uvaha-jak-tezke-je-dnes-koupit-si-klavesnici
Hardware Článek Úvaha: Jak těžké je dnes koupit si klávesnici

Úvaha: Jak těžké je dnes koupit si klávesnici | Kapitola 8

Michal Rybka

Michal Rybka

20. 12. 2013 13:00 64

Seznam kapitol

1. Deprese 2. Požadavky 3. Současné trendy 4. První nástřely
5. Klávesnice Razer 6. – trocha praxe 7. Klávesnice Mad Catz 8. Klávesnice Roccat

Bylo mi řečeno, že mám napsat něco vánočního, něco optimistického. Tím nemohu bohužel sloužit, protože zvláště letošní stav předvánočního trhu mi přináší jednoduše deprese. A ani moje snaha pořídit si novou klávesnici nepatří mezi ty nejveselejší – to, co se nám dnes nabízí na trhu, je docela bída. Takže kterou?

Reklama

Po dlouhých peripetiích se vítězem srovnávací operace stal Roccat Ryos MX Glow. Ve srovnání s Tesoro Coladou, která byla až na pár mušek mým favoritem, je provedená v plastu a s příjemnou velkou opěrkou. Nemá hubík, ale má dedikované makrovatelné klávesy M1-M5 a „podpalcové“ klávesy T1-T3. Zvláštní věcí je, že Roccat dodává tuto klávesnici úplně bez ovladačů, což popravdě není zrovna výhra. Ovládací software pro Ryos ovšem existuje, jen si ho musíte stáhnout z webu – a pak můžete programovat všechno, včetně možnosti spouštět aplikace. Není to tak luxusní software, jako nabízí Logitech, ale je plně funkční, použitelný a na rozdíl od Razeru po vás nechce trvalý pobyt na americkém serveru.

Úvaha: Jak těžké je dnes koupit si klávesnici
i Zdroj: PCTuning.cz

Roccat Ryos MX Glow

Ryos Glow MX využívá spínače Chery MX Black, což tedy znamená, že klávesnice necvaká, vyšší odpor kláves ale snižuje překlepy prostě díky tomu, že je klávesnice „tužší“. Pro hraní je to lepší volba, než Cherry MX Blue, ale jak už jsem řekl, tohle si každý musí vyzkoušet sám. Ryos Glow MX není nejvybavenější klávesnice, ani nejkompaktnější, ale je dost těžká, snadno programovatelná a dobře se na ni píše.

Nakonec, po neočekávaných peripetiích, jsem se dopracoval k jedné použitelné klávesnici. Píšu „použitelné“, nikoliv „ideální“, na to bych potřeboval, aby klávesnice měla úplně jiný typ spínačů. Kdyby byla tato klávesnice „ideální“, bez zaváhání bych si jich koupil hned několik do rezervy: Tak složité, dlouhé a nepříjemné bylo hledání vhodné klávesnice.

Úvaha: Jak těžké je dnes koupit si klávesnici
i Zdroj: PCTuning.cz

Roccat Ryos MX Glow

Považuji ale za krutý paradox, že přestože se zdá, že je nabídka široká, je ve skutečnosti velice omezená. Víceméně všechny dražší klávesnice s hlubokým chodem používají Cherry MX s jejich charakteristikou stisku „stisknuto je už na půl cestě“ a pokud vám to vadí, musíte hledat jinde. Zdá se, že jde většinou o variaci na jedno téma, využívající ty samé komponenty.

Velmi nepříjemným zjištěním pro mě bylo to, že není žádná jistota, že to, co vám sedí dnes, seženete ještě zítra. Takže pokud máte klávesnici, která vám dokonale vyhovuje, tak si ji ještě raději běžte koupit do rezervy, dokud se prodává. Na to, že si v budoucnosti snadno seženete náhradu, která vám bude sedět ještě lépe, raději nespoléhejte.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama