Vánoce 2011 – tipy na dárky podle Michala Rybky
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Vánoce 2011 – tipy na dárky podle Michala Rybky

Vánoce 2011 – tipy na dárky podle Michala Rybky | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

19. 12. 2011 03:00 17

Seznam kapitol

1. Začínáme při zemi 2. Pro filmožrouty 3. Pro hračičky 4. Pro přerostlé děti
5. Sázka na klasiku 6. Pro domácnost... 7. Haleluja konzumu

Nemá si smysl nic nalhávat – ten nejkrásnější dárek si člověk stejně koupí sám. V pokrokových rodinách se proto obvykle postupuje tak, že si dar sami vyberete a po mírném debatování o ceně dojdete k dohodě. Ono to totiž u mnoha darů ani jinak nejde. Občas chcete něco, čemu zbytek rodiny naprosto nerozumí a koupil by to špatně.

Reklama

Mezi konvenční, ale stále dobré dárky patří i inteligentní plastelína a nebo Powerball. Já osobně z Powerballu původně nadšený nebyl, protože mě po něm pracka bolela více než předtím, ale bavil jsem se s jedním horolezcem, který si Powerball nemohl vynachválit. Takže ono to je možná nakonec tak, že není dobrý pro rehabilitaci umyšeného zápěstí, ale naopak pro posilování svalstva ruky, když potřebujete něco pořádně a silně čapnout. Pro sportovce a outdoorsmany to tedy k uvážení stojí.

Vánoce 2011 – tipy na dárky podle Michala Rybky
i Zdroj: PCTuning.cz

Podobně stále frčí baterky s LED diodami. Nemusí jít o velké a drahé modely, zaujal mě třeba typ Fenix E01, což je jednoduchá baterka typu vypnout – zapnout. Má ale několik vážně zajímavých prvků: Je na jednu malou baterku AAA (a není o moc větší), dokáže na ni svítit 10 hodin, přičemž 10 lumenů úplně pohodlně stačí na pohyb místnosti či hledání nějaké věci ve tmě – a nemá ani čelní sklo, takže se nedá tak snadno rozbít. Má trochu zvláštní nafialovělé světlo, ale životnost použité diody je rovnou 100 000 hodin, takže to je „baterka nafurt“. Je to úplně boží světýlko ke klíčům nebo do kapsičky „pro všechny případy“ a stojí 350 korun. Tělo je z tvrzeného hliníku, má dírku na poutko, je to vodě odolné do 1,8 metru, jede to na běžně dostupnou baterku a je to levné. Ideální praktický dárek!

Vánoce 2011 – tipy na dárky podle Michala Rybky
i Zdroj: PCTuning.cz

A když tak básním o baterkách – nejsilnější Fenix, který se dá dnes koupit, je Fenix TK70 s maximálním výkonem 2200 lumenů po dobu necelých dvou hodin. Velmi vychválen byl v recenzích druhý nejvýkonnější režim, protože baterka dokáže vytlačit 930 lumenů po dobu čtyři a půl hodiny – tedy opravdu hodně světla po opravdu dost dlouhou dobu. Je to masivní fotonové dělo s mírně sebeobrannými vlastnostmi (tři čtvrtě kila váhy BEZ baterií), které se dá koupit za pět tisíc a v sadě s výkonnou nabíječkou a opravdu vysoce kapacitními buřtíky (baterie typ D, kapacita 10 000 mAh) za necelých sedm tisíc. Tohle fotonové dělo se svítivostí odpovídající zhruba 100W žárovce se hodí každému, kdo potřebuje prohledávat zahradu, vést loveckou činnost a nebo slídit jeskyněmi včetně jeskyní zatopených, protože je také vodotěsné.

Pokud budete chtít trošku ušetřit a koupit nějaký levnější "neznačkový" kousek z www.dealextreme.com nebo některé z alternativ (dobré zkušenosti jsou třeba s www.lightmalls.com), dejte si pozor při výběru LED čipu. Mezi aktuální špičku poměru výkon/spotřeba se jasně řadí  Cree XM-L U2, případně o chlup horší  Cree XM-L T2, chybu neuděláte ani se starší klasikou XM-L Q5. A nezapomeňte si dát bacha na používané baterie, protože v Číně se běžně používají k těmto baterkám Li-Ion akumulátory zcela specifických rozměrů a voltáží, které u nás není jednoduché pořídit...
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama