Úvaha: Microsoft to nemá lehké. Windows 8 moc kombinují
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Microsoft to nemá lehké. Windows 8 moc kombinují

Úvaha: Microsoft to nemá lehké. Windows 8 moc kombinují

Michal Rybka

Michal Rybka

30. 9. 2011 03:00 56

Seznam kapitol

1. Pozor, přijíždí Metro! 2. Na půli cesty 3. Ergonomické optimum 4. Když dva dělají totéž...
5. Těžkosti (nevhodného) ovládání 6. Železná košile 7. Rozdílné přístupy Applu 8. Vyzkoušejte sami

Podle Microsoftu byla většina uživatelů, kteří si stáhli developerský build Windows 8, nadšena z nového rozhraní Metro. Po pravdě řečeno, kdo čekal něco jiného? Přizná někdy šéf, že udělali něco špatně? Těžko. A pokud ano, bude to vždy ve srovnání s novým a lepším produktem ve stylu „předtím jsme se trochu mýlili, ale tohle bude vážně super“.

Reklama

Můj dojem z nového konceptu Windows 8 je ale rozpačitý. Kapku za to může nepodpora akcelerace mé grafiky, kapku fakt, že mi nefunguje ani uspávání. Ale k čertu s tím, to jsou relativní drobnosti, které se nakonec opraví. Zásadní rozpaky, které z Windows 8 mám, nejsou ani z nového rozhraní Metro s jeho dlaždicemi. Působí jednoduše, dětsky, až primitivně – tak trochu v duchu starého Jobsova tvrzení, že „lidi z Microsoftu prostě nemají vkus“. Je jednoznačně optimalizované pro tablety, pro které je podle mého názoru vhodné – ale poněkud jiná historka je to samozřejmě při ovládání myší. Pro ovládání myši je zkrátka a dobře lepší klasické rozhraní, ukryté pod dlaždicí Desktop.

Úvaha: Microsoft to nemá lehké. Windows 8 moc kombinují
i Zdroj: PCTuning.cz

zdroj: dkszone.net

A právě tady vidím velký problém: Windows 8 totiž podle všeho nebudou mít jedno rozhraní, ale dvě, které se od sebe zatraceně liší, tlačí vývojáře do odlišného chování aplikací a tvoří jakési schizofrenní operačně systémové siamské dvojče. Jde to tak daleko, že zde mají být dvě různé verze Internet Exploreru, jedna s podporou pluginů a druhá bez. Tento schizofrenní rozštepenec jde tak daleko, že když v Settings prostředí Metro zvolíte More settings, udělá to hoplá – a jste v Settings Desktopu. Tohle hopsání „z pohádky do pohádky“ je tak divoké, že zdaleka překonává dualitu Windows – DOS.

Úvaha: Microsoft to nemá lehké. Windows 8 moc kombinují
i Zdroj: PCTuning.cz

zdroj: downloadcrunch.com

Podle mě bude tato dvojjedinost systému uživatele mást a bude zdrojem mnoha volání na technickou podporu. Obě rozhraní se výrazně liší jak svým konceptem, tak i ovládáním, až to skoro vypadá, že používáte virtuální stroj nebo remote desktop.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama