Úvaha: Hloupneme. Přicházíme o kutily a samostatnost
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Hloupneme. Přicházíme o kutily a samostatnost

Úvaha: Hloupneme. Přicházíme o kutily a samostatnost

Michal Rybka

Michal Rybka

7. 9. 2012 03:00 103

Seznam kapitol

1. Život za Strany 2. Vymírání staré gardy 3. Dnešní praxe 4. Morální zastaralost
5. Uzavřenost a integrace 6. Kde být kreativní? 7. Přicházíme o dovednosti

Počítačové kutilství bylo za mých mladých let velmi rozšířené. Každý počítačový kroužek začínal s výukou binární logiky, pak se výuka přesunula do oblasti logických obvodů a nakonec se potěr počal třídit na ty spíš softwarově orientované. Dnes takové dovednosti téměř nemáme, žijeme až hotovými produkty.

Reklama

Počítačové kutilství bylo za mých mladých let velmi rozšířené. Každý počítačový kroužek začínal s výukou binární logiky, pak se výuka přesunula do oblasti logických obvodů a nakonec se potěr počal třídit na ty spíš softwarově orientované, co si kazili oči u primitivních monitorů, a na kutily, kteří sestavovali automatická zalévadla květin a dumali nad tím, jak doletovat dalších 64 kB paměti do ZX Spectra.

Úvaha: Hloupneme. Přicházíme o kutily a samostatnost
i Zdroj: PCTuning.cz

ZX Spectrum, zdroj: wikipedia.org

Kutilství bylo v té době ceněné a vážené. Dobrý kutil dovedl opravit starou televizi a nebo magnetofon, dokázal vylepšit počítač a nebo si dokonce sestavit vlastní. Mám ve sbírce několik podomácku udělaných počítačů, které vypadají jako digitální verze monstra z Dead Space – je to šílené, ošklivé, promotané klubkem drátků, ale jinak to je zcela funkční ZX Spectrum a nebo Psion, jenom je to třeba vylepšené o zabudovaný floppydiskový řadič.

Neposmívám se nijak hroznému vzhledu domácích strojů, které byly pájeny pod lampou na nějaké kuchyňské lince, ostatně sám pamatuji, jak mi při pokusu o pájení vznikala místo vodivého spoje jenom čím dál tím větší hrudka cínu. Ne každý byl technicky zdatný a dokázal odletovat a přiletovat čip určený pro plošnou montáž (jeden takový technik mi poněkud smutně řekl, že si právě při této mikroskopické práci zkazil oči). Objevili se ale univerzální kutilové, kteří dovedli nejenom udělat počítač podle návodu v Amatérském rádiu, nejen si dokázali vlastní stroj navrhnout a udělat i bez něj, ale dokonce tu byli i machři, kteří mimo návrhu a implementace hardware dokázali pro počítač napsat vlastní operační systém a nebo vzít standardní ROMku, disassemblovat ji, prozkoumat a opravit v ní chyby. Někdo si přidal podporu češtiny, jiný přidal podprogramy pro řízení své tiskárny či disketové mechaniky.

Úvaha: Hloupneme. Přicházíme o kutily a samostatnost
i Zdroj: PCTuning.cz

Technická kapacita národa, který byl pod socialistickou technologickou bídou nucen nějak kutit, byla obrovská. Kanibalizace byla nutností, barterový obchod s díly kvetl a právě tato nouze dala vznik celé řadě kutilů, kteří dodnes dokážou takové věci, jako že koupí disk, vyřazený z reklamace kvůli vadné elektronice, prozkoumají, co na řídící desce nefunguje, objeví vadný díl a disk opraví tak, že vadnou součástku odletují a nahradí novou. Dokážou to i na deskách plošné montáže, což osobně považuji za ultra šílené, jen se podívejte, jak malí pidibrouci tam sedí a jak jsou rezistory a kondenzátory skoro neviditelné! Kupují vadná zařízení za vyřazovací cenu a když se jim oprava provede, prodají je jako repasovaná za nějaké 2/3 běžné ceny. Je to neuvěřitelné, ale fakt to dělají a zjevně je to i dost baví, rozhodně je to tvořivější práce, než bouchat štemplem do lejster a nebo prodávat penzijní připojištění.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama