Úvaha: Výkon už nás nezajímá. Chceme jen software a design?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Výkon už nás nezajímá. Chceme jen software a design?

Úvaha: Výkon už nás nezajímá. Chceme jen software a design? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 1. 2012 03:00 45

Seznam kapitol

1. SW před HW? 2. Plató efekt 3. Heslovité parametry 4. Šest hlavních příčin I.
5. Šest hlavních příčin II. 6. Šest hlavních příčin III. 7. Slušivé kabátky 8. A tak to přesně je

30 let jsme se honili za stále vyššími čísly – více MHz, GHz, GB, TB. Každé navýšení hodnot znamenalo krok vpřed. Když se kapacita RAM zvýšila z 1 na 16 kB, počítače přestaly být výukovou hračkou. U 64 kB se daly konečně spouštět i malé úlohy. Na 512 kB se už hrály hodně dobré hry. Co ale dnes? V čem se liší mobil s 512 MB a 1 GB RAM?

Reklama

3) Cena je stále důležitější
Pohyb cen směrem dolů představoval průlom. Netbooky měly představovat nový a doplňkový segment, ale pro ty méně majetné (a nebo škudlivější) to byla levná alternativa k notebooku a podtrhovala jejich teorii o tom, že IT je prostě předražená. Vezměte si to takhle: netbook má velikost subnotebooku, což byla vždy kategorie „de luxe“, a najednou je levnější než běžný univerzální notebook? A má i slušnou výdrž na baterky, dokonce lepší, než měl běžný univerzální notebook? Roky z nás tahali prachy!

Cena je pro obrovské množství lidí velmi důležitá – a to tak, že pokud jim nabídnete něco levnějšího, v podstatě zastavíte prodeje v dražším segmentu. Najednou v něm musíte hledat argumenty, proč by si lidi měli koupit onen běžný univerzální notebook a může se vám klidně stát, že najednou máte sklady plné zboží, které se prostě přestalo prodávat, přestože to předtím frčelo (jako se stalo Aceru).

Hon na cenu směrem k nule má svoje oběti – nejen na straně výrobců, kteří se vzdávají zisků, ale taky na straně technologie, protože musíte sáhnout po té „stále dobré, ale méně výkonné“. To, co jakoby otevírá nový segment, najednou zastavuje vývoj v celém odvětví, protože méně výkonné, ale dobře se prodávající stroje nelze ignorovat. I giganti, jako Microsoft, museli ve svých plánech udělat „čelem vzad“ a vrátit se k Windows XP, protože to byla jejich jediná šance, jak zastavit potenciální nástup Linuxu. Nové Windows už berou málo výkonné platformy v potaz – a tím dokazují, že výkon už není pro provoz moderního software tak klíčový.

Úvaha: Výkon už nás nezajímá. Chceme jen software a design?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jakmile netbooky otevřely Pandořinu skříňku, není ji možné už snadno uzavřít. Jistou dobu to vypadalo, že „s růstem vlastnosti se cenově dostanou pomalu do vyšší sféry“, ale generičtí výrobci nikomu nedají šanci. Kdo levný segment vyklidí, bude nahrazen jiným výrobcem, který nabídne levný, levně stavěný, ale stále použitelný stroj s výkonem na úrovni let 2002 až 2003. A to na základní práci většině lidí stačí.

4) Styl překonává výkon
Kritici Applu říkají, že je to v líbivém obalu zabalený odpad, staré díly z minulosti. Do značné míry ano, ale koho to zajímá? Netbooky jsou odpad z hluboké minulosti a prodávají se dobře. Stylové Macbooky naprosto zdevastovaly představu o tom, že drahý stroj musí být dobře vybavený. Výkonem jsou pozadu, parametry jsou pozadu, nejsou modulární, nemají možnosti rozšíření. A přitom je to kupujícím všechno jedno.
Prodávají se skvěle, tak skvěle, že i ostatní výrobci museli udělat „ostrou zatáčku doleva“ a přijít s ultrabooky, což je pokus Macbookům konkurovat stylem.

Úspěch Macbooku Air naprosto bez debat dokládá, že výkon a jakékoliv „objektivní“ parametry uživatele nezajímají. Stačí jim „netbook ve Vertu provedení“ oslňující jiné uživatele, kterým k práci rovněž stačí vlastně jenom netbook. A že tohle je dnes síla tak strašně významná, že uživatelé jsou ochotní přestoupit na odlišný operační systém s jinými aplikacemi. Osobně neznám žádný silnější argument, který by lépe demonstroval míru úspěchu Macbooku Air.

Úvaha: Výkon už nás nezajímá. Chceme jen software a design?
i Zdroj: PCTuning.cz

Linuxáci roky doufali, že se jim při nabídce softwaru zdarma podaří to, za co si Apple nechá slušně platit. Ale nepochopili právě tohle: dát „systém zdarma“ na generický hardware je pro uživatele stejně atraktivní, jako by si zadarmo odnesli plechovky sušeného mléka z výpomoci pro bezdomovce. Open Source, který nabídl software zdarma i pro Windows (které stejně dostanete s hardwarem „zadarmo“), v podstatě vymazal snažení propagátorů Linuxu ze světa. Apple nabídl luxusně vypadající hardware, kde přechod na jiný systém byla cena, kterou zákazníci museli zaplatit za možnost systém používat. To zafungovalo.

Apple nejenom že nabízí méně výkonný hardware, pro jejich uživatele je vybavení jejich strojů v podstatě prakticky irelevantní. Apple samozřejmě vybavení zlepšuje, protože OSX výkonný hardware potřebuje – ale dělá to tam, kde to je opravdu důležité (SSD disky, výkonné baterie), za jakékoliv extráty si uživatel pěkně zaplatí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama