Úvaha: Nechceme být piráty. Ale vezměte si naše peníze!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Nechceme být piráty. Ale vezměte si naše peníze!

Úvaha: Nechceme být piráty. Ale vezměte si naše peníze! | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

15. 6. 2012 03:00 56

Seznam kapitol

1. Televize je out 2. Distribuce z dob krále Klacka 3. Svět rozdělený na škatulky 4. Internet mění vše 5. Světlo na konci tunelu 6. Ještě si počkáme

Zatímco si vydavatelé stěžují na pirátství, řeší spousta jiných lidí po světě jeden problém: Jak se dostat k aktuálním seriálům – a to legálně? Data ukazují, že sledování televize je v úpadku a začíná pozvolna kopírovat tu samou trajektorii, kterou prošel tisk: Zpočátku pomalý, ale stále se zrychlující propad ve sledovanosti.

Reklama

Současná podoba digitální distribuce je spíš experimentální a doplňková, hlavně ta placená. U streamovaného obsahu zdarma překousneme nějaké ty chybky, ale placení distributoři by měli svou nabídku pořádně vylepšit. Tak kupříkladu Voyo nabízí měsíční předplatné, ale to nezahrnuje v žádném případě veškerý obsah webu. Novější filmy si platíte extra za 50 až 80 Kč, což je popravdě řečeno docela k zamyšlení, když se podíváte na ceny stejných filmů na DVD.

Úvaha: Nechceme být piráty. Ale vezměte si naše peníze!
i Zdroj: PCTuning.cz

Když už nic jiného, DVD máte „navždy“ a navíc se dá půjčit nebo prodat, což o streamingu říct nejde. Pokud vás zajímá jenom vysílání TV Nova, pak dává Voyo smysl, zvláště v oblastech, které nejsou pokryté kvalitním televizním signálem. Přesto si myslím, že měsíční předplatné 180 Kč „za jeden televizní kanál“ je docela dost v případě, že signál máte a taky vlastníte nějaký videorekordér. Kdyby v těch 180 Kč byly zahrnuté i „prémiové filmy“, tak by se to asi dalo skousnout, v současné podobě mi to zajímavé nepřijde.

Streamování jednoho prémiového filmu přijde zhruba na to samé, co stála výpůjčka dvou DVD z půjčovny, dokud ještě existovaly. A ty přestaly existovat proto, že je zničila levná DVD, takže náhrada drahého půjčování ještě dražším streamingem mi přijde jako poněkud úlet. Na mé neochotě platit „hodně“ za filmy se nepodílí jenom levná DVD, která mě naučila, že je zbytečné kupovat si něco za 199 Kč, když to za rok bude za 49 Kč a za dva roky třeba za 10 Kč.

Podílí se na tom i fakt, že při koupi filmu na nosiči si stále tak nějak kupuji i ten nosič, zatímco u streamingu si kupuji... vlastně jenom jakési právo na něco se podívat. A to právo by mělo být levnější, než film s teoreticky neomezeným počtem shlédnutí na nosiči. Cena za streamovaný obsah by prostě měla být subjektivně podstatně nižší, ideálně formou neomezeného předplatného.

Problém je v tom, že poskytovatelé obsahu (mimo klasické války o licence) mají problém vydělávat dost peněz. Internet všechno zničil, naučil lidi, že noviny jsou zadarmo, předpověď počasí je zadarmo, online verze kancelářského software je zadarmo, sociální sítě jsou zadarmo...
I stahování nabídlo obsah „zadarmo“ a nabídlo ho v podstatně širší nabídce, než měli oficiální distributoři.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama