Úvaha: Jste připraveni na cestu do oblak?
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Úvaha: Jste připraveni na cestu do oblak?

Úvaha: Jste připraveni na cestu do oblak? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

14. 1. 2011 03:00 37

Seznam kapitol

1. Google představil Cr-48 2. Chytrý a hloupý terminál 3. Alfou a omegou bude cena 4. O užitečnosti ve firemní síti
5. Největší slabinou je konektivita 6. Důvěřujete vůbec Googlu? 7. Zadarmo ani kuře nehrabe 8. Čas browsovadel teprve přijde

Dámy a pánové, je to tady! Po letech napjatého očekávání nám Google přináší technologickou novinku přímo ze šedesátých let: terminál převlečený za počítač. Vypadá jako laptop, váží jako laptop, běží na baterky skoro stejně dlouho jako laptop, ovládá se jako laptop... Ale je to jenom browser převlečený za počítač.

Reklama

Dalším problémem bude cena. V případě, že by zařízení bylo extrémně levné, dalo by se použít jako sekundární zařízení pro browsování do domácnosti. V téhle roli ale kompletně vyhoví 6 let starý notebook a nebo novější netbook, takže je máme cenový strop někde kolem 5000 Kč.

Za 5700 můžete mít levný netbook od Aceru včetně Windows XP a tří měsíců internetu zdarma od T-Mobile. Browsovadlo musí být lepší, než netbooky této cenové kategorie, přitom ale není o moc jednodušší. V podstatě ušetříte jenom za datové úložiště a OS, jinak nejde technologicky o nic revolučního. Navíc v tom musíte mít 3G modem.

Pokusy prodávat „komunikačně zaměřené netbooky“ za poněkud nadsazené ceny, jako jsme viděli u Nokia Booklet, končily fiaskem. Pokud Google nebude chtít prodávat svá browsovadla v úplně nejlevnější kategorii počítačů (a hádám, že při prosazování své radikální verze to opravdu dělat nebude), bude pravděpodobně nabízet browsovadlo jako dotované buď k datovým tarifům, anebo jako součást svých cloudových služeb. Ostatně už Bill Gates říkal, že hardware jednou bude tak levný, že se bude dávat k software zadarmo. Tohle bude obdoba.

Osobně si myslím, že pro domácí použití je Chrome browsovadlo dost nepoužitelné. Pokud chcete jenom surfovat a nevadí vám, že máte vlastně úplně uzavřené zařízení, je logičtější volbou spíš tablet. Tablet vám nabídne všechno co browsovadlo, jenom je asi o polovinu lehčí a mnohem lépe se s ním válí v posteli. Browsovadlo by tedy doma používala nejspíš trochu zvláštní skupina lidí, kteří jsou technologicky dost radikální na to, aby přešli na cloudové služby, ale ne dost na to, aby se zbavili i klávesnice.

V podstatě jediné, v čem browsovadlo může dominovat nad tabletem se srovnatelnou funkčností, je cena. Nevyžaduje dotykovou obrazovku, pracuje se s ním jenom v jedné poloze, takže můžete použít levnější TN panely – a nemusíte mít ani super lehké a super výkonné baterie. Bude to vyhovovat extrémně nenáročným uživatelům, jako jsou třeba důchodci, kteří stejně jenom surfují a posílají zprávy.

Ti, když si chtějí něco nechat vytisknout a nebo vypálit, si stejně řeknou známým, tak proč jim nenabídnout služby, které jim data zazálohují a nebo vytisknou a dopraví domů? Nevalně populární naopak budou mezi dětmi, tedy pokud se nesmíří jenom s flashovkami / HTML5 hrami, anebo se doopravdy neprosadí herní streaming.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama