informace přebírala i konvenční média a málokdo dbal varování, že to, co se po internetu z revolučních arabských zemí šíří, je jenom velice úzký pohled velmi minoritní moderní skupiny. Dnes Západ jenom v úžasu sleduje, čemu že to vlastně pomáhal.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama