Úvaha: PC vlastně nepotřebujeme. Co je nahradí?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: PC vlastně nepotřebujeme. Co je nahradí?

Úvaha: PC vlastně nepotřebujeme. Co je nahradí? | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

19. 4. 2013 03:00 107

Seznam kapitol

1. PC jde dolů 2. Tablety rostou 3. Pentium postačí 4. Tablet umí všechno 5. K čemu PC? 6. PC už nahoru nepůjde

Příchod chytrých mobilních zařízení udělal výrobcům čáru přes rozpočet: U nás padají argumenty, že lidi, co mají PC, vlastně nepotřebují chytrý telefon nebo tablet. V rozvojových zemích si ale právě tato zařízení kupují lidé jako první a kladou si pak opačnou otázku: Proč bych si měl vlastně kupovat počítač?

Reklama

U hory jiných aplikací, jako je mail, surfování či sociální sítě, už není co řešit: Ty už se obejdou bez PC dávno. Dnes je naopak divné, že když se chcete podívat na nějakou informaci, tak byste vůbec zapínali PC. Mobilní zařízení je o tolik rychlejší!

Osobně vidím dvě oblasti, ve kterých si PC stále zachová zásadní výhodu nad mobilními zařízeními: Opravdu velmi náročné hry a schopnost dělat komplexní věci, které vyžadují hodně různorodých programů. Jednotlivé aplikace můžou mobilní zařízení poměrně rozumně nahradit, ale multitasking snadno nahradit nelze (tedy alespoň tak, jak ho známe – s mnoha okny, ne tak jak ho představilo Metro). Pokud potřebujete tři a více aplikací, mezi kterými přeskakujete, pokud potřebujete hodně obrazovek, tak to nahradit nepůjde. Jenomže takových uživatelů je menšina a je pravděpodobné, že tento segment bude spíše jenom obměňovat své stroje, než aby se rozrůstalo.

Úvaha: PC vlastně nepotřebujeme. Co je nahradí?
i Zdroj: PCTuning.cz

V profesionálním světě to může být jinak: Někde jsou PC nenahraditelná, jinde nás bude čekat přechod na tenké klienty. Na to, abyste na poště vkládali údaje o zásilkách, opravdu PC nepotřebujete. Jen velmi pomalá obměna PC v mnoha společnostech souvisí spíš s nutností vyměnit backoffice a PC za tenké klienty, plus změna software, což je nepraktické a drahé. Jenomže v těchto společnostech opravdu nepotřebujete výkonná univerzální PC. V dlouhodobém horizontu se PC stane spíše obdobou minipočítačů ze 70. let a většina řadových bouchačů dat bude prostě používat terminál, jak tomu bylo v dávné minulosti. Z hlediska správy to dává perfektní smysl.

Mobilní revoluce představuje stejně velký skok, jako byl příchod PC do domácností. Stále si pamatuji na debaty o tom, zda se PC do domácností opravdu dostane a nebo ne – a věřte mi, bylo mnoho velmi dobrých důvodů pro to, aby tomu tak nebylo. Tento posun ale perfektně odpovídá ostatním změnám, ke kterým v poslední době došlo – ať už jde o přechod na digitální distribuci aplikací i obsahu a nebo cloud a server-side computing. Mobilní revoluce je s těmito změnami synergická, urychluje je: Zatímco u počítače si ještě lze představit, že byste si koupili instalační fyzické médium, u smartphonů je to dost šílená představa. Jsou dnes už tak daleko, že je s PC vlastně ani nemusíte propojovat.

Já si svoje PC (množné číslo) pochopitelně nechám – jednak potřebuji pro práci svůj „minipočítač“ s mnoha obrazovkami, jednak je tam hora skvělých her. (Hry a jednom hry jsou ostatně důvodem, proč si nechávám staré systémy, protože všechno se prostě emulovat nedá.) Jenomže zatímco kdysi jsem měl běžně tři PC a později PC a notebooky, tak dnes už mi stačí jenom jediný výkonný systém s mnoha monitory – a tablet. Notebook používám čistě na psaní – a na to nepotřebuju nový, bohatě stačí deset let starý. S časem zjišťuji, že mám méně a méně úloh, na které opravdu potřebuji PC a naprosto netuším, proč bych si měl kupovat nový notebook za 30 000 Kč, když naprosto drtivou většinu věcí zvládne levný tablet za 3 000 Kč. Osobně už nevidím žádné důvody, které by mohly podporovat další expanzi PC trhu. Ano, budu obměňovat i nadále svoje bavítka – ale pravděpodobně půjde o mobilní bavítka, ne o další desktopy a nebo notebooky.

Úvaha: PC vlastně nepotřebujeme. Co je nahradí?
i Zdroj: PCTuning.cz

Nebo existuje nějaké jiné použití PC, které mi uniká? Něco, v čem je nenahraditelné a nejde o práci a nebo špičkové hraní těch několika málo her, které na PC vypadají pořád lépe než na konzolích?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama