Úvaha: Jak by měly vypadat počítače budoucnosti
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Úvaha: Jak by měly vypadat počítače budoucnosti

Úvaha: Jak by měly vypadat počítače budoucnosti

Michal Rybka

Michal Rybka

25. 10. 2013 17:00 7

Seznam kapitol

1. Nepodceňuj vopici 2. To už jsem někde viděl... 3. Od slepých uliček... 4. ...k reálnějším návrhům
5. Micro, mini, pidi 6. Buď originálem 7. Futuristické koncepty 8. Jak tedy na to:

Budoucnost se pokouší předvídat kde kdo, počínaje slušně placenými experty ekonomických think tanků a konče chlupatou paní na telefonu, co vám s pouhým balíčkem karet předpoví osud za 25 Kč za minutu. Jsou všechny ty odhady něčím více, než jen pouhým studiem kávové sedliny? Hledali jsme, čeho by se měl vývoj držet.

Reklama

Debaty o budoucnosti ekonomické, politické a technologické patří mezi nejoblíbenější témata pro hospodské diskuse. Každý má nějaký názor, ale ne každý se vyjádří veřejně tak, aby bylo možné po letech ověřit, zda měl pravdu a nebo byl úplně mimo. Proto považuji za pozoruhodné studium „minulé budoucnosti“, mám-li tak použít terminologii z Twin Peaks. Podíváte se na to, co mozkové, odborníci, jasnovidci a trendsetteři předpovídali před pár lety a srovnáme to s tím, jak to dopadlo. Když se tím tak zabýváte, obvykle zjistíte, že prakticky vždycky má někdo pravdu, což souvisí s tím, že různí experti předpovídají různé věci. Statisticky vzato se pak někdo trefit musí a to někdy i ve vysoce nepravděpodobných případech.

Protože se experti často rozhodují na základě stejných znalostí, může to ve finále dopadnout tak, že se hromadně zmýlí a naopak uspěje amatér, protože nejde s proudem. Asi nejklasičtějším příkladem tohoto jevu je tak zvané „monkey portfolio“, tedy ryze náhodně vybraný mix akcií, který vybere třeba zrovna opice. Tento náhodný výběr dopadne nezřídka lépe, než když se do jeho sestavování pustí vysoce studovaný expert, který má inženýra z nelineární dynamiky a navíc MBA za těžké prachy. Tak například ruská cirkusová opice Luša sestavila investiční portfolio, které mělo v roce 2012 větší výnos, než portfolia sestavená 94% ruských bankéřů. Novináři tehdy jízlivě poznamenali, že není jisté, za co berou finančníci své těžké bonusy, že by možná bylo lepší, kdyby uvolnili svá kožená křesla pro opice a sami raději vystupovali v cirkusu.

Platí něco podobného i pro návrh počítačových technologií? Je hledání nových forem počítačů jenom tápáním ve tmě? Designéři a vizionáři se nijak nebojí myšlenkových experimentů a nutno říci, že řada z nich měla vynikající výsledky. Tak například Dougles Engelbart, jehož tým vytvořil základ pro všechny moderní počítače – fundamenty grafického rozhraní, i podoba stolního počítače vychází z jejich představ. A nebo Alan Kay, který vytvořil koncept Dynabooku, myšlenkového předka všech moderních laptopů a tabletů. Pravda, počítače navržené přesně podle Dynabooku (tedy s klávesnicí a obrazovkou zabudovanou v jednolitém těle), spatřily světlo světa jenom v 80. letech. Hodně se mu podobá TRS 80 Portable, o něco méně Cambridge Z88, poslední záchvěv tohoto designu vidíme asi u AGC Powersport X a nebo u prvních ebooků Sony Data Discman.

Pak se vývoj přehoupl k praktičtějším formám. Přesto můžeme říci, že Alan Kay se svým designem zabodoval.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama