Úvaha: Copy&Paste + Google. Jak se ztrácí naše znalosti
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Copy&Paste + Google. Jak se ztrácí naše znalosti

Úvaha: Copy&Paste + Google. Jak se ztrácí naše znalosti | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

1. 12. 2012 13:00 46

Seznam kapitol

1. Arabské jaro 2. Věrohodnost informací 3. Copy&paste nesmyslu 4. Vzpomínkové klamy 5. Proces zapomínání
6. Objevovat už objevené 7. Ztráta jedinečných vědomostí 8. Absence databáze 9. Dobrovolníci nestačí

Byl jsem vyzýván, abych napsal nějaký názor na to, jak se nám ITU pokouší cenzurovat internet. Protože o tom teď píše každý. Jenomže stejně jako každý jiný o tom, co se na zasedání ITU odehraje, vím prdlajz a nehodlám jako každý jiný tepat prázdnou slámu. I bez cenzorů má internet problémů dost!

Reklama

Jenže co jsou tyhle stroje zač? Tak jsem se vydal hledat po internetu a zjistil jsem se toto:

„Počítače řady TNS vyrábělo zemědělské družstvo Agrokombinát Slušovice. Zkratka TNS znamenala Ten Náš Systém. Počítač byl původně navržen pro zemědělské podniky, později však pronikl i do škol. První verze TNS HC byla osazena procesorem Z80 a pamětí RAM 128 kB. Pořizovací cena byla 25 000 Kč.

TNS HC-8 byl druhý počítač v řadě. Na rozdíl od svého předchůdce měl RAM 256 kB. Klávesnice měla už národní abecedu a tlačítka pro ovládání kurzoru. Výstup na obrazovku byl možný až v 16 barvách. Počítače bylo možné použít jako terminál připojit k počítačům SMEP nebo JSEP. Přítomný byl akustický modem (ne u všech kusů) pro přenos po telefonních linkách. Na obalu byl prolis pro telefonní sluchátko. Bylo možné připojit myš, joystick a další měřící zařízení. Operační systém TNS-DOS dovoloval použít programy Wordstar a Supercalc a programovat ve vyšších programovacích jazycích jako Fortran, Cobol, C, Prolog, Fort nebo Turbo-Pascal.“

Zdroj potvrzoval existenci TNS HC a TNS HC 8, jenomže nezmiňuje žádný TNS HC 16. Vydal jsem se po dalších zdrojích a hledal další informace, dozvěděl jsem se například to, že kmitočet procesoru byl 2 MHz, nicméně informace byly i nadále taktéž víceméně ty samé.

Úvaha: Copy&Paste + Google. Jak se ztrácí naše znalosti
i Zdroj: PCTuning.cz

Mohl bych k tomu přistoupit jako Homer Simpson, který do svého webmagazínu napsal drb a na dotaz, od koho to ví, pronesl „Od Milhouse. Nebo od Nelsona. No, to už jsou dva zdroje, takže je to ověřené.“ Jenomže věc se má tak, že když někdo zjevně opisuje jiný zdroj a to často metodou copy – paste (úplně stejné formulace najdete i v práci pro vysokou školu), tak to určitě potvrzené není. Navíc mi nesedělo to, že mi v popisu jeden počítač přebýval (TNS HC) a jeden chyběl (TNS HC 16). Také mi přišlo podezřelé, že by TNS HC neměl kurzorová tlačítka, naopak, ty slušovické stroje měly nejen normální, ale i šikmá tlačítka všechny, co si pamatuji.

Naštěstí jsem objevil kvalitnější zdroj, což byl scan původního manuálu k TNS HC 08. A hele, manuál promluvil zcela jinou řečí: TNS HC není samostatný počítač, je to jenom verze TNS HC 08 v základním provedení. Slušovice nabízely pro TNS HC 08 volitelně floppydiskový řadič (verze s ním se jmenovala TNS HCF), akustický modem - coupler (TNS HCC) a taky nejnabušenější verzi, která měla jak coupler, tak i řadič (TNS HCFC). „TNS HC“ není tedy nic jiného, než „základně vybavený model TNS HC 08 bez coupleru a floppy řadiče“.

Úvaha: Copy&Paste + Google. Jak se ztrácí naše znalosti
i Zdroj: PCTuning.cz

Mimochodem, prolis na počítači není určen pro sluchátko. Je to jenom prolis. Verze s couplerem měla jiný kryt, který se dá poznat podle toho, že v prolisu jsou provrtané díry (to kdybyste si lámali hlavu, jak se mohly zvukové vlny přenášet skrz plast, kde by se navíc přenosem zvuku přes dekl navzájem rušily mikrofony a reproduktory) a také molitany, které sloužily k ukotvení sluchátka a izolaci od okolního hluku. Tak takovou verzi jsem ještě na vlastní oči neviděl, ale tak praví manuál. Můj HC 08 a ani HC 16 couplerem osazen není. Ona to s ním nebyla žádná sranda, protože za socíku jste pro provoz datového zařízení na dálkomluvné hlasupřenosné síti museli mít povolení Ústředního ředitelství spojů, které bylo jedno pro Českou socialistickou republiku a jiné pro Slovenskou socialistickou republiku. (Snad ani nechci vědět, co jste museli mít pro datový přenos mezi Trenčínem a Gottwaldovem, vypadá to na usnesení generálního komitétu ÚV KSČ.)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama