Úvaha: Na datové formáty klidně zaveďme regulaci!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Na datové formáty klidně zaveďme regulaci!

Úvaha: Na datové formáty klidně zaveďme regulaci! | Kapitola 9

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 2. 2011 03:00 83

Seznam kapitol

1. O užitečnosti OpenSourcu 2. Když funkce zabíjejí použitelnost 3. Regulátor může být i užitečný 4. OpenOffice napříč platformami 5. Různé formáty navyšují cenu
6. Google Docs ukazují cestu 7. Světlo ve tmě v nedohlednu 8. Složitost zaplatí uživatel 9. Řešení je na vládách

Kdybych měl říci, která inovace byla v počítačovém světě v posledním desetiletí nejvýznamnější, velmi bych váhal mezi internetem a OpenSource. Jasně, internet je super, demoluje (byť poněkud neférově) klasická tištěná média a jeho význam je dnes už takový, že ho hned na počátku rebelií v Egyptě odstřihli.

Reklama

Už nikdy nechci zkoumat, proč mi při konverzi dokumentu z „lite“ verze programu do „plné“ zmizela všechna malá „ž“, už si nikdy nechci shánět nový placený konverzní software (který navíc napůl nefunguje) po každém navýšení pořadového čísla Office a podobné chuťovky. Nechci po letech přemýšlet, v čem že dneska otevřu soubory Text602 a jak je překlopím hromadně a bez nutnosti ruční kontroly do něčeho, co budu moci i ve vzdálenější budoucnosti otevírat a prohledávat.

Návrh a rozvoj formátů není triviální – a pokud je to úkol nad síly naší byrokracie (nemám v její schopnosti valnou víru), nebylo by od věci alespoň otevřeně prosazovat jako standard vybrané otevřené formáty. A třeba i ze společných prostředků dotovat vývoj takových alternativ zdarma.

Úvaha: Na datové formáty klidně zaveďme regulaci!
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroje na to určitě jsou. Když EU mohla mezi lety 1994 – 2009 věnovat jenom takové Palestině 4,3 miliardy Euro, určitě jsou prostředky i na projekty, které pomůžou i Evropě samotné.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama