Úvaha: PC vlastně nepotřebujeme. Co je nahradí?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: PC vlastně nepotřebujeme. Co je nahradí?

Úvaha: PC vlastně nepotřebujeme. Co je nahradí? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

19. 4. 2013 03:00 107

Seznam kapitol

1. PC jde dolů 2. Tablety rostou 3. Pentium postačí 4. Tablet umí všechno 5. K čemu PC? 6. PC už nahoru nepůjde

Příchod chytrých mobilních zařízení udělal výrobcům čáru přes rozpočet: U nás padají argumenty, že lidi, co mají PC, vlastně nepotřebují chytrý telefon nebo tablet. V rozvojových zemích si ale právě tato zařízení kupují lidé jako první a kladou si pak opačnou otázku: Proč bych si měl vlastně kupovat počítač?

Reklama

Samozřejmě, jsou tu docela zásadní limity: Ani jeden z nich nemá Bluetooth, takže nepoužijete ani bezdrátovou klávesnici, ani bezdrátové repráky nebo BT teethering. 3G modem nebo Ethernet připojíte jenom přes USB OTG. Není tu možnost civilizovaně používat více aplikací najednou (ale nemějte iluze, to civilizovaně nejde ani v Metru – jen si zkuste dát vedle sebe Store a Explorer!) Kamery jsou bídné, kapacita baterie je poměrně slabá a paměť je dost omezená – 512 MB u GoCleveru a 1 GB u Fergusonu. Kvalita aplikací je vachrlatá, displeje jsou spíše bědné a někdy dotykovost hapruje. Robotek navíc docela slušně padá, takže mi připomíná časy minulé. Chová se to divně? Zkusili jste to vypnout a zase zapnout?

Úvaha: PC vlastně nepotřebujeme. Co je nahradí?
i Zdroj: PCTuning.cz

Řada věcí se dělá docela nepohodlně – ale jde to. Funguje to. Když na věc přijde, můžete dělat docela divoké věci, jako že přijdete ke kámošům, vytáhnete telefon či tablet, připíchnete se k televizi a můžete na něco koukat. Můžete se přes HDMI připíchnout k projektoru a udělat firemní prezentaci. Můžete si k tomu připíchnout přes USB OTG klávesnici a dá se na tom psát. Když na věc přijde, tak tím nahradíte navigaci, čtečku, televizi i DVR rekordér. Když tak sečtu, kolik stála všechna zařízení, které levný tablet s DVB-T tunerem nahradí, dostanu se hravě ke 100 000 Kč.

Pokud jste si už koupili televizi, rekordér, media player a notebook, tak vám může přijít zbytečné vydat 3000 Kč za něco, co tohle všechno nahradí. Pokud si naopak chcete teprve něco takového koupit, nedává naopak smysl uvažovat o tom, že si koupíte něco jiného. Je to opravdu jenom otázka toho, zda jste už do svých bavítek investovali – a nebo se na to teprve chystáte. Jediné, co doopravdy potřebujete, je solidní zobrazovač a reproduktory.

Úvaha: PC vlastně nepotřebujeme. Co je nahradí?
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední tři týdny trávím pokusy s tím, co všechno lze „akceptovatelně“ nahradit a co je naopak problém. Paradoxně asi největší praktický problém představuje stojánek, což je něco, čeho si Microsoft všiml a co je v Surface zabudované (bohužel cenový rozdíl je tu tak velký, že si za něj můžete koupit asi 50 levnějších stojánků...) Pak je tu samozřejmě problém v okamžiku, kdy chcete používat „tablet místo desktopu“, což znamená připojit HDMI obrazovku, napájení a přes USB OTG ideálně napájený hub, ve kterém máte nastrkaná zařízení. To by se dalo vyřešit například dokinou, pokud by se připojovala přes USB 3.0 nebo něco podobného, přes co by se dal protlačit i obraz a napájení. Ostatně všelijaké ty Padfony od Asusu tento koncept ilustrují, i když patří k těm dražším kusům.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama