Úvaha: Hloupneme. Přicházíme o kutily a samostatnost
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Hloupneme. Přicházíme o kutily a samostatnost

Úvaha: Hloupneme. Přicházíme o kutily a samostatnost | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

7. 9. 2012 03:00 103

Seznam kapitol

1. Život za Strany 2. Vymírání staré gardy 3. Dnešní praxe 4. Morální zastaralost
5. Uzavřenost a integrace 6. Kde být kreativní? 7. Přicházíme o dovednosti

Počítačové kutilství bylo za mých mladých let velmi rozšířené. Každý počítačový kroužek začínal s výukou binární logiky, pak se výuka přesunula do oblasti logických obvodů a nakonec se potěr počal třídit na ty spíš softwarově orientované. Dnes takové dovednosti téměř nemáme, žijeme až hotovými produkty.

Reklama

Bože, co se to děje? Profesionální notebooky IBM jste rozebrali s pomocí malého a velkého křížového šroubováku a mohli jste si mezi nimi přehazovat moduly, jako když u kvéru na frontě vyměňujete součástky. Upgrade paměti a disku zvládl každý, kdo chápal, jak se šroubuje, ti odvážnější si bez problémů vyměnili všechno, co nebylo součástí motherboardu. Výměnu disku či jednoduché opravy výměnou modulů (například výměnu klávesnice) mohl dělat každý „ajtík“ v každé firmě. V případě selhání disku se mohl pokusit o recovery, když se vylepšovaly standardy wifi sítí, osadil notebook novějším modulem. A nebylo to skutečně nic složitého! O baterii se mi ani mluvit nechce, tu si mohlo vyměnit a nebo přehodit každé děcko. Přitom běžné baterie pro notebooky IBM měly podobnou kapacitu, jako ty nevyměnitelné v noteboocích Apple: 5 hodin běžný standard, jednoduchým nacvaknutím přídavné baterie jste si vynásobili kapacitu dvakrát.

Úvaha: Hloupneme. Přicházíme o kutily a samostatnost
i Zdroj: PCTuning.cz

Nechápu „benefit“ nerozšiřitelnosti a nevyměnitelnosti dílů. Tak trochu mi to dává smysl u velmi levných strojů, kde se ušetří na konektorech tím, že ve stroji žádné nejsou a na servisu tím, že se neservisuje, takže nemusíte opraváře školit, platit a nemusíte ani řešit logistiku náhradních dílů. Z továren vyplouvají hotové produkty a na druhé straně je někdo rozebírá ve sběrném dvoře, tok zboží je zcela jednosměrný. Takový stroj vydrží přesně tak dlouho, jak vydrží jeho nejslabší komponenta. Je to nepochybně podstatně méně ekologický přístup, než možnost stroj částečně opravit a rozšířit. Řeči o tom, že dnes komponenty vydrží déle, než je „morální životnost“ stroje jsou absurdní, i více než deset let starý stroj je stále použitelný, čili není to o „morálce“, ale o „módě“.

Úvaha: Hloupneme. Přicházíme o kutily a samostatnost
i Zdroj: PCTuning.cz

Filozofie zjednodušování se projevuje nejenom navenek, ale i v konstrukci strojů. Starší čtečky Kindle dovolovaly částečnou vyměnitelnost / opravitelnost komponent, zatímco ty nové jsou totálně uzavřené. Počet konektorů na zařízeních typicky neroste, ale klesá: Kdysi zcela běžný dokovací konektor na noteboocích vymizel, u řady nových notebooků není rozhraní Express Card, sloty pro paměťové karty najdete překvapivě spíš na levnějších než na dražších tabletech. Není divu, že technická gramotnost lidu klesá, když není nejenže možné vylepšit stroje uvnitř, ale nemají už ani rozhraní, kde by se dalo napojit něco zvenčí!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama