Úvaha: Data nám můžete svěřit bez obav, drazí blázni
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Data nám můžete svěřit bez obav, drazí blázni

Úvaha: Data nám můžete svěřit bez obav, drazí blázni

Michal Rybka

Michal Rybka

20. 5. 2011 03:00 59

Seznam kapitol

1. Jen mezi Vámi a naším serverem 2. EULA s ďáblem 3. Orwell je nakonec žabař 4. O základních metodách
5. Databáze a vzorce chování 6. Data mining a komparace dat 7. Dávná přátelství odhalí celé skupiny  8. Ideální pro chytřejší diktátory

Facebook slouží pro naše šmírování, iPhone si pamatuje naši polohu, co někam napíšeme, to patří podle licenčních ujednání provozovateli služby. Kde je hranice mezi paranoiou a reálným ohrožením svobody? Po mrazivých zprávách z minulých dní přinášíme trochu temné zamyšlení nad současnou situací a blízkou budoucností.

Reklama

Když Julien Assagne označil Facebook za „nejděsivější špionážní nástroj CIA,“ mnozí si patrně poklepali na čelo. Jasně, konspirační teoretici se najdou všude a mají všelijakou motivaci ke svým konstrukcím. Hinduisté tvrdí, že USA nebyly nikdy na Měsíci, protože podle jejich výpočtů je moc daleko a prý se na něj nedá doletět. Islamisté tvrdí, že Izrael nemá nárok na Chrámovou horu, protože tam nikdy žádný židovský chrám nestál, ale vždycky to byla mešita. Extrémističtí černí aktivisté tvrdí, že AIDS rozšířili bílí a jejich bílé extrémistické protějšky tvrdí, že za to naopak může židovstvo spolu s homosexuály. Probírat se konspiračními teoriemi znamená prohrabávat se horou lží, fantazií, špíny a polopravd, které jsou účelově ohnuté tak, aby pasovaly do toho či onoho světonázoru.

Určitým vedlejším efektem konspiračních teorií je pak to, že se mezi nimi příjemným způsobem ukryjí i skutečné konspirační aktivity. Někdy je rozdíl mezi pravdou a nepravdou tak nejasný, že to vypadá spíš jako téma pro nějaký soutěžní pořad. Když normálnímu člověku řeknete, že za Druhé světové války Američané cvičili holuby na navádění řízených střel a chtěli podpalovat japonská města s pomocí netopýrů, bude vás mít za blázna. Přitom je to pravda. Navíc se v té době podobné „technologie“ jevily jako pravděpodobnější, než že se vyvíjí zbraň založená na rozpadu atomů a nebo stroj, který je schopen samostatně počítat a myslet. Dnes naopak nechápeme, že první počítač nebyl sestaven mnohem dříve.

Takže jak to je s Facebookem, je to špionážní nástroj, nebo jenom fantazie sebestředného narcistického blonďáka?

Úvaha: Data nám můžete svěřit bez obav, drazí blázni
i Zdroj: PCTuning.cz

Osobně jsem přesvědčen o tom, že Facebook je skutečně aktivně používaný špionážní nástroj, ale nebyl k tomu původně navržen. Myšlenku sociální sítě nevytvořily agentury, ale náramně se pro agenturní práci hodí. Prostě došlo k pozoruhodné synergii výpočetní síly s ochotou lidí napráskat na sebe neuvěřitelné množství informací v domnění, že jsou neškodné.

Každý uživatel Facebooku si myslí, že vhodné nastavení privátních pravidel mu zajistí soukromí – a i kdyby ne, množství informací, které o sobě udává, není tak nebezpečné. Je to zásadní omyl, protože si neuvědomuje, co se s jeho daty dá provádět v kontextu, který nevidí, metodami, které nechápe. Ale o tom až později.

Na to, abyste získali gigantické množství zneužitelných dat, ale vlastně ani nepotřebujete žádné propracované metody. Největším vysavačem na informace v současnosti je Google. Když debatuji s lidmi o tom, že Google je nebezpečnější než Microsoft, a představuje tak vážné ohrožení soukromí, že by ho měli začít ze všech stran rychle ořezávat zákonnou regulací, obvykle se setkávám s nechápavými pohledy a dozvím se, že „nemám dost velkou fantazii“, abych pochopil googlovskou vizi post-PC světa a netcentrické společnosti.

O contre, mon ami! Problém je v tom, že lidem nedochází, jak strašný objem dat dávají v šanc společnosti, která je může a nebo nemusí zneužít čistě na základě vlastního úsudku o tom, jestli to je, a nebo není výhodné. Google si rozhodně nezabetonovává cesty ke zneužití dat dobrovolně, naopak, prakticky vždycky si snaží ukousnout alespoň malý ždibec soukromí ve smlouvách s tím, že čeká, jestli si toho někdo všimne. Naštěstí si toho alespoň část uživatelů a úřadů zatím vždy všimla. Samozřejmě, nejsou jediní, zkouší to Apple, zkouší to Microsoft, ale Google míří do světa bez soukromí nejrazantněji.

Úvaha: Data nám můžete svěřit bez obav, drazí blázni
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama