Úvaha: Data na Síti jako by nebyla. Jak zálohovat?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Data na Síti jako by nebyla. Jak zálohovat?

Úvaha: Data na Síti jako by nebyla. Jak zálohovat?

Michal Rybka

Michal Rybka

15. 11. 2013 03:00 25

Seznam kapitol

1. Data v... 2. ...cloudu 3. Pronajměte si HDD 4. Možnosti skladování I.
5. Možnosti skladování II. 6. Možnosti skladování III. 7. Kdo to jednou přečte? 8. Kopírujte!

Po kauze Megaupload, kdy uživatelé přišli o své cenné soubory na vzdálených discích, může cloudu věřit jen naivka. Co bylo na webu včera, nemusí být zítra, nehledě na někdy až nemravné ceny provozovatelů. Takže co teď? Kam klopit naše data pro co nejjistější zálohu? Jak se ukazuje, svět v současnosti nemá ideální volbu.

Reklama

Před mnoha a mnoha lety (tedy asi tak před třemi), jsem se pozastavil nad pádem optických médií. Minulý týden jsem se k tématu vrátil ve chvíli, kdy jsem připravoval přednášku pro GDS 2013 (Game Developers Session) o digitální archeologii. Ohledal jsem možnosti dlouhodobého zálohování a shledal, že jsou přesně stejně depresivní, jak tomu bylo před třemi lety.

Volně řečeno, svět zapomněl na zálohování. Zálohování není třeba, protože data máte na počítači, který pravděpodobně soubory synchronizuje na NAS či cloudové úložiště, v lepším případě používáte zálohovací software, který používá přírůstkové zálohování a dovoluje vrátit se k souborům, které vám přežvýkal nějaký vyčůraný virus, jako je CryptoLocker. Synchronizace není nic moc, poškozené a viry přežvýkané soubory se vám synchronizují i do repozitářů a máte smůlu.

Úvaha: Data na Síti jako by nebyla. Jak zálohovat?
i Zdroj: PCTuning.cz

Zálohovací mechanismus Windows 8 není o mnoho lepší, když vám do systému pronikne virus, ohlodá vám klidně i zálohy, protože zálohovací disk budete mít pravděpodobně trvale připojený. Jenomže jak se ukazuje, mít trvale připojený disk a nebo NAS trvale otevřený pro zápis, začíná být vážně docela riskantní. Čím dál tím důležitější je odpojovat harddisky a alespoň jednotlivým členům rodiny vymezit jejich vlastní prostor a nedovolit jim zapisovat kamkoliv mimo něj.

Úvaha: Data na Síti jako by nebyla. Jak zálohovat?
i Zdroj: PCTuning.cz

Řadě lidí dnes stačí, že si nalili svoje data na nějakou cloudovou službu. Někdy ji dokonce využívají i jako archiv, prostě odlijí data, která už nepotřebují, na nějaké „nekonečné“ úložiště a je to jediné místo, kde mají data. Tak nějak si představují, že překročili éru ukládání na harddisky a mají to nejlepší, nejmodernější a nejvěčnější, co kdy mohlo nastat. Co je na internetu, to je na něm navždy, nebo ne?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama