Valve by rádo Steam Deck s OLED displejem, není to ovšem tak jednoduché
i Zdroj: Steamdeck.com
Novinka Valve by rádo Steam Deck s OLED displejem, není to ovšem tak jednoduché

Valve by rádo Steam Deck s OLED displejem, není to ovšem tak jednoduché

David Jiránek

David Jiránek

16. 3. 2023 16:20

Nintendo Switch dostalo OLED displej, tak proč by nemohl i Steam Deck? Podle jednoho z inženýrů Valve nejde jen o prohození displeje, jak si většina lidí myslí.

Reklama

Nintendo Switch obdrželo půl roku před vydáním Steam Decku OLED displej, tudíž se okamžitě rozjely spekulace, zda i handheld od Valve obdrží zobrazovací panel s touto technologií. LCD displej, který aktuálně Steam Deck nabízí, byl speciálně nakonfigurován a odladěn, popisuje Pierre-Loup Griffais, inženýr pracující na přenosné konzoli.

“Chápeme limitace aktuálních technologií zabudovaných do Steam Decku, včetně obrazovky. Rádi bychom je vylepšily. Myslím si ale, že se lidé na tyto věci dívají jako na jednoduchá vylepšení, která lze snadno implementovat. Ve skutečnosti je obrazovka jádrem zařízení a okolo ní je postavená celá malá konzole, do které se vše musí vejít. Myslím, že by šlo o víc práce, než se lidi domnívají.”

Nintendo Switch v klasické a OLED variantě
i Zdroj: Wikimedia Commons (CC BY 3.0)
Nintendo Switch v klasické a OLED variantě

Jinými slovy výměna panelu není tak jednoduchá. Podle Graffaise prošel LCD panel řadou testů, aby nabídl například velmi nízký jas, pokud to uživatel požaduje. Další čas zabralo ladění obnovovací frekvence a její úpravy, aby zařízení vydrželo déle na baterii. Všechny tyto věci by měl umět i OLED panel, nicméně se musí odladit, což trvá.

Osazení Steam Decku OLED panelem vlastně nic nebrání, avšak není to tak jednoduchý úkol. Herní handheld je velmi kompaktní zařízení, kde musí všechny komponenty efektivně spolupracovat. OLED verze se tak v brzké době nedočkáme.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama