Úvaha: Proč se vrací chromebooky?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Úvaha: Proč se vrací chromebooky?

Úvaha: Proč se vrací chromebooky? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 1. 2014 03:00 20

Seznam kapitol

1. Proč se vrací chromebooky? 2. Probuzení z kómatu 3. Bez signálu ani ránu 4. Na ty internety to stačí
5. Zpátky na stromy 6. Data odevšad... a pro všechny 7. Jen takový tablet s klávesnicí 8. Probere se Microsoft?

Když byla zveřejněna data, podle kterých byl během americké vánoční sezóny každý desátý prodaný počítač chromebook, dost mě to překvapilo. Novodobou terminálovou technologii jsem přece jenom považoval za okrajovou záležitost. Vždyť u nás první vlna chromebooků neuspěla. Dokonce natolik, že už je dnes žádný větší český eshop neprodává!

Reklama

V řadě argumentů má Microsoft pravdu a je na místě na ně upozornit každého, kdo se o chromebook zajímá. Jenomže ono to není tak, že by si lidé kupovali to nejlevnější a pak zjistili, že nemají „to pravé a plnohodnotné“. Z recenzí na Amazonu celkem jasně plyne, že pouze asi deset procent lidí si chromebook koupilo tak nějak nedopatřením a jsou z něj zklamaní. Sedmdesát procent lidí ho naopak hodnotí velmi dobře až výborně. Zkrátka a dobře lidé vědí, že jde o zařízení omezené, ale nevadí jim to a s tím si ho i kupují.

Tak jak se tohle najednou stalo? Jedna možnost je v tom, že jde o nástupce netbooku. Základním rysem netbooku byla především nízká cena – první netbooky podsekly běžnou cenu notebooků o polovinu! Nebyly to sice plnohodnotné počítače, ale při jejich ceně šlo o „dost dobré“ stroje. V psychologii existuje pojem „good enough mother“, který popisuje matku sice nikoliv ideální, ale pro výchovu psychicky zdravého dítěte dostačující. Ano, aplikace Chrome OS nabízí jen základní funkčnost, ale uživatelům to stačí. Uživatelé se chtějí podívat na mail, zasurfovat si a vytvořit nějaké dokumenty. Většina z nich vůbec nepotřebuje plnohodnotné Office, mnozí používají už roky LibreOffice, iWork a nebo nějakou ještě jednodušší alternativu.

zdroj
i Zdroj: PCTuning.cz
zdroj

Pamatujete úplně první netbook vůbec? Asus Eee 701, taky neměl Windows. Byl založen na Linuxu – a mimochodem, protože Windows Vista nebyly vhodné pro netbooky, musel Microsoft prodloužit životnost Windows XP. Dost akutně mu totiž už v roce 2007 hrozilo to samé, co mu hrozí teď: podemletí uživatelské základy partyzánským působením Linuxu na nejlevnějších zařízeních.

Zdeněk Obermaier už tehdy recenzoval tento stroj na PC Tuningu, schválně, klikněte si na odkaz a přečtete si alespoň stránku, která popisuje zabudované aplikace na předinstalovaném Linuxu Xandros.

Úvaha: Proč se vrací chromebooky?
i Zdroj: PCTuning.cz

Tak co, není to trochu podobné Chrome OS? Je, že ano? Zásadní rozdíl tu je v tom, že aplikace pro Asus Eee 701 byly použitelnější v případě, že jste byli offline. Nicméně hned ve Zdeňkově recenzi se objevuje experiment s instalací Windows XP. Přece jenom i když balík předinstalovaných aplikací byl použitelný, byl omezený, podobně jako u Chrome OS.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama