Úvaha: Jak by měly vypadat počítače budoucnosti
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Úvaha: Jak by měly vypadat počítače budoucnosti

Úvaha: Jak by měly vypadat počítače budoucnosti | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

25. 10. 2013 17:00 7

Seznam kapitol

1. Nepodceňuj vopici 2. To už jsem někde viděl... 3. Od slepých uliček... 4. ...k reálnějším návrhům
5. Micro, mini, pidi 6. Buď originálem 7. Futuristické koncepty 8. Jak tedy na to:

Budoucnost se pokouší předvídat kde kdo, počínaje slušně placenými experty ekonomických think tanků a konče chlupatou paní na telefonu, co vám s pouhým balíčkem karet předpoví osud za 25 Kč za minutu. Jsou všechny ty odhady něčím více, než jen pouhým studiem kávové sedliny? Hledali jsme, čeho by se měl vývoj držet.

Reklama

Jiné designy to měly podstatně těžší, i když byly navrženy prakticky a tak nějak se čas od času vrací. Zaujala vás například překlápěcí konstrukce notebooku Lenovo Yoga? Výborně – a teď si představte, že vlastně stejný mechanismus používal kapesní počítač Hewlett-Packard OmniGo 100 v roce 1995. Ovšem ani zde nejde o zcela originální myšlenku, protože koncept „dvojitého kloubu“ se objevuje už u kalkulačky HP 28C v roce 1986.

Úvaha: Jak by měly vypadat počítače budoucnosti
i Zdroj: PCTuning.cz

HP OmniGo 100, zdroj

Jiné koncepty, jako „butterfly“ expandující klávesnice uvedená u notebooku IBM Thinkpad 701C, ale představují naprosté unikáty a od svého uvedení se už nikdy neopakovaly. IBM je vůbec firma, která vyzkoušela ohromující počet designových vychytávek a podivností. Tak například IBM Transnote z roku 2001 představoval naprosto unikátní hybrid mezi papírovým zápisníkem a notebookem: Dostali jste kožené desky, které obsahovaly velmi štíhlý, ovšem na svou dobu slušně vybavený  laptop s procesorem Intel Pentium III na 600 MHz a 64 MB RAM. Tento laptop měl atypický tvar formátu A4 a opravdu zvláštně pojatý kloub displeje, který dovoloval překlopení na druhou stranu.

Počítač byl kvůli zabudování v pouzdru na svoji dobu extrémně placatý, což ovšem znamenalo, že se do něj nevešla zrovna velká baterka a nabízel jen asi dvě a půl hodiny chodu.

Druhá polovina pouzdra byla vybavena digitalizační podložkou. Vy jste s pomocí speciálního pera mohli psát na normální papír, podložka pak snímala pohyb pera a digitalizovala ho (asi jako u samostatného digitalizačního bloku Acecad). Digitalizované záznamy pak bylo možné snadno přenášet do počítače. Celé to přitom tvořilo jeden integrální celek – a protože i displej byl dotekový, mohli jste si snadno vybrat, jestli budete psát poznámky na papír a nebo si je kreslit přímo na obrazovku. Absolutně flexibilní zařízení, bez debat. Navíc zcela organicky zapadá do životního stylu kočovného manažera či prodejce. IBM dokonce s tímto konceptem vyhrála cenu Red Dot.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama