Úvaha: Výkon už nás nezajímá. Chceme jen software a design?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Výkon už nás nezajímá. Chceme jen software a design?

Úvaha: Výkon už nás nezajímá. Chceme jen software a design? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 1. 2012 03:00 45

Seznam kapitol

1. SW před HW? 2. Plató efekt 3. Heslovité parametry 4. Šest hlavních příčin I.
5. Šest hlavních příčin II. 6. Šest hlavních příčin III. 7. Slušivé kabátky 8. A tak to přesně je

30 let jsme se honili za stále vyššími čísly – více MHz, GHz, GB, TB. Každé navýšení hodnot znamenalo krok vpřed. Když se kapacita RAM zvýšila z 1 na 16 kB, počítače přestaly být výukovou hračkou. U 64 kB se daly konečně spouštět i malé úlohy. Na 512 kB se už hrály hodně dobré hry. Co ale dnes? V čem se liší mobil s 512 MB a 1 GB RAM?

Reklama

A něco podobného se stalo i u pamětí, kde se plató efekt objevil někde mezi 2 až 4 GB RAM. U 32bitových systémů nemá moc smysl jít přes 3 GB, což je jeden z důvodů, proč se to zastavilo právě tam. „Běžný“ notebook se 4 GB RAM vám dovoluje smysluplný downgrade na 32bitový systém. Aby vývoj pokračoval, museli bychom se zbavit podpory 32bitových systémů, což jde ale dnes podstatně pomaleji, než když jsme opouštěli 16bitové. Podstatné přitom je, že pro drtivou většinu konzumentů obsahu je „dost“ už 2GB RAM – a když se podíváte na řadu specializovaných platforem, tak je vidět, že pro jednoúčelové využití zatím stále stačí 256 MB.

Úvaha: Výkon už nás nezajímá. Chceme jen software a design?
i Zdroj: PCTuning.cz

To stačí na jednoduché hry, sledování videa a nějaké to surfování. Žádný masivní tlak na navyšování kapacity pamětí, který by tlačil vývoj vpřed a za sebou zanechával jenom technologické zpátečníky, dnes není. Ba co více, pokud máte netbook s 1 GB RAM, budete ho patrně využívat stejně spokojeně, jakoby měl 2 GB RAM a rozdílu si ani nevšimnete. A protože si ho nevšimnete, všímat si ho ani nemusíte.

A jsme u jádra pudla – dřív zákazník musel zhruba vědět, jaký procesor a jakou paměť by měl mít počítač, který si chce pořídit. Dnes mu to může být šumák, protože drtivou většinu softwaru může provozovat jak na netbooku, tak na šestijádrovém superdělu. Přestože je mezi nimi rozdíl ve výkonu masivní, na zážitku uživatele se to až tak moc nepodepisuje, takže je zákazník laičtější, než byl kdy předtím. A to nezřídka ke své vlastní škodě, protože přece jenom netbook není dobrý hlavní počítač a tablet s Androidem dovezený od generického výrobce z Číny bude mít výrazně horší vlastnosti než Galaxy Tab.

Úvaha: Výkon už nás nezajímá. Chceme jen software a design?
i Zdroj: PCTuning.cz

Věc postoupila tak daleko, že prodejci sami musí udávat „výkonový rating“ počítače – například ve formě „pěti sloupečků“, které naznačují, zda jde o systém „základní“ a nebo „výkonný“. To je dost degradující, když si to srovnáte s kvalitními testy, které na mnoha stranách rozebírají různé aspekty, co říkáte?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama