uvaha-jak-tezke-je-dnes-koupit-si-klavesnici
Hardware Článek Úvaha: Jak těžké je dnes koupit si klávesnici

Úvaha: Jak těžké je dnes koupit si klávesnici | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

20. 12. 2013 13:00 64

Seznam kapitol

1. Deprese 2. Požadavky 3. Současné trendy 4. První nástřely
5. Klávesnice Razer 6. – trocha praxe 7. Klávesnice Mad Catz 8. Klávesnice Roccat

Bylo mi řečeno, že mám napsat něco vánočního, něco optimistického. Tím nemohu bohužel sloužit, protože zvláště letošní stav předvánočního trhu mi přináší jednoduše deprese. A ani moje snaha pořídit si novou klávesnici nepatří mezi ty nejveselejší – to, co se nám dnes nabízí na trhu, je docela bída. Takže kterou?

Reklama

No a mapování potřebuji, protože chci nejenom nahrávat klasické sekvence kláves, ale i možnost spouštět často používané aplikace na jedno tlačítko.

Už tenhle požadavek začíná peleton možných kandidátů docela čistit, protože zatímco kolem roku 2005 bylo úplně běžné, že i levné klávesnice měly „multimediální klávesy“ (přímé řízení přehrávání + audio) a taky baterii „internetových kláves“, které spouštěly email, browser a podobně, v současnosti nám toto jemné křoví malých kláves vymizelo. A nebo se sloučily s normálními klávesami, čímž jejich kouzlo mizí.

Úvaha: Jak těžké je dnes koupit si klávesnici
i Zdroj: PCTuning.cz

On se vůbec nějak obecně objevil trend zmenšujících se kláves, tak nějak obšlehnutých podle notebooků, kterým některé fyzické klávesy chybí a jsou sloučeny s jinými klávesami. Typicky jde o PgUp a PgDn a „obsoletní“ klávesy, jako Pause či Scroll lock. Řada klávesnic, včetně Roccatu Ryos, sloučila mediální klávesy s funkčními, což je sice nemilé, ale dá se s tím žít. Někteří výrobci ostatně koketovali určitou dobu s tím, že funkční klávesy zcela nahradí mediálními, i Logitech Internet Navigator je po každém zapnutí přepnul na ty „nové funkční klávesy“ a bylo nutné funkční klávesy aktivovat F-lockem. Přiznám se, že naprosto nechápu, jak si tito výrobci mohli nepovšimnou toho, kolik aplikací používá nejen starodávné funkční klávesy F1-F12, ale běžně i ctlr-shiftované funkční klávesy, což spolu s nutností mačkat F-shift vyžaduje téměř opičí chvaty.

Úvaha: Jak těžké je dnes koupit si klávesnici
i Zdroj: PCTuning.cz

V některých případech je ale redukce ještě hustší. Podívejte se například na Roccat Arvo: Tato klávesnice obětovala samostatné kurzorové klávesy, které se sloučily s numerickým blokem. Uf. Pamatujete si někdo původní IBM XT klávesnice, kde jste doopravdy potřebovali NumLock, abyste přepínali mezi čísly a editačními klávesami? To bylo bájo na nich psát, není-liž pravda? Existence NumLocku na moderních klávesnicích je takový docela strašlivý atavismus zachovávaný z důvodů jakési kompatibility s bůh ví čím, nevím o nikom, kdo by editační klávesy na numerickém bloku ještě využíval. Tak Roccat Arvo se k tomu vrací, ale po svém, protože rozmístění kláves je u nich zcela jiné, než u standardu. Pokud náhodou editační klávesy na numerickém bloku používáte, tohle rozmístění vás definitivně zmate. Místo šipky vzad Delete, místo šipky vpřed PgDn, zkrátka bájo. Tak tudy tedy ne, přátelé!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama