Úvaha: Proč se vrací chromebooky?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Úvaha: Proč se vrací chromebooky?

Úvaha: Proč se vrací chromebooky? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 1. 2014 03:00 20

Seznam kapitol

1. Proč se vrací chromebooky? 2. Probuzení z kómatu 3. Bez signálu ani ránu 4. Na ty internety to stačí
5. Zpátky na stromy 6. Data odevšad... a pro všechny 7. Jen takový tablet s klávesnicí 8. Probere se Microsoft?

Když byla zveřejněna data, podle kterých byl během americké vánoční sezóny každý desátý prodaný počítač chromebook, dost mě to překvapilo. Novodobou terminálovou technologii jsem přece jenom považoval za okrajovou záležitost. Vždyť u nás první vlna chromebooků neuspěla. Dokonce natolik, že už je dnes žádný větší český eshop neprodává!

Reklama

I když Google stále udržuje oddělené linie Androidu a Chrome OS, dá se plus mínus říci, že funkčně se oba systémy přibližují. Přestože oba systémy vycházejí z myšlenkově poměrně odlišných konceptů (chytrý terminál vs. výrazně upravený plný OS pro telefony), v obou případech je uživatel nenápadně tlačen ke službám Google.

Nicméně zpět k zásadní otázce: Jak je možné, že se chromebooky poté, co fakticky prošly na trhu svojí klinickou smrtí, vrátily? A proč v takové síle? Věc se má tak, chromebooky byly pokusně prodávány i u nás a poté, co si je koupila parta fanoušků a několik zmatených důchodců, kteří věřili tomu, že si kupují velmi levný notebook, o ně zájem v podstatě opadl.

Už jsem narazil na několik tvrzení expertů, kteří dnes říkají, že „bylo přece dávno jasné, že chromebooky prorazí“. Nejsem si jistý, jestli jsou to ti samí experti, kteří se stejnou vehemencí před dvěma lety tvrdili, že vedle plnohodnotných Windows nemají šanci, ale já osobně přiznávám, že mě – na rozdíl od nich – současný úspěch chromebooků překvapil a to z celé řady důvodů:

Trh je masivně saturován notebooky, od levných šunek s charakteristickým trademarkem „displej o rozlišení 1366 × 768 musí stačit každému“ po luxusní ultrabooky. Ti, kteří chtějí zařízení na čtení, si můžou vybrat mezi levnou e-inkovou čtečkou a levným tabletem.

Úvaha: Proč se vrací chromebooky?
i Zdroj: PCTuning.cz

Obecně je trh zaplaven tablety, počínaje velmi levnými za tisícovku a konče tablety v ceně slušného notebooku. Na trhu je prostě narváno a chystají se další projekty – a přesto najednou uspěje systém, který před pár lety přílišné ovace nezískal. Pravda, můžeme si třeba říci, že je to v duchu nejlepších tradic Google: První chromebooky byly jenom placená betaverze, kde se na platících fanoušcích testoval systém za chodu. A po dvou letech testování tento systém konečně dospěl a začal být použitelný i pro civilisty (kódové označení pro ne-IT komunitu, což jsou ti lidé, kteří na pařbě opustí váš stůl ve chvíli, kdy se začnete hádat o IT otázkách.)

Proč civilisty najednou začaly chromebooky bavit? Skok v prodejnosti je razantní, každý desátý počítač a dokonce každý pátý laptop byl chromebook. Prodeje Macbooků po nástupu chromebooků utrpěly ještě více než notebooky s Windows. Nástup zájmu o chromebooky je takový, že jim chtě nechtě musel věnovat pozornost i Microsoft, který spustil hanlivou kampaň „Scroogled“.

Jen se podívejte na to boží video s bazarem! Co je na chromebooku špatně? Přestože jde „o poměrně novou věc“, tak to není skutečný laptop, protože „nemá Windows ani Office“ a „bez přiojení na Wi-Fi toho navíc moc nezvládne“. Důležité je taky to, že „Google obchoduje s vašimi informacemi a s tímhle zařízením to má o dost jednodušší“. Takže herečka, která doufá, že chromebook udá v bazoši a pojede do Hollywoodu, se za něco tak nehodnotného dostane maximálně do Rena. Chromebook není podle reklamy jen zařízení s omezenou funkčností, je to přímo imitace.

Věc se má tak, v této debatě se kloním na stranu Microsoftu. Na jejich místě bych tedy do Google tak netepal a po Windows 8 bych si na jejich místě z konkurence takovou prču nedělal. Měli by si zamést před svým prahem a vynést do kontejneru konečně tu kostovanou hromadu fullscreenových nesmyslů. A taky by si neměli utahovat z toho, že na chromebooku nepřehrajete DVD, protože to holé Windows 8 neumí taky.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama