uvaha-jak-tezke-je-dnes-koupit-si-klavesnici
Hardware Článek Úvaha: Jak těžké je dnes koupit si klávesnici

Úvaha: Jak těžké je dnes koupit si klávesnici | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

20. 12. 2013 13:00 64

Seznam kapitol

1. Deprese 2. Požadavky 3. Současné trendy 4. První nástřely
5. Klávesnice Razer 6. – trocha praxe 7. Klávesnice Mad Catz 8. Klávesnice Roccat

Bylo mi řečeno, že mám napsat něco vánočního, něco optimistického. Tím nemohu bohužel sloužit, protože zvláště letošní stav předvánočního trhu mi přináší jednoduše deprese. A ani moje snaha pořídit si novou klávesnici nepatří mezi ty nejveselejší – to, co se nám dnes nabízí na trhu, je docela bída. Takže kterou?

Reklama

Pro hraní jsou určené spínače Red a Black. Black verze má lineární chod, klávesy necvakají a mají větší odpor proti stisknutí (přibližně 60 gramů). Red verze je rovněž lineární, necvakající, ale má menší odpor (45 gramů). Blue verze je nejvýraznější, má jasně detekovatelný okamžik sepnutí a vytváří hlasité cvaknutí při sepnutí (opravdu velmi hlasité). Přitom má střední odpor (asi 50 gramů). Teorie říká, že právě Blue jsou nejlepší pro psaní... ale k tomu se ještě vrátíme. Brown verze je určena pro smíšené použití a má malý odpor (45 gramů). Nejméně běžné jsou Clear switche, jde o verzi Brown spínačů, ale s větším odporem (asi 55 gramů).

Úvaha: Jak těžké je dnes koupit si klávesnici
i Zdroj: PCTuning.cz

Cherry MX switche [zdroj]

S takovouto nabídkou se zdá, že nějaká forma spínačů bude sedět každému. Omyl, přátelé! Problém je v tom, že všechny Cherry MX switche sdílejí jeden rys a to okamžik sepnutí, který není na konci pohybu, ale přibližně v polovině dráhy. Pokud si pamatujete mechanické klávesnice IBM, tak víte, že při stisku nejprve narůstal odpor, narůstal, narůstal, pak najednou odpor povolil a klávesa se s hlasitým cvaknutím sepnula a přitom dopadla na konec dráhy. Spínalo se přesně zcela na konci. Výhoda této konfigurace byla v tom, že byla velmi shovívavá k překlepům, přimáčknutá klávesa prostě nebyla sepnutá.

U Cherry MX spínačů dochází k sepnutí zhruba po 2 mm, čili klávesy se chovají v podstatě tak, jako by měly nízký chod. Problém je v tom, že mají hluboký chod – málokdo píše na mechanické klávesnici tak, že jen přimačkává klávesy. Dolní 2 mm chodu je klávesa sepnutá, ale cestuje tam v podstatě zbytečně. Tím, jak na klávesu tlačíte, vlastně neděláte nic jiného, než že zvyšujete riziko, že si přimáčknete vedlejší klávesu. Klávesy s Cherry MX Blue jsou ve skutečnosti tak citlivé na dotek, že stačí prsty pohladit klávesnici a máte celý řádek znaků. Osobně mi přišla nejpoužitelnější verze Cherry MX Black – ne proto, že by se mi tato „necvakavá“ klávesnice přišla lepší, než „cvakavé“ Cherry MX Blue, ale prostě proto, že vyšší odpor při stisku snižuje počet překlepů.

Úvaha: Jak těžké je dnes koupit si klávesnici
i Zdroj: PCTuning.cz

Důvod, proč výrobce zvolil toto obskurní řešení, mi není zcela jasný. Moje teorie je, že tyto spínače byly navrženy hlavně pro hraní – když klávesu držíte delší dobu sepnutou, dává perfektní smysl, že ji nemusíte mít „doraženou až na podlahu“, ale můžete ji částečně uvolnit. Problém je ale v tom, že je opravdu těžké vyladit sepnutí tak, aby vyhovovalo jak hráčům, tak psavcům. A jako psavec musím konstatovat, že mechanická klávesa s malým odporem, která se spíná v polovině chodu, není opravdu ideální.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama