Úvaha: Copy&Paste + Google. Jak se ztrácí naše znalosti
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Copy&Paste + Google. Jak se ztrácí naše znalosti

Úvaha: Copy&Paste + Google. Jak se ztrácí naše znalosti | Kapitola 8

Michal Rybka

Michal Rybka

1. 12. 2012 13:00 46

Seznam kapitol

1. Arabské jaro 2. Věrohodnost informací 3. Copy&paste nesmyslu 4. Vzpomínkové klamy 5. Proces zapomínání
6. Objevovat už objevené 7. Ztráta jedinečných vědomostí 8. Absence databáze 9. Dobrovolníci nestačí

Byl jsem vyzýván, abych napsal nějaký názor na to, jak se nám ITU pokouší cenzurovat internet. Protože o tom teď píše každý. Jenomže stejně jako každý jiný o tom, co se na zasedání ITU odehraje, vím prdlajz a nehodlám jako každý jiný tepat prázdnou slámu. I bez cenzorů má internet problémů dost!

Reklama

Myslím, že každý stát by měl dbát o svoje technologické dědictví. Nedoufám v to, že by se o ně postaralo Národní technické muzeum, ta zkostnatělá instituce s totálním nezájmem o „moderní“ věci (což je typicky vše po roce 1968). Než se z československých počítačů stane historická relikvie hodná jejich pozornosti, což podle mě vychází tak na rok 2050, nebude o tom zbytku hardwaru vědět skoro nikdo nic a o softwaru už vůbec nikdo.

Úvaha: Copy&Paste + Google. Jak se ztrácí naše znalosti
i Zdroj: PCTuning.cz

Nadšenců, kteří vytvořili emulátory IQ 151 a PMD 85, pozvolna ubývá a rovněž i jejich energie přenášet je na stále novější a krásnější operační systémy, kterými nás pravidelně zásobují naši současní velkovýrobci software. V nějakém okamžiku se tento vývoj prostě zastaví a pak už budeme jen a jenom ztrácet znalosti o naší vlastní minulosti, což mi přijde jako neuvěřitelná škoda.

Už dnes jsme v situaci, že zjistit i jenom základní data o mnoha československých počítačích znamená ideálně vzít šroubovák a otevřít si je. Řada internetových zdrojů je na tom tak, že se jejich autoři ani nenamáhali prohlédnout si fotky útrob strojů, o kterých píšou, i když je můžou najít i na internetu. Muselo by jim jasně dojít, že spousta věcí, které se tradují, jsou špatně, protože tak, jak to popisují, to jednoduše fungovat nemohlo. Jenomže oni o tom nepřemýšlí, prostě jenom přepíšou to, co najdou přes Google. Je to taková nějaká zvláštní mentální Google cenzura, co přes Google nenajdeme, to už neexistuje.

Úvaha: Copy&Paste + Google. Jak se ztrácí naše znalosti
i Zdroj: PCTuning.cz

Přesto si myslím, že je zcela na místě nějak systematicky zmapovat vývoj československých počítačových technologií, už jenom proto, že pokud to neuděláme my, tak to neudělá nikdo jiný. Na Old Computers chybět nebudou, když tam nechybí už nyní. Nemůžeme mít ambice mapovat třeba ruské věci, které jsou také extrémně zajímavé – ale je jich hrozně moc a těžko bychom se dostávali k původním zdrojům. To je práce pro ruské technologické historiky. Ale u českých a slovenských počítačů bychom to udělat měli, už jenom proto, aby si mladší generace nemyslely, že za bolševika se tu počítal jenom hrách a čočka.

Úvaha: Copy&Paste + Google. Jak se ztrácí naše znalosti
i Zdroj: PCTuning.cz

Vzhledem k počtu různých strojů a variací, které se u nás objevily, to stojí za to. Stojí za to zjistit, kam se ztratily všechny ty vzácné stroje, o kterých se ví, že existovaly, ale to je tak zhruba všechno: Ví se o IQ 150, o béžovém prototypu PMD 85, nikde nejsem schopen sehnat Didaktik Alfa... Má je někdo? Když už nic jiného, měli bychom je nafotit a co nejlépe popsat, abychom zachovali co nejvíce informací i pro budoucnost. Shromáždit software, manuály, emulátory, vybudovat skutečně ověřenou a kvalitní bázi znalostí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama