Úvaha: Mají e-inkové čtečky knih vůbec šanci na přežití?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Mají e-inkové čtečky knih vůbec šanci na přežití?

Úvaha: Mají e-inkové čtečky knih vůbec šanci na přežití?

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 7. 2012 03:00 75

Seznam kapitol

1. Jen pozitiva? 2. Praktické postřehy I. 3. Praktické postřehy II. 4. Konkurenti Kindlu
5. Navrhujeme ideální čtečku 6. Čtečka nebo tablet? 7. Vyhynou čtečky?

Mám rád svoji klasickou knihovnu plnou knih a časopisů. Alespoň tedy ve chvílích, kdy převážně spočívá na policích a nemusím ji tahat sem a tam. Při stěhování nebo přerovnávání ji rád nemám ani v nejmenším, protože je náhle větší a těžší, než by se mi líbilo. V takových chvílích přemýšlím, že ji změním na digitální...

Reklama

...což samozřejmě zcela nejde. Vzácné časopisy z První světové války a obskurní a divné knihy asi nikdo do digitální podoby nepředělá. Okamžik, kdy všechny významné knihy budou digitalizované, je ale nedaleko.

Digitální knihy mají obrovské výhody – nulovou velikost a hmotnost, snadnou uložitelnost, jednoduché objednání i ze zahraničí. Otázkou ovšem je, jak a na čem je budeme číst. Čtení knih na počítači je blbost, to mi dosvědčí většina lidí, která to zkusila (pokud nejde o studenty, kteří nemají peníze a jsou ochotni přetrpět libovolné nepohodlí). Potřebujete nějakou čtečku – a to čtečku praktickou, rychlou a pohodlnou. Na rozdíl od situace před pár lety jsou dnes čtečky lepší než kdy dříve a jsou dokonce i za rozumné prachy.

Úvaha: Mají e-inkové čtečky knih vůbec šanci na přežití?
i Zdroj: PCTuning.cz

Při čtení máte v podstatě tři zásadní řešení, které můžete použít: Tablet, einkovou čtečku a mobil. Tablet je výkonný, rychlý, obvykle má velmi kvalitní displej, zvládne i barevný časopis a pokud má displej s vysokým rozlišením, dá se skvěle použít i na čtení PDF dokumentů o velikosti strany A4. Tablety s menším rozlišením jsou podstatně horší, v podstatě je můžete použít buď jako einkovou čtečku (a na to jsou drahé, těžké a mají krátkou výdrž na baterii) a nebo budete zvětšovat a posunovat stránku jako šílení, což znamená, že vás to záhy přestane bavit. Navíc tahat se s tabletem je problematické, pokud ho nechcete používat i na něco jiného (dalšího), tak ho asi necháte doma.

Přečtěte si velký test čteček

Druhým extrémem je čtení na mobilech. Smartphony se nám s postupem času zvětšují, rovněž mají jemnější obrazovku a díky tomu už je na nich čtení pohodlnější. Není to nic, na čem bych chtěl louskat román, ale v metru a nebo v případě nutnosti se to použít dá. Mobil má navíc tu zásadní výhodu, že si ho stejně musíte koupit tak jako tak, takže proč ne smartphone a proč ne šikovný a nabouchaný smartphone? Nahradí kompaktní foťák, nahradí navigaci, nahradí walkman, funguje jako video walkman a máte ho prakticky pořád s sebou. Není pro čtení textu ideální, ale je velice praktický.

Úvaha: Mají e-inkové čtečky knih vůbec šanci na přežití?
i Zdroj: PCTuning.cz

A někde mezi těmito dvěma kategoriemi existují einkové čtečky. Jsou větší než mobil, ale pomalejší, jednoúčelové a rozhodně to není nic, na čem bych chtěl číst obrázkový časopis. Oproti situaci před rokem se ale neobyčejně zlepšily a vypadají lákavěji, než kdy předtím. Půjčil jsem si od Alzy na vyzkoušení čtyři čtečky, Amazon Kindle 4 s reklamami, PocketBook Touch, Nook Simple GlowLight a poněkud větší PocketBook PRO 912 Dark Silver. Očekával jsem, že se mi tato kolekce rozpadne „na ty nepoužitelné“ a „na ty zajímavé“, ale nestalo se tak. Použitelné jsou víceméně všechny a každá z nich má nějakou opravdu velmi pozitivní vlastnost, kvůli které stojí za uvážení. Řadu opravdu pěkných vlastností navíc sdílejí všechny.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama