uvaha-jak-tezke-je-dnes-koupit-si-klavesnici
Hardware Článek Úvaha: Jak těžké je dnes koupit si klávesnici

Úvaha: Jak těžké je dnes koupit si klávesnici | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

20. 12. 2013 13:00 64

Seznam kapitol

1. Deprese 2. Požadavky 3. Současné trendy 4. První nástřely
5. Klávesnice Razer 6. – trocha praxe 7. Klávesnice Mad Catz 8. Klávesnice Roccat

Bylo mi řečeno, že mám napsat něco vánočního, něco optimistického. Tím nemohu bohužel sloužit, protože zvláště letošní stav předvánočního trhu mi přináší jednoduše deprese. A ani moje snaha pořídit si novou klávesnici nepatří mezi ty nejveselejší – to, co se nám dnes nabízí na trhu, je docela bída. Takže kterou?

Reklama

Paradoxem je, že pro psaní jsou daleko lepší moderní klávesnice s nízkým chodem – a to jednoduše proto, že chicklet klávesy jsou nízké a mají mezi sebou rozestupy, které snižují pravděpodobnost náhodného sepnutí. Jenomže mezi takovými klávesnicemi pro změnu téměř nenajdete ty makrovatelné. Takže jsem zcela bez legrace zvažoval, že dojde na kombinaci klávesnice vhodné pro psaní, jako je Apple Wired Keyboard a nebo Logitech Illuminated Keyboard K740 a programovatelného gamepadu.

Úvaha: Jak těžké je dnes koupit si klávesnici
i Zdroj: PCTuning.cz

Logitech Illuminated Keyboard K740

Tam je volba jednoduchá: Protože Razer chce, abychom milovali jeho cloudové drivery, je jedinou přijatelnou volbou Logitech G13 Advanced Gameboard. Řešení to není přehnaně drahé: 2400 Kč za gameboard a 1200 Kč za klávesnici Apple je méně, než 4000-5000 za herní programovatelné klávesnice. Jediné, co je na tom blbé, je fakt, že gamepad je ergonomický, to znamená velký a srovnat to celé vedle sebe na stůl je problém. A je rovněž patrné, že jde o dost nouzově pojaté řešení, i když zrovna software Logitechu pro gamepad je dost luxusní a hodí se i v případě, že nehodláte vůbec hrát.

Úvaha: Jak těžké je dnes koupit si klávesnici
i Zdroj: PCTuning.cz

Logitech G13 Advanced Gameboard

Takže co? Přikročíme k extrémním řešením, co vy na to? Co takhle Mad Catz STRIKE 7, v časopise Computer o ní psali, jak je božácká! Což o to, ona doopravdy božácká je - ještě aby za osm litrů nebyla. Ale je to něco více než klávesnice, je to v podstatě stavebnice klávesnice, kdy si ji sestavíte sami z modulů jak chcete. Můžete použít jen centrální alfanumerickou část, můžete si namontovat funkční klávesy třeba na numerický modul. Můžete si namontovat kolečko, můžete mít části klávesnice třeba oddělené. Můžete si vyměnit klávesy za jiné, WASD klávesy máte dodány v několika sadách včetně heblu pro profesionální vyjmutí kláves. Tohle opravdu není normální klávesnice, je to spíš něco jako Lego Mindstorms.

Úvaha: Jak těžké je dnes koupit si klávesnici
i Zdroj: PCTuning.cz

Mad Catz STRIKE 7

Toto řešení je bohužel extrémní ještě v dalším směru: Na záď centrálního bloku si musíte namontovat modul s obrazovkou a hubem, který tak nějak ční do výšky. Rozhodně je vyšší, než obvyklých 10 cm, které máte na zasouvacích deskách pod stolem – tahle věc se tam prostě nevejde, nemluvě o tom, že je obří i co do plochy. Nemám nic proti myšlence zaplatit 8000 Kč za špičkovou klávesnici, ale nový stůl se mi s ní kupovat nechce. Navíc je tu takový malý problém: Jednotlivé moduly jsou volně propojeny mini USB konektory, nelze je přišroubovat. Možná s tím časem problém nebude, možná bude. Šroubků je v krabici zilion, proč není možné propojovací kablíky uchytit?

Podstatně lépe dopadla Tesoro Colada Evil Cherry MX Blue. Klávesnice Tesoro Colada jsou nabízeny ve spoustě verzí s různými Cherry MX spínači, takže si můžete vybrat ty, které vám sedí nejlépe. Klávesnice je poměrně mohutná, je velmi těžká a je provedená v hliníku. Hliník je docela problematická volba, na což přijdete poté, co se na klávesnici pokusíte psát za nižších teplot (jako například v nepřetopeném bytě): Je na dotek velice studená. Osobně bych ocenil kov vespodu, ale plast nahoře, je prostě dotykově příjemnější.

Úvaha: Jak těžké je dnes koupit si klávesnici
i Zdroj: PCTuning.cz

Tesoro Colada Evil

Colada je nejen podsvícená včetně možnosti osvětlit jen zóny klávesnice, svítí ale taky do boku. To má dvě funkce, jednak podle barvy odlišíte profil, který byl aktivován a taky vidíte ve tmě trochu na myš. Príma věc! Dvě z LEDek jsou vyvýšené, jedna slouží jako přepínač normálního a herního módu, druhá pro aktivaci rychlého programování maker. Klávesnice má i hubík a může fungovat jako prodlužovačka na analogové audio. Zkrátka a dobře je docela povedená, pokud si zvyknete na Cherry MX Blue. Jediný problém, na který jsem narazil, byl software: Paličatě odmítal klávesnici rozeznat, ať jsem ji zapojil kamkoliv. Prostě a jednoduše nefungoval. To je docela fatální chybka, protože to omezuje makrovatelnost jenom na přímé nahrávání záznamem na klávesnici.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama