Úvaha: Jak rozeznat módu od skutečné technologie?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Jak rozeznat módu od skutečné technologie?

Úvaha: Jak rozeznat módu od skutečné technologie? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

3. 5. 2013 03:00 26

Seznam kapitol

1. Riziko volby 2. Slepé uličky vývoje 3. První krůček – boj s trhem 4. Druhá fáze – výběhovky
5. Když dochází síla 6. Jak vycítit potenciál? 7. Dávejte si otázky 8. Suma sumárum

Technologický svět je na jednu stranu úžasný tím, jak rychle postupuje vpřed. Uvědomujete si, že to je pouhých 20 let, kdy se u nás objevil internet? Na druhou stranu je ale nemilosrdně krutý vůči vývojářům – než se naučíte pořádně nějakou technologii, už je výběhová a v kurzu je jiná. Musíte si chytit tu správnou. Jak ji ale poznat...

Reklama

Pokud jste si vybrali špatně, získali jste zkušenosti s technologií, která rychle vymřela. Pokud jste na tom ztratili jenom čas a energii, je to ten lepší případ. Alespoň jste se něco naučili, i když je tedy možné, že jste se tím odklonili od všeobecných trendů. (Zvláště vývojáři kolem Amigy zcela metodicky ignorovali objektově orientované programování, které vyloženě označovali za zvrhlé.) Horší případ je ten, kdy jste vyvíjeli software pro platformu, investovali do toho – a ona vám umřela, aniž by vám něco vydělala. 

Úvaha: Jak rozeznat módu od skutečné technologie?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jeden faktor je v tom, že informační technologie se rychle mění. Je to skoro horší než s pop music: Jeden den frčí JustIn BASIC, o pár let později Lady Java. Pokud jde o jednotlivé platformy, občas kolem profrčí tak rychle, že se nestihnete ani leknout. Neustále se mění – než jste pochopili, jak obejít problémy v DDE, aby to fungovalo, už šlo o zastaralou technologii. Jenomže někde funguje evoluce (DDE – OLE – ActiveX), jinde se technologie zjeví, zatřepe křídly a pak zase zmizí. 

Tak například WAP (Wireless Application Protocol): Byl navržen v roce 1998 proto, aby dovolil přístup k internetu jednoduchým telefonům. Počítalo se s tím, že obrazovka je malá, výkon zařízení veškerý žádný a klávesnice je jenom číselná. Šlo tedy o to vzít „skutečný internet“, na straně serveru ho předžvýkat a předtrávit pro minizařízení a nabídnout ho dále jako placenou službu. Pro WAP existovaly internetové gatewaye, ale i samostatní aplikace a hry – všechno možné. 

Úvaha: Jak rozeznat módu od skutečné technologie?
i Zdroj: PCTuning.cz

V čem byl problém? Rychlý vývoj mobilních zařízení a rozvoj mobilního internetu učinil WAP zbytečným. Výkon procesorů v telefonech narostl, stejně i velikost paměti, úložiště a koneckonců i přenosové pásmo. Místo zjednodušeného internetu jsme rychle získali možnost přístupu na normální webové stránky. WAPové hry nahradily mnohem kvalitnější mobilní hry, vedle nichž vypadají ty WAPové asi jako rané osmibitovky vedle her na Amigu. Celý WAP byl jakousi „vmezeřenou technologií“ pro pár let, protože bylo od začátku jasné, že záhy skončí. Bylo to jasné už v okamžiku, kdy se první WAPové hry objevily. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama