Úvaha: Selský rozum na ústupu, věříme moc algoritmům?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Selský rozum na ústupu, věříme moc algoritmům?

Úvaha: Selský rozum na ústupu, věříme moc algoritmům?

Michal Rybka

Michal Rybka

24. 8. 2013 00:00 15

Seznam kapitol

1. F.Z.H.N. 2. Algoritmy 3. Podle šablon 4. Z pohledu bloncky
5. Odhad budoucnosti 6. Mimo realitu... 7. ...a bez kontextu 8. Selský rozum

Podnikatelé a politici si stěžují, že mezi mladými je jenom malý zájem o technické obory a přírodní vědy. Humanity jsou o tolik výhodnější, jazyky o tolik praktičtější a právo o tolik výnosnější! Přesto se zdá, že problémem nejsou baroví povaleči, živící se historií filmu a literatury, ale lidé, kteří tvoří komplikované matematické modely.

Reklama

Na kolapsu finančního systému v roce 2008 měla hlavní podíl kombinace hamižnosti, poptávky tažené dluhy a pevné víry v moderní finance, o kterých se tvrdilo, že se podařilo eliminovat riziko, alespoň tedy iracionální riziko. Po skončení studené války se stále více matematiků dávalo do služeb financí – prostě proto, že velké státní zbrojní zakázky byly omezeny. Matematici a fyzici tedy přestali vyrábět běžné zbraně a začali pro banky vyvíjet nástroje, které Warren Buffett označil jako „finanční zbraně hromadného ničení“.

Úvaha: Selský rozum na ústupu, věříme moc algoritmům?
i Zdroj: PCTuning.cz

Warren Buffett, zdroj: wikipedia

Základní myšlenka, u které to začalo, byla v zásadě pozitivní a měla charakter pojištění. Jste zemědělec a pěstujete řepu. Víte, jaké máte náklady, ale nevíte, jaké bude počasí, takže netušíte, jaká bude sklizeň, celková nabídka a také cena, za kterou řepu prodáte. Proto si koupíte opci, tedy instrument, který vám dává prodat prodat vaši řepu v budoucnosti za určitou cenu, obvykle takovou, aby se vám to vyplatilo. Pokud bude cena vyšší, opci nevyužijete, ale prodáte ji za vyšší tržní cenu. Pokud bude nižší, opci využijete a prodáte zboží za tu cenu, která je na opčním kontraktu. Tím máte jistotu, že neproděláte – a stojí vás to jenom peníze, za které si opci kupujete. Cena za opci souvisí s řadou parametrů, kupříkladu za jakou cenu chcete tu řepu prodat. Čím vyšší cena, tím dražší opce. Obě strany odhadují rizika a podle toho se opce oceňuje.

Mimo to, že opce mají charakter pojištění, mají taky určité rysy hazardu. Nicméně na rozdíl od hazardu nejsou opce náhodné, podobně jako u pojištění platí, že pokud máte hlubokou znalost možných rizik, můžete na prodeji opcí systematicky vydělávat. Pokud máte znalosti trendů, můžete vydělávat i na nákupu a prodeji opcí – máte třeba pocit, že úroda bude špatná a přestože žádnou řepu nepěstujete, tak si nakoupíte opční kontrakty. V okamžiku, kdy se ukáže, že jste měli pravdu a farmáři začnou panikařit, můžete jim opční kontrakty přeprodat za vyšší cenu. Za jakou? Ideálně za co nejvyšší, takže musíte správně odhadnout, kdy panika a ochota platit dostoupila vrcholu. Jakmile začnou jiní obchodníci nabízet opce, farmáři si můžou vybrat a to cenu zase stlačí. Protože se s opcemi dá obchodovat, stávají se finančním instrumentem. A jak je vidět, není to úplně jednoduchý instrument.

Úvaha: Selský rozum na ústupu, věříme moc algoritmům?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud si najmete vědce, kteří dokážou sestavovat modely počasí a predikovat dopady na sklizeň, můžete lépe odhadovat, jaká bude tržní cena, nabídka a poptávka. Čím více faktorů do predikce zahrnete, tím přesnější odhad budete mít a nebudete kupovat zbytečně předražené opce. Cíl optimalizace je jednoduchý: Maximální zisk. Čím máte větší jistotu, že hádáte správně, s tím větším objemem opcí můžete obchodovat a tím zase roste zisk. Protože trh s finančními deriváty, mezi které opce patří, nebyl regulovaný, dávalo to možnost téměř neomezeně expandovat. Čím větší riziko jste podstoupili, tím byly větší výnosy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama