Úvaha: Levné disky spláchla voda,  otevřete peněženky
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Levné disky spláchla voda, otevřete peněženky

Úvaha: Levné disky spláchla voda, otevřete peněženky

Michal Rybka

Michal Rybka

11. 11. 2011 03:00 64

Seznam kapitol

1. Sčítání škod 2. O růstu cen 3. Hardisk nenahradíš 4. Problémové oblasti 5. Vydělají obchodníci 6. Víra tvá tě...

Když se objevily zprávy o záplavách v Thajsku, většina lidí si toho patrně ani nepovšimla. Ti zcestovalejší možná zalitovali, že letos budou muset navštívit jinou exotickou destinaci. Dramatičtější to začalo být v momentě, kdy Western Digital oznámil, že má vyplavené továrny, a nastane tak výpadek dodávek disků. Škody budou obrovské.

Reklama

Většina smrtelníků a dokonce i médií na to reagovala poměrně pomalu, teprve několik dní poté, co většina prodejců z ničehož nic vynásobila ceny nabízených disků od WD dvěma. 

Ten den si dobře pamatuji, protože ještě ráno jsem kupoval přítelkyni větší disk na zálohování. Koupil jsem ho za nějakých 1500 Kč – a odpoledne už ten samý model stál 2500 Kč. Hoplá! To bylo překvapení! Drsné je na tom to, že pro externí harddisky dnes vlastně neexistuje rozumná alternativa na zálohování větších objemů dat. Dokumenty si můžete dát na nějaký cloud (ten ale taky jede na harddiscích), nebo si je můžete vypálit na DVD či BluRay, čímž jsou alternativy přibližně vyčerpány. Pro lokální zálohy větších objemů dat ale žádná alternativa neexistuje.

Úvaha: Levné disky spláchla voda,  otevřete peněženky
i Zdroj: PCTuning.cz

V IT tak nastal problém, který se podobá ropné krizi: všichni si navykli na to, že harddisky jsou levné a snadno dostupné a neexistuje k nim žádná rozumná alternativa. Vývoj optických médií se v podstatě zastavil a SSD disky cenou a kapacitou zdaleka nejsou srovnatelnou alternativou.

Z počátku se zdálo, že jde o marginální výpadek, který postihl jenom jednoho výrobce. Voda opadne a zlatokopecké krizové ceny pominou stejně rychle, jako přišly. Jenomže tehdy šlo jenom o začátek záplav a po týdnu začalo být jasné, že tohle nebude krátkodobý výpadek. Jistý zlomový bod přišel v „uklidňujících prohlášeních“, kdy například Asus oznamoval, že má zásoby disků do konce měsíce. Nejen že nedošlo k poklesu cen disků, ale po čtrnácti dnech naopak ještě disky od Western Digitalu popolezly zhruba o třetinu nahoru a začaly je následovat i ceny disků jiných značek. Nejde totiž jenom o vyplavené továrny Western Digital, koupe se i Toshiba a dokonce i továrny subdodavatelů, kteří vyrábí komponenty v podstatě pro všechny.

Úvaha: Levné disky spláchla voda,  otevřete peněženky
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle informací WD jde o „problém na více čtvrtletí“ a „potáhne se až do roku 2012“. Jak dlouho přesně to potrvá, se neví, ale spekuluje se alespoň o půl roce. Řada zákazníků totiž koupi disků za vyšší cenu odloží a až výroba zase naběhne, bude vyšší poptávka než normálně.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama