Úvaha: PC vlastně nepotřebujeme. Co je nahradí?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: PC vlastně nepotřebujeme. Co je nahradí?

Úvaha: PC vlastně nepotřebujeme. Co je nahradí? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

19. 4. 2013 03:00 107

Seznam kapitol

1. PC jde dolů 2. Tablety rostou 3. Pentium postačí 4. Tablet umí všechno 5. K čemu PC? 6. PC už nahoru nepůjde

Příchod chytrých mobilních zařízení udělal výrobcům čáru přes rozpočet: U nás padají argumenty, že lidi, co mají PC, vlastně nepotřebují chytrý telefon nebo tablet. V rozvojových zemích si ale právě tato zařízení kupují lidé jako první a kladou si pak opačnou otázku: Proč bych si měl vlastně kupovat počítač?

Reklama

Řada kritiků tabletů s posměšky říkala, že tablet je použitelný jenom na zábavu. Když tak o tom přemýšlím, tak svoje domácí PC ale taky používám hlavně na zábavu. Trochu to souvisí s tím, že když se zabýváte hrami, tak se poněkud smazává rozdíl mezi prací a zábavou, nicméně všechna PC, která jsem kdy koupil, byla navržena jako herní stroje. Nevadilo mi, že jde o drahé stroje, protože u výkonného herního PC mi přišlo normální, že je drahé. Jenomže pojem „drahé“ se s časem začal propadat. První stroj mi přišel přijatelný za 80.000, u druhého jsem se nechtěl dostat přes 50.000 a ten poslední se měl dostat už pod 35.000. Dnes si stále můžete koupit tři GeForce GTX Titan SC po 25.000 Kč a spojit je dohromady, nicméně mi to připadá jako projev šílenství. Člověk se s časem učí, dřív mu Voodoo 2 SLI za třicet tisíc přišlo přijatelné, jenomže nějak jsem si už spočítal, na kolik peněz mě celkem přišel tenhle hon za výkonem, přičemž jen po pár letech z toho máte celkem bezcenný elektroodpad.

Úvaha: PC vlastně nepotřebujeme. Co je nahradí?
i Zdroj: PCTuning.cz

Mě to jako hernímu šílenci došlo relativně pozdě, nicméně většina lidí uvažuje o poznání soudněji. Většina upgradů, které jsem se známými řešil, se týkala opět zábavy – nejprve chtěli navýšit výkon, aby to zvládlo přehrát MP3, pak chtěli navýšit výkon, aby to zvládlo DIVX a teď řeší hlavně HD filmy. A hry, aby na tom slušně frčely nové hry. Vždy šlo o to, aby jejich počítač mohl sloužit hlavně k zábavě a to ideálně tak, aby upgrade byl co nejlevnější. Aby byl „dost dobrý“, nikoliv maximální. Technologický vývoj přitom vedl k tomu, že na to, na co jste potřebovali u předchozí generace velký hrubý výkon, se zvládlo podstatně lépe u další generace díky akceleraci v hardware. Díky tomu mohl být výkonový upgrade o poznání levnější, alespoň pokud jste nešli po prémiových technologiích.

Úvaha: PC vlastně nepotřebujeme. Co je nahradí?
i Zdroj: PCTuning.cz

Nicméně právě tyhle dva faktory se u lidí neustále opakovaly: „Zábava“ a „cena“. Pod pojmem „zábava“ se přitom nemyslí jenom „hraní“, ale v podstatě veškerý ten neproduktivně strávený čas u počítače, ať už jde o sledování filmů, trollování na diskusích, terorizování spolužáků na sociálních sítích a nebo stahování porna zdarma. Zkrátka věci, co dělají normální lidi po práci doma. Hrubý výkon je přitom poměrně okrajový, ten zajímá hlavně hardcore hráče a hodně pokročilé uživatele. Drtivá většina lidí chce co nejlevnější stroj takový, aby se mohli bavit. Drtivá většina smrtelníků si nechce vylepšovat počítač každého půl roku, na hry jim stačí konzole, kterou obmění jednou za pět let.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama